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Introduction
In RAN#96 meeting, a revised Work Item [1] was agreed to study power domain enhancement for UL coverage enhancement.
This contribution discuss  remaining issues on power domain enhancements for UL coverage enhancement based on the agreements achieved during RAN1#114b-e meeting [2].

Discussion
Power domain enhancement is an important component for UL coverage studies. Especially, low MPR is an essential issue in UL DFT-s-OFDM with prioritization of the provision of wide area coverage.  
In RAN1#114 meeting, RAN1#1 sent LS to RAN4 to ask further clarifications on enhancements to realize increasing UE power high limit for CA and DC. There are 4 questions asked by RAN1 in R1-2308561[3].
	Concerning the recommendation of enabling UE report on the ΔPPowerClass to indicate which power class requirements that the UE is referring to only when configured duty cycle is exceeded:
a) RAN1 understands it as related to a PHR reporting enhancement by means of which Power class fallback ΔPPowerClass is reported by UE with aperiodic PHR as discussed in R4-2303560, i.e., the WF brought to RAN1’s attention by RAN4 with R4-2303701, Reply LS on enhancements to realize increasing UE power high limit for CA and DC.
b) The duty cycle exceedance is referred to by RAN4 as “occasion of the report”. RAN1 understands that this expression refers to the event that triggers the aperiodic PHR report, and not to the actual UL resource to send the MAC-CE carrying the report, which would be still subject to UL resource availability as per RAN1 specification.
c) RAN1 does not see a RAN1 impact for this enhancement.
   
Furthermore, RAN1 agreed on respectfully ask to RAN4 the following questions:
· Q1:  It is RAN1 understanding that ΔPPowerClass can be triggered by the cases when the percentage of uplink symbols transmitted in a certain evaluation period is larger than a certain duty cycle as specified in Clause 6.2.4 of TS 38 101-1. Could RAN4 clarify whether all these cases can trigger ΔPPowerClass reporting in PHR MAC CE?
· Q2: In case of duty cycle exceedance, and resulting ΔPPowerClass reporting as per recommendation in R4-2310500, is a further ΔPPowerClass reporting also allowed when UE returns to advertised PC power capabilities?   Yes
· Q3: Could RAN4 confirm the correctness of RAN1’s understanding as per observation b) concerning the recommendation of enabling UE report on the ΔPPowerClass to indicate which power class requirements that the UE is referring to only when duty cycle is exceeded?
· Q4:  Could RAN4 clarify the meaning of the recommendation related to the combination of the ΔPPowerClass report with full-power MIMO transmission capability reporting corresponding to the current power class?




In RAN1#114 meeting, RAN4 also sent a LS to RAN1 [4].
	Although R4-2310500 explicitly stated that the occasion of reporting ΔPPowerClass should be limited to when configured duty cycle is exceeded, it was not only what RAN4 intended to state. RAN4’s intention is reporting ΔPPowerClass should be limited to occasions when maximum transmission power changes originating from a duty cycle mechanism. Hence, the exchange of ΔPPowerClass is allowed for when maximum transmission power falls as well as it rises. In summary, the main bullet and the 1st sub-bullet in the LS are corrected as follows:
· enable UE report on ΔPPowerClass to indicate which power class requirements that the UE is referring to where only ΔPPowerClass (power reduced) resulting from duty cycle exceedance or ΔPPowerClass (power return) resulting from duty cycle reduction  
· The occasion of the report should be limited to either when the scheduled duty cycle exceeds the UE maximum duty cycle capability or reduces to equal to or below the UE maximum duty cycle capability after exceedance.
It is also noted that RAN4 agreed that full-power MIMO transmission capability reporting corresponding to the applicable power class requirements is the only feature that can be combined with ΔPPowerClass at this writing. 




In RAN1#114b-e meeting, RAN1 discussed possible RAN1 specification impact. Based on RAN1’s discussion, no RAN1 specification impact to realize the inclusion of ΔPPowerClass in a report to network. RAN1 further discuss potential RAN1 impact concerning support for uplink full power MIMO transmission dependency on ΔPPowerClass report. The following conclusion was summarized for further study.
	Conclusion:
No RAN1 specification impact to realize the inclusion of ΔPPowerClass in a report to network.
RAN1 further discuss potential RAN1 impact concerning support for uplink full power MIMO transmission dependency on ΔPPowerClass report.

Conclusion
For potential RAN1 impacts on how UL full-power capability vary with ΔPPowerClass reporting, continue to discuss the following:
· Potential modifications to the scale factor ‘s’ in 38.213 subclause 7.1 to depend on ΔPPowerClass 
· Modifications related to TPMI e.g., modifications to avoid erroneous TPMI configuration and modifications to the TPMI table description 
· Potential impact of ΔPPowerClass  on maximal number of layers in MIMO



In RAN1#114b-e, RAN4 sent reply to RAN1 to share the following answers [5].
	·  Q1: It is RAN1 understanding that ΔPPowerClass can be triggered by the cases when the percentage of uplink symbols transmitted in a certain evaluation period is larger than a certain duty cycle as specified in Clause 6.2.4 of TS 38 101-1. Could RAN4 clarify whether all these cases can trigger ΔPPowerClass reporting in PHR MAC CE?
· Answer from RAN4: RAN4 confirms that the cases to enable UE to report ΔPPowerClass are limited to occasions when maximum transmission power changes originating from a duty cycle mechanism. This principle applies to not only single carrier case, but also multiple carrier case for CA/DC.  

· Q2: In case of duty cycle exceedance, and resulting ΔPPowerClass reporting as per recommendation in R4-2310500, is a further ΔPPowerClass reporting also allowed when UE returns to advertised PC power capabilities? 
· Answer from RAN4: As clarified in R4-2314703, ΔPPowerClass reporting is also allowed when UE returns to advertised power class reference after duty cycle exceedance.

· Q3: Could RAN4 confirm the correctness of RAN1’s understanding as per observation b) concerning the recommendation of enabling UE report on the ΔPPowerClass to indicate which power class requirements that the UE is referring to only when duty cycle is exceeded?
· Answer from RAN4: RAN4 confirms that observation b) from RAN1 is correct, which means “occasion of the report” refers to the event that triggers the aperiodic PHR report, and not to the actual UL resource to send the MAC-CE carrying the report.

· Q4: Could RAN4 clarify the meaning of the recommendation related to the combination of the ΔPPowerClass report with full-power MIMO transmission capability reporting corresponding to the current power class?
· Answer from RAN4: The intention is to allow UE to report a more suitable mode for ul-FullPowerTransmission depending on ΔPPowerClass. An example is a UE that supports PC1.5 with ul-FullPwrMode1-r16. This type of UE would be allowed to indicate additional ul-FullPwrMode-r16 capabilities which would apply only when ΔPPowerClass = 3 dB or when ΔPPowerClass = 6 dB, i.e. where achievable maximum transmission power is capped by 26 dBm or 23 dBm, respectively.



[bookmark: OLE_LINK1]Based on RAN4’s LS, the intention of combination of the ΔPPowerClass report with full-power MIMO transmission capability reporting is to allow UE to report a more suitable mode for ul-FullPowerTransmission depending on ΔPPowerClass. It means PC1.5 UE may report a full mode capability corresponds to PC 1.5 and another full power mode capability corresponds to ΔPPowerClass= 3dB or ΔPPowerClass = 6 dB. The another full power mode capability can be enabled only when ΔPPowerClass= 3dB or ΔPPowerClass = 6 dB.  However, it is not clear whether PC1.5 UE is allowed to report two additional full power mode corresponding to different ΔPPowerClass value. For PC2 UE, it can be allowed to report a full mode capability corresponds to PC2 and another full power mode capability corresponds to ΔPPowerClass= 3dB. The  other full power mode capability can be enabled only when ΔPPowerClass= 3dB. A potential way is UE to report additional full mode capability corresponding to the fallback power class for a PC2/PC1.5 capable UE in UE capability signaling.  Actually, based on RAN4’s LS, UE can also be allowed not to report additional full power mode capability when power class fallback. For example, a PC 2 UE equipped with two 23dBm PAs also support full power mode 1 when power class fallback. That means reporting additional full power mode capability is not mandatory. 
Proposal 1. RAN4 should clarify whether PC1.5 UE is allowed to report two additional full power mode corresponding to different ΔPPowerClass value or not.
For UL full power transmission mode configuration, one way is gNB can configure UL full power mode transmission per power class. It is up to RAN2’s further discussion. From our perspective, UE capability signalling and UL full power transmission mode configuration can be left to RAN2.
Proposal 2. UE capability signalling and UL full power transmission mode configuration can be left up to RAN2.
Though full-power MIMO transmission capability can be combined with ΔPPowerClass, the relationship of full-power MIMO transmission mode and the scale factor ‘s’ in 38.213 is not changed. Configuration parameters may change but full transmission mode depends on gNB configuration. No specification modification is required. For TPMI configuration and indication, legacy spec RAN1 can be reused without modifications. UE can determine applicable TPMI index and number of layers from TPMI table based on TPMI indication and full power mode transmission configuration.
Proposal 3. There is no need to introduce the dependency of the scaling factor and ΔPPowerClass.
Proposal 4. Proper TPMI configuration and indication can be ensured by the gNB.
[bookmark: OLE_LINK9][bookmark: OLE_LINK10]For full power transmission mode 2, the supported full power TPMI group by UE may be changed when power class fallback. Thus, whether to report the supported TPMI group in case of power class fallback for full power transmission mode 2 can be further discussed.
Observation 1. The supported full power TPMI group by UE may be changed when power class fallback for full power transmission mode 2.
A PC 2 UE equipped with two 23dBm PAs may want to shut down one of the PA to get energy efficiency or just lower the transmission power of each PA when power class fall back from PC2 to PC3. From our perspective, UE cannot shut down one PA autonomously. The UE desired transmission mode and maxRank needs be indicated by gNB. During previous discussion, someone argued maximum MIMO rank would be reduced in power class fallback condition. However, there is no LS to clarify UE must shut down one PA when power class fall back.  Even if the maximum number of MIMO layers may be changed in a power-class fallback state, there is no need to modify RAN1 spec. Because UE can report expected maximum MIMO layer in current specification. In addition, gNB can adaptively adjust transmission parameters based on CSI report though no UE immediate maximum layer report. It is related to MIMO optimizations and power saving. It is not necessary to discuss it in maintenance phase. Thus, we do not identify any RAN1 impact of ΔPPowerClass  on maximal number of layers in MIMO. 
Proposal 5.  There is no need to modify RAN 1 spec related to the maximum number of MIMO layers.
Based on the above analysis, there is no RAN1 spec impact.
Proposal 6.  There is no RAN1 impact concerning support for uplink full power MIMO transmission dependency on ΔPPowerClass report.
Conclusion
In this contribution, we have the following observations and proposals.
Observation 1. The supported full power TPMI group by UE may be changed when power class fallback for full power transmission mode 2.
[bookmark: _GoBack]Proposal 1. RAN4 should clarify whether PC1.5 UE is allowed to report two additional full power mode corresponding to different ΔPPowerClass value or not.
Proposal 2. UE capability signalling and UL full power transmission mode configuration can be left up to RAN2.
Proposal 3. There is no need to introduce the dependency of the scaling factor and ΔPPowerClass.
Proposal 4. Proper TPMI configuration and indication can be ensured by the gNB.
Proposal 5.  There is no need to modify RAN 1 spec related to the maximum number of MIMO layers.
Proposal 6.  There is no RAN1 impact concerning support for uplink full power MIMO transmission dependency on ΔPPowerClass report.
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