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Introduction
In RAN2#123bis meeting, LS R1-2311004 (R2-2311609) [1] was sent to RAN1 with following questions:

1. Field applyIndicatedTCI-State in IE CSI-AssociatedReportConfigInfo
In RAN2 current understanding, the field applyIndicatedTCI-State may be configured per resource of per resource set, in which case each resource in a resource set may have different value for the field. 
	applyIndicatedTCI-State-r18    CHOICE {
         perset-r18             ENUMERATED {first, second}     
         perresource-r18        SEQUENCE (SIZE(1..maxNrofAP-CSI-RS-ResourcesPerSet)) OF   ENUMERATED {first, second}     
    }                                                                                           
Question 1a RAN2 would like to confirm if this is the correct understanding?
In IE CSI-AssociatedReportConfigInfo, the resourcesForChannel2 was restricted not to be used with unified TCI state. However, RAN2 assumes in Release-18 field resourcesForChannel2 is enabled with unified TCI state.
Question 1b RAN2 would like to confirm if the above is the correct understanding?
Question 1c If answer to Q1b is yes, RAN2 would like to further ask, whether the parameter applies to both resourcesForChannel and resourcesForChannel2 and whether same value/values are used or these should have separate configurations?

2. Simultaneous TCI state update/common TCI state update
[bookmark: _Hlk148607917]In Release-17, there is feature for simultaneous unified TCI state update (based on simultaneousU-TCI-UpdateListx-r17). 
Question 2a: RAN2 would like to ask if this would apply also for Release-18 unified TCI state extension for mTRP? That is, whether the simultaneousU-TCI-UpdateListx-r17 is expected to apply to new Rel-18 MAC CEs?
Question 2b: Is there any restrictions in configuring the serving cells of one list for sDCI mTRP, mDCI mTRP or sTRP operation?
Question 2c: Is it correct understanding that the Rel-18 simultaneous TCI state update applies to both DL-only/Joint TCI state and ul-TCIState?

3. Reference CC/BWP for TCI state list configurations
The reference CC/BWP includes the Rel-17 TCI state pool (a list of TCI states) for PDSCH/PDCCH/PUSCH/PUCCH. This is understood as signalling optimization for UL/DL or joint TCI state list configuration when UE is configured with unified TCI state operation.
Question 3a: RAN2 would like to ask if this optimization of using reference CC/BWP should be applied to Release-18 features and if so which?
[bookmark: _Hlk148562561]Question 3b: If the response to Q3a is yes for 2TA operation for mDCI mTRP, RAN2 would like to ask how the tag_id_ptr per TCI state configuration should be understood here. whether the tag_id_ptr in the TCI state refers to the TAG of the serving cell where the TCI state is configured or to the TAG of the serving cell where the TCI state is applied?

4. [bookmark: _Hlk147996081]Field n1-n2-codebookSubsetRestrictionList-R18(CJT) and n1-n2-codebookSubsetRestriction-r18(Doppler) in IE CodebookConfig
Furthermore, for both CJT and CJT-PS codebooks, RAN1 indicates in the RRC parameter list and in LS R1-2308396 that only hard amplitude restriction is supported (i.e., no soft amplitude restriction). This restriction has been capture in TS 38.214 clause 5.2.2.2.8 and 5.2.2.2.10 in the CR R1-2308716. 
	The bitmap parameter n1-n2-codebookSubsetRestriction-CJT-r18 is configured per CSI-RS resource and for at least one of the  CSI-RS resources, and it is configured as described in Clause 5.2.2.2.5, where only the bit values ‘00’ or ‘11’ of Table 5.2.2.2.5-6 are configurable. If parameter n1-n2-codebookSubsetRestriction-CJT-r18 is not configured for a CSI-RS resource, no restriction is applied to the selection of vectors  corresponding to that resource.
The bitmap parameter n1-n2-codebookSubsetRestriction-Doppler-r18 is configured as described in Clause 5.2.2.2.5, where only the bit values ‘00’ or ‘11’ of Table 5.2.2.2.5-6 are configurable.



RAN2 understanding is that the following savings could be possible in IE CBSR-r18 which is used to configure values for Field n1-n2-codebookSubsetRestrictionList-R18(CJT) and n1-n2-codebookSubsetRestriction-r18(Doppler).
For example, for ,  each beam restriction group contains  beams. A total of 139 bits are needed if  2bits are used for each beam as in legacy CBSR, i.e.,   , k=0,1,2,3. 
eight-two                              BIT STRING (SIZE (139)),
When 1bit is used for each beam in CBSR for Rel-18 type II for CJT, only 75 bits are needed, i.e.,   , k=0,1,2,3.  A saving of almost 50%  
eight-two                              BIT STRING (SIZE (75)),
Question 4: RAN2 would like to ask RAN1 to provide the exact values for the IE CBSR-r18 which currently has same values as in Release-16 field n1-n2-codebookSubsetRestriction-r16:
CBSR-r18 ::=    CHOICE {
                        two-one                                BIT STRING (SIZE (16)),
                        two-two                                BIT STRING (SIZE (43)),
                        four-one                               BIT STRING (SIZE (32)),
                        three-two                              BIT STRING (SIZE (59)),
                        six-one                                BIT STRING (SIZE (48)),
                        four-two                               BIT STRING (SIZE (75)),
                        eight-one                              BIT STRING (SIZE (64)),
                        four-three                             BIT STRING (SIZE (107)),
                        six-two                                BIT STRING (SIZE (107)),
                        twelve-one                             BIT STRING (SIZE (96)),
                        four-four                              BIT STRING (SIZE (139)),
                        eight-two                              BIT STRING (SIZE (139)),
                        sixteen-one                            BIT STRING (SIZE (128))
}

5. CMR configurations for codebooks
The L1 parameter excel has the following rows related to how NZP CSI-RS resources are configured for using the Release-18 codebooks:
Row 21 numberOfCMR-r18 in IE CSI-ReportConfig
Row 33 cmrCJT-K-r18 in IE NZP-CSI-RS-ResourceSet
Row 47 cmrDopplerK-r18 in IE NZP-CSI-RS-ResourceSet
Question 5 RAN2 would like to ask if the above parameters could be captured as field description restrictions for nzp-CSI-RS-Resources in IE NZP-CSI-RS-ResourceSet as configuration restrictions for the size of NZP-CSI-RS-ResourceSet?

In this contribution, we discuss the possible response from RAN1 corresponding to the LS.
Discussion
Question #1a
The design intention of per resource level RRC configuration is to support NCJT in which Group 1 and Group 2 CSI-RS resources could apply different indicated DL/joint TCI states. The related agreement is given below for reference. But from our reading of current RRC parameter structure on AP CSI-RS, it does not allow different resources within a CSI-RS resource set to be applied with different indicated DL/joint TCI states, i.e. the 1st or 2nd indicated one. 
	Agreement
On unified TCI framework extension, if the UE supports NCJT CSI, the UE should support resource-level RRC configuration for informing that the UE shall apply the first or the second indicated joint/DL TCI state to AP CSI-RS resource


Proposed answer to Q1a: Yes, it is correct understanding.
Question #1b
From our understanding, the resourcesForChannel2 can be used by UE as group-based beam measurement and reporting for multi-TRP in Rel-17. However, beam measurement/reporting is separated from beam indication (unified TCI state based). In addition, we failed to find the restriction that the AP CSI-RS in resourcesForChannel2 cannot apply indicated unified TCI state. Anyway, in Rel-18, we think both resourcesForChannel1 and resourcesForChannel2 can apply indicated DL/joint TCI state(s).
Proposed answer to Q1b: No, it is incorrect understanding. However, both resourcesForChannel1 and resourcesForChannel2 in Rel-18 can apply indicated DL/joint TCI state(s).
Question #2a
In previous RAN1 meeting, the following agreement was achieved to support common TCI state ID update. But due to lack of time, RAN1 has not discussed whether to reuse legacy CC lists (specified in Rel-17) or not. From our understanding, the up to 4 CC lists in Rel-17 can be reused in Rel-18. 
	Agreement
On unified TCI framework extension, support the following cases for CA operation:
· A set of CCs configured for common TCI state ID activation/update can include CC(s) operating in S-DCI based MTRP
· A set of CCs configured for common TCI state ID activation/update can include CC(s) operating in M-DCI based MTRP
· FFS: A set of CCs configured for common TCI state ID activation/update can include CC(s) operating in STRP and CC(s) operating in S-DCI based MTRP
· FFS: How to support common TCI state ID activation/update for this case
· FFS: A set of CCs configured for common TCI state ID activation/update can include CC(s) operating in STRP and CC(s) operating in M-DCI based MTRP
· FFS: How to support common TCI state ID activation/update for this case
· FFS: A set of CCs configured for common TCI state ID activation/update can include CC(s) operating in S-DCI based MTRP and CC(s) operating in M-DCI based MTRP
· FFS: How to support common TCI state ID activation/update for this case
· FFS: A set of CCs configured for common TCI state ID activation/update can include CC(s) operating in STRP, CC(s) operating in S-DCI based MTRP, and CC(s) operating in M-DCI based MTRP
· FFS: How to support common TCI state ID activation/update for this case


Proposed answer to Q2a: Yes, up to 4 CC lists specified in Rel-17 can be reused in Rel-18 for common TCI state ID update as a starting point.
Question #2b
From the following RAN1 conclusion, a few of cases with mixed STRP, S-DCI MTRP and/or M-DCI MTRP were not supported due to lack of consensus. Hence, the restriction in configuring the serving cells within one list that all the CCs within the list should have the same operation, i.e. all CCs operating on STRP, all CCs operating on S-DCI MTRP or all CCs operating on M-DCI MTRP. 
Conclusion
There is no RAN1 consensus to support the following:
	On unified TCI framework extension, the following cases for CA operation are supported:
· A set of BWP/CCs configured for common TCI state ID activation/update can include BWP/CC(s) operating in STRP and BWP/CC(s) operating in S-DCI based MTRP
· FFS: How to support common TCI state ID activation/update for this case
· For the BWP/CCs in above set of BWP/CCs, TCI state ID activation/update MAC-CE can only be sent to a S-DCI based MTRP BWP/CC
· A set of BWP/CCs configured for common TCI state ID activation/update can include BWP/CC(s) operating in STRP and BWP/CC(s) operating in M-DCI based MTRP
· FFS: How to support common TCI state ID activation/update for this case
· For the BWP/CCs in above set of BWP/CCs, TCI state ID activation/update MAC-CE can only be sent to a M-DCI based MTRP BWP/CC
· a CC in the set of CCs operating in S-DCI/M-DCI based MTRP can be configured as the reference CC.
· For each CC in the above set of CCs, an RRC parameter is configured to the CC to indicate that the first, the second or both joint/DL/UL TCI states are applied to the CC.
Note: “A CC operates in STRP” for above means a CC in which only one joint/UL/DL TCI state is applied
Note: “A CC operates in S/M-DCI based MTRP” for above means a BWP/CC operates in Rel-18 unified TCI framework extension for S/M-DCI based MTRP operation


Proposed answer to Q2b: Yes, the restriction can be that all the CCs within the list should have the same operation mode.
· All CCs operating on STRP,
· All CCs operating on S-DCI MTRP or,
· All CCs operating on M-DCI MTRP
Question #2c
Same as in Rel-17, the common TCI state ID update applies to both DL/joint TCI state and UL TCI state. 
Proposed answer to Q2c: Yes, it is correct understanding. 
Question #3a
In Rel-18, the reference CC/BWP which containing a TCI state pool should be configured. But it seems RAN1 has not discussed the reference CC/BWP yet, and we could use the Rel-17 design as a starting point. 
Proposed answer to Q3a: Yes, it should be applied to Rel-18 feature. 
Question #3b
We have to say that’s a complicated question which has not been discussed in RAN1 yet. But from our understanding, for the CC without a pre-configured TCI state pool, the tag_id_ptr in the TCI state refers to the serving cell where the TCI state is applied, rather than where the TCI state is configured. 
Proposed answer to Q3b: The tag_id_ptr in the TCI state refers to the serving cell where the TCI state is applied, rather than where the TCI state is configured.
Question #4
Based on previous RAN1 agreements below, only hard amplitude restriction based on legacy design is supported for CBSR of CJT and Doppler enhancement. Whether to use only 1 bit or 2 bits per beam in a beam-group restriction is up to RAN2. From RAN1 perspective, either one bit or two bits make no difference. Once RAN2 designs the signaling, RAN1 can update 38.214 correspondingly. 
	Conclusion 
On the Type-II codebook refinement for CJT mTRP, regarding CBSR for NTRP>1, there is no consensus in supporting the additional optional soft amplitude restriction. Therefore, only hard amplitude restriction (per CSI-RS resource, based on the legacy design) is supported. 

Conclusion
On the Type-II codebook refinement for CJT mTRP, regarding CBSR for NTRP=1, there is no consensus in supporting the additional optional soft amplitude restriction. Therefore, only hard amplitude restriction (per CSI-RS resource, based on the legacy design) is supported

Conclusion
On the Type-II codebook refinement for high/medium velocity, regarding CBSR, there is no consensus in supporting the additional optional soft amplitude restriction. Therefore, only hard amplitude restriction (based on the legacy design) is supported. 

Agreement
For the Rel-18 Type-II codebook refinement for CJT mTRP, regarding CBSR, whether to use only 1 bit or 2 bits per beam in a beam-group restriction is up to RAN2
· Note: RAN1 has previously agreed to support only 2 hypotheses per beam in a beam-group restriction for Rel-18 Type-II CJT codebook
· Send an LS to RAN2 regarding this agreement
LS is endorsed in R1-2308396.




Proposed answer to Q4: Whether one or two bits are used for hard amplitude restriction per beam is up to RAN2. If two bits are applied, the same values as in Release-16 field n1-n2-codebookSubsetRestriction-r16 can be reused. Further overhead reduction can also be considered by RAN2. 
Question #5
The RRC parameters for N_TRP, K for CJT CMRs and K for Doppler CMRs are introduced to determine the size of NZP CSI-RS resource set for channel measurement. In our understanding, it is not needed to signal these parameters explicitly. It can be implicitly indicated by the number of CMRs in the corresponding CMR sets. Hence, capturing them as field description restrictions for nzp-CSI-RS-Resources in IE NZP-CSI-RS-ResourceSet could be reasonable. 
[bookmark: _GoBack]Proposed answer to Q5: Yes, no explicit signaling is needed from RAN1 perspective.
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