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Introduction
In last RAN1 meeting, it discussed on RAN1 specification impact for RACH-less handover. However, most companies want to check more time on potential specification impact. That’s why the following observation was captured for further discussion.
	Observation
There is potential RAN1 discussion for the following aspects to support the RAN2 work on RACH-less handover. 
· The pre-allocated grant is provided with association to SSBs
· The mapping between type-1 CG and SSBs in CG-SDT can be the baseline of how to configure pre-allocated grant mapped to SSBs


This contribution discusses remaining issues related to the RAN2 LS on RACH-less handover, and corresponding potential RAN1 specification impact. 

Power control
DG PUSCH
In RAN1#113 and RAN1#114, a reply to the above RAN2 questions was discussed, and the following RAN1 responses were agreed. 
	For Q1 (pre-allocated grant)
Agreement
One company thinks that when the network knows the suitable DL beam for RACH-less handover, the pre-allocated grant can be associated with a SSB index of the target cell, and when the network does not know the suitable DL beam, RACH-based HO can be used instead of introducing beam-sweeped pre-allocated grants associated with multiple SSB indexes. Other companies think that the association between the pre-allocated grant for initial transmission and SSB index should be supported without any condition(s), and think that RSRP threshold may be helpful.

For Q2 (target cell PDCCH monitoring)
Agreement
If single beam is indicated, UE will monitor the target cell PDCCH scheduling the first PUSCH based on the indicated beam. RAN1 will further discuss the case where multiple beams are indicated.

Agreement
The following response to Question 2 in RAN2 LS (R1-2304322) is agreed:
· To monitor target cell PDCCH for dynamic grant for initial UL transmission, RAN1 think that there is no case where multiple beams are indicated for RACH-less handover. In this case, UE doesn’t expect that multiple beams are indicated from NW.

Agreement
For pathloss measurement in case of dynamic scheduled initial PUSCH for RACH-less handover, the UE calculates  using a RS resource from an SS/PBCH block with same SS/PBCH block index as the one the UE uses to monitor PDCCH scheduling dynamic UL grant for initial transmission.

Agreement
The following response to Question 3 in RAN2 LS (R1-2304322) is agreed:
· For the initial UL transmission scheduled by dynamic grant in RACH-less handover, RAN1 thinks that it follows the principle for power control for Msg3 (or MsgA) PUSCH as described in clause 7.1.1 in TS 38.213 except for pathloss determination. For pathloss determination, the UE uses a RS resource from an SS/PBCH block with same SS/PBCH block index as the one the UE uses to monitor PDCCH scheduling dynamic UL grant for initial transmission.
· RAN1 may continue further discussion on question 3.


Additional issue was identified when discussing draft CR on TS 38.213 based on the agreement. The above agreement was made based on RAN2 question, and that is why the agreement focused only on the initial PUSCH transmission. However, the following two cases need to be clarified: 
Case 1) retransmission(s) of initial PUSCH transmission (i.e., same TB), and 
Case 2) subsequent PUSCH transmission(s) after the initial PUSCH transmission (i.e., different TB). 
In last meeting, it was discussed. However, some companies argued that “a RS resource from an SS/PBCH block with same SS/PBCH block index as the one the UE uses to obtain MIB” can be used for both Case 1 and Case 2. However, it is not crystal clear when the UE would be scheduled to transmit PUSCH(s) other than initial PUSCH before the time when the UE obtains MIB. Furthermore, gNB doesn’t know when the UE would obtain MIB correctly though gNB transmit SS/PBCH periodically. That’s why it is better that the same path-loss determination should be applied to Case 1&2 as well as initial PUSCH transmission. With this understanding, we would like to propose the following text proposal. 
Proposal 1: Support the following specification update for pathloss determination in case of DG PUSCH in RACH-less handover. 
	7     Uplink Power control
 ------------------------------------------------------unchanged parts are omitted-------------------------------------------------------
-	 is a downlink pathloss estimate in dB calculated by the UE using reference signal (RS) index  for the active DL BWP, as described in clause 12, of carrier  of serving cell 
-	If the UE is not provided PUSCH-PathlossReferenceRS and enableDefaultBeamPL-ForSRS, or before the UE is provided dedicated higher layer parameters, the UE calculates  
-	using a RS resource from an SS/PBCH block with same SS/PBCH block index as the one the UE uses to obtain MIB
-	if the UE is provided ntn-RACH-LessHO in ReconfigurationWithSync [12, TS 38.331], using a RS resource from an SS/PBCH block with same SS/PBCH block index as the one with same quasi co-location properties as for PDCCH receptions for scheduling an initial PUSCH transmission, as described in Clause 10.1, in controlResourceSetZero provided in ServingCellConfigCommon of ReconfigurationWithSync
------------------------------------------------------unchanged parts are omitted-------------------------------------------------------



	For PUSCH power control adjustment state (f), one comment was whether the UE can reuse the power control adjustment state in case of intra-satellite handover which is one of use cases for RACH-less handover. It is not clear whether there is any corresponding benefit compared to legacy procedure. This is because the channel is not same in order for the previous power control adjustment state to be valid. Also, it is noted that this proposal has RAN2 specification impact because it is only applicable to intra-satellite handover, especially, when gateway or gNB is switched. Accordingly, it is preferable to reuse existing rule for RACH-less handover since it works well and there is no critical problem. 
Observation 1: There is no need to consider enhancement(s) on power control adjustment (f) for DG PUSCH in RACH-less handover. 

CG PUSCH
	As RAN1 made the observation on potential RAN1 specification impact for RACH-less handover, the mapping rule between initial CG PUSCH and SSB for RACH-less handover basically follows CG-SDT. Please note that all RRC parameters are the same as CG-SDT as shown in the following latest version for “state 3 running RRC CR for NR NTN Rel-18”. 
	CG-SDT-Configuration-r17 ::= SEQUENCE {
    cg-SDT-RetransmissionTimer   INTEGER (1..64)                                                 OPTIONAL,   -- Need R
    sdt-SSB-Subset-r17       CHOICE {
        shortBitmap-r17          BIT STRING (SIZE (4)),
        mediumBitmap-r17         BIT STRING (SIZE (8)),
        longBitmap-r17           BIT STRING (SIZE (64))
    }                                                                                            OPTIONAL,   -- Need S
    sdt-SSB-PerCG-PUSCH-r17   ENUMERATED {oneEighth, oneFourth, half, one, two, four, eight, sixteen}  OPTIONAL,   -- Need M
    sdt-P0-PUSCH-r17         INTEGER (-16..15)                                                   OPTIONAL, -- Need M
    sdt-Alpha-r17            ENUMERATED {alpha0, alpha04, alpha05, alpha06, alpha07, alpha08, alpha09, alpha1} OPTIONAL, -- Need M
    sdt-DMRS-Ports-r17       CHOICE {
        dmrsType1-r17            BIT STRING (SIZE (8)),
        dmrsType2-r17            BIT STRING (SIZE (12))
    }                                                                                            OPTIONAL,  -- Need M
    sdt-NrofDMRS-Sequences-r17  INTEGER (1..2)                                                   OPTIONAL   -- Need M
}

CG-NTN-RACH-less-Configuration-r18 ::= SEQUENCE {
    ntn-RSRP-ThresholdSSB-r18   RSRP-Range,
    ntn-SSB-PerCG-PUSCH-r18     ENUMERATED {oneEighth, oneFourth, half, one, two, four, eight, sixteen},
    ntn-SSB-Subset-r18          CHOICE {
        shortBitmap-r18             BIT STRING (SIZE (4)),
        mediumBitmap-r18            BIT STRING (SIZE (8)),
        longBitmap-r18              BIT STRING (SIZE (64))
    },
    ntn-DMRS-Ports-r18          CHOICE {
       dmrsType1-r18                BIT STRING (SIZE (8)),
       dmrsType2-r18                BIT STRING (SIZE (12))
    }                                                                                                    OPTIONAL,   -- Need R
    ntn-NrofDMRS-Sequences-r18      INTEGER (1..2)                                                       OPTIONAL    -- Need R
}


	Some companies proposed to add new section for providing initial CG PUSCH transmission in RACH-less handover in TS 38.213. In our view, it is not necessary and makes specification more complex and redundant because all contents are exact same as section 19.1 except for RRC configuration parameter. Instead, we think that it might be better to revise RRC field descriptions for RACH-less configuration as follows. With this approach, we think that RAN1 spec update is not necessary. Regarding the concern that section 19.1 is related to RRC_INACTIVE state, we think that it is not matter because RACH-less operation can be understood in RRC_CONNECTED state in TS 38.331. Thus, we would like to suggest sending LS to RAN2 for RRC description update. 
Proposal 2: RAN1 sends LS to RAN2 with the following update. 
	CG-NTN-RACH-less-Configuration field descriptions

	[bookmark: _Hlk149467814]ntn-DMRS-Ports
Indicates the set of DMRS ports for SSB to PUSCH mapping (see TS 38.213 [13], applying clause 19.1 with replacing sdt-DMRS-Ports with ntn-DMRS-Ports).  The first (left-most / most significant) bit corresponds to DMRS port 0, the second most significant bit corresponds to DMRS port 1, and so on. A bit set to 1 indicates that this DMRS port is used for mapping.

	[bookmark: _Hlk149467807]ntn-NrofDMRS-Sequences
Indicates the number of DMRS sequences for SSB to PUSCH mapping (see TS 38.213 [13], applying clause 19.1 with replacing sdt-NrofDMRS-Sequences with ntn-NrofDMRS-Sequences).

	ntn-SSB-Subset
Indicates SSB subset for SSB to CG PUSCH mapping within one CG configuration. (see TS 38.213 [13], applying clause 19.1 with replacing sdt-SSB-Subset with ntn-SSB-Subset)

	ntn-SSB-PerCG-PUSCH
The number of SSBs per pre-allocated uplink grant PUSCH (see TS 38.213 [13] ], applying clause 19.1 with replacing sdt-SSB-PerCG-PUSCH with ntn-SSB-PerCG-PUSCH). Value one corresponds to 1 SSBs per pre-allocated uplink grant PUSCH, value two corresponds to 2 SSBs per pre-allocated uplink grant PUSCH and so on.

	ntn-RSRP-ThresholdSSB
An RSRP threshold configured for SSB selection for the pre-allocated uplink grant as specified in TS 38.321 [3].



Alternatively, we are fine to consider following update because it is much simpler than adding new section. 
Proposal 3: Support the following specification update in case of CG PUSCH in RACH-less handover. 
	19  PUSCH transmission in RRC_INACTIVE state

If the UE is provided CG-NTN-RACH-less-Configuration [12, TS 38.331], the UE in RRC_CONNECTED state shall apply the procedures described in clause 19.1 with the following changes. 
- If ntn-DMRS-Ports is provided, sdt-DMRS-Ports is replaced by ntn-DMRS-Ports. If ntn-NrofDMRS-Sequences is provided, sdt-NrofDMRS-Sequences is replaced by ntn-NrofDMRS-Sequences. If ntn-SSB-PerCG-PUSCH is provided, sdt-SSB-PerCG-PUSCH is replaced by ntn-SSB-PerCG-PUSCH. If ntn-SSB-Subset is provided, ntn-SSB-Subset is replace by ntn-SSB-Subset. If ntn-SSB-PerCG-PUSCH is provided, sdt-SSB-PerCG-PUSCH is replaced by ntn-SSB-PerCG-PUSCH. 

------------------------------------------------------unchanged parts are omitted-------------------------------------------------------




Conclusions
The following proposals and observation have been made for RACH-less handover.  
Observation 1: There is no need to consider enhancement(s) on power control adjustment (f) for DG PUSCH in RACH-less handover. 
Proposal 1: Support the following specification update for pathloss determination in case of DG PUSCH in RACH-less handover. 
	7     Uplink Power control
 ------------------------------------------------------unchanged parts are omitted-------------------------------------------------------
-	 is a downlink pathloss estimate in dB calculated by the UE using reference signal (RS) index  for the active DL BWP, as described in clause 12, of carrier  of serving cell 
-	If the UE is not provided PUSCH-PathlossReferenceRS and enableDefaultBeamPL-ForSRS, or before the UE is provided dedicated higher layer parameters, the UE calculates  
-	using a RS resource from an SS/PBCH block with same SS/PBCH block index as the one the UE uses to obtain MIB
-	if the UE is provided ntn-RACH-LessHO in ReconfigurationWithSync [12, TS 38.331], using a RS resource from an SS/PBCH block with same SS/PBCH block index as the one with same quasi co-location properties as for PDCCH receptions for scheduling an initial PUSCH transmission, as described in Clause 10.1, in controlResourceSetZero provided in ServingCellConfigCommon of ReconfigurationWithSync
------------------------------------------------------unchanged parts are omitted-------------------------------------------------------




Proposal 2: RAN1 sends LS to RAN2 with the following update. 
	CG-NTN-RACH-less-Configuration field descriptions

	ntn-DMRS-Ports
Indicates the set of DMRS ports for SSB to PUSCH mapping (see TS 38.213 [13], applying clause 19.1 with replacing sdt-DMRS-Ports with ntn-DMRS-Ports).  The first (left-most / most significant) bit corresponds to DMRS port 0, the second most significant bit corresponds to DMRS port 1, and so on. A bit set to 1 indicates that this DMRS port is used for mapping.

	ntn-NrofDMRS-Sequences
Indicates the number of DMRS sequences for SSB to PUSCH mapping (see TS 38.213 [13], applying clause 19.1 with replacing sdt-NrofDMRS-Sequences with ntn-NrofDMRS-Sequences).

	ntn-SSB-Subset
Indicates SSB subset for SSB to CG PUSCH mapping within one CG configuration. (see TS 38.213 [13], applying clause 19.1 with replacing sdt-SSB-Subset with ntn-SSB-Subset)

	ntn-SSB-PerCG-PUSCH
The number of SSBs per pre-allocated uplink grant PUSCH (see TS 38.213 [13] ], applying clause 19.1 with replacing sdt-SSB-PerCG-PUSCH with ntn-SSB-PerCG-PUSCH). Value one corresponds to 1 SSBs per pre-allocated uplink grant PUSCH, value two corresponds to 2 SSBs per pre-allocated uplink grant PUSCH and so on.

	ntn-RSRP-ThresholdSSB
An RSRP threshold configured for SSB selection for the pre-allocated uplink grant as specified in TS 38.321 [3].



Proposal 3: Support the following specification update in case of CG PUSCH in RACH-less handover. 
	19  PUSCH transmission in RRC_INACTIVE state
If the UE is provided CG-NTN-RACH-less-Configuration [12, TS 38.331], the UE in RRC_CONNECTED state shall apply the procedures described in clause 19.1 with the following changes. 
- If ntn-DMRS-Ports is provided, sdt-DMRS-Ports is replaced by ntn-DMRS-Ports. If ntn-NrofDMRS-Sequences is provided, sdt-NrofDMRS-Sequences is replaced by ntn-NrofDMRS-Sequences. If ntn-SSB-PerCG-PUSCH is provided, sdt-SSB-PerCG-PUSCH is replaced by ntn-SSB-PerCG-PUSCH. If ntn-SSB-Subset is provided, ntn-SSB-Subset is replace by ntn-SSB-Subset. If ntn-SSB-PerCG-PUSCH is provided, sdt-SSB-PerCG-PUSCH is replaced by ntn-SSB-PerCG-PUSCH. 
------------------------------------------------------unchanged parts are omitted-------------------------------------------------------
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