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1 Introduction
In RAN1 #114 meeting, issues on aperiodic triggering support for SRS carrier switching were discussed, and agreement was reached [1] as follows. 
	Agreement
Select one of the following two alternatives in RAN1#114bis:
· Alt 1: RAN1 concludes that DCI 1_1 and 1_2 triggering are supported for aperiodic SRS carrier switching in Rel-15
· Alt 2: RAN1 agrees to introduce Rel-17 UE capability signalling related to support of DCI 1_1 and 1_2 triggering for aperiodic SRS carrier switching.

For the editors:
The following text proposal is provided to improve the clarity of the RAN1 specifications. Please include it in the Rel-17 alignment CR (TS38.213).
TP in proposal 2 (of R1-2308606).


Then during RAN1 #114bis, the issue was further discussed and expanded, companies’ comments and FL summary can be found in [2]. In this contribution, we provide our analysis on the related issues. 
2 Discussion on DCI format 1_1 and 1_2 triggering aperiodic SRS carrier switching
2.1 Issue 1: On UE capability
Based on the above agreement and the discussions in section 2.1[2], the majority of companies agree that DCI 1_1 and 1_2 can support for SRS carrier switching, and no new UE capability is needed. But minimum set of existing UE capability may need to be discussed to support DCI format 1_1 and 1_2 triggering aperiodic SRS carrier switching, as discussed in Question 2.1.1[2] below.
	Please provide your view on the following statement for further discussion:
Minimum support for aperiodic SRS carrier switching triggered by DCI 1_1/1_2 requires the capabilities
· srs-CarrierSwitch (feature group 2-56) and its prerequisite(s) as specified in 38.306. 
· Basic DL NR-NR CA operation, supportedBandCombinationList (FG 6-5), e.g. since 38.214 section 6.2.1.3 requires switching among carriers of serving cells
· srs-TxSwitch (FG 2-55), as inferred by the similar requirement for format 2_3 in 38.214 section 6.1.2.3
If cross carrier scheduling is to be used for SRS carrier switching triggered by DCI 1_1/1_2, the additional capability is needed:
crossCarrierScheduling-SameSCS (FG 6-10) if triggering cell and target cell for A-SRS CS are not the same


From our perspective, we agree with the above UE capability set as minimum set for supporting SRS carrier switching triggered by DCI format 1_1/1_2. 

Further, a proposal was updated regarding Question 2.1.2[2] as following.
	Proposal 2.1.1 r1:
Alt 1 from RAN#114, “RAN1 concludes that DCI 1_1 and 1_2 triggering are supported, subject to existing UE capabilities, for aperiodic SRS carrier switching in Rel-15” is agreed as updated, and no new UE capability is defined for the support of DCI 1_1 and 1_2 triggering for aperiodic SRS carrier switching [in the case where DCI 2_3 is not configured and only one uplink carrier is configured with SRS carrier switching].
Please provide your views.


We tend to agree the proposal without content in the brackets. DCI format 2_3 is group common DCI, and DCI format 1_1/1_2 is UE specific DCI. There is no need to restrict only one of them can trigger aperiodic SRS carrier switching for a UE. Both of them should be allowed. SRS carrier switching is dynamically scheduled by either DCI format 2_3 or DCI format 1_1/1_2, then network implementation can avoid collision among carrier switching SRSs triggered by DCI format 1_1/1_2 and/or DCI format 2_3. 
Proposal 1: Regarding SRS carrier switching of Alt 1 from RAN#114, on the top of the updated Proposal 2.1.1 r1 from the FL, we have the suggestion with the following modification:
· “RAN1 concludes that DCI 1_1 and 1_2 triggering are supported, subject to existing UE capabilities, for aperiodic SRS carrier switching in Rel-15” is agreed as updated, and no new UE capability is defined for the support of DCI 1_1 and 1_2 triggering for aperiodic SRS carrier switching [in the case where DCI 2_3 is not configured and only one uplink carrier is configured with SRS carrier switching].
2.2 Issue 2: On serving cell of SRS carrier switching triggered by DCI format 1_1 or 1_2
Based on discussions in section 2.2[2], companies have common understanding as follows, i.e., both self- and cross-carrier scheduling is supported, and current spec does not explicitly specify DCI format 1_1 or 1_2 can trigger SRS carrier switching. 
	“UEs support at least self-scheduling for DCI 1_1/1_2 triggered aperiodic SRS carrier switching.  Cross-carrier scheduling can be additionally supported according to capability for cross-carrier scheduling”

	It seems we can conclude that the following statement is the common understanding:
a) That the UE must use SRS resource sets with usage ‘antennaSwitching’ for SRS carrier switching is explicitly specified in the case of triggering with DCI format 2_3, but not for other DCI formats.
b) It is not explicitly stated in L1 specifications that the carrier switching SRS is transmitted on at most one serving cell scheduled by DCI 1_1 or 1_2.



So a TP[2] is proposed as follows:
	Proposal:
Add the following text to 38.214 section 6.2.1.3 in a Rel-17/18 CR, according to TP 2.2.1 above:
For an aperiodic SRS triggered in DCI format 1_1 or 1_2, the UE transmits SRS on one serving cell scheduled by the DCI and the UE in the serving cell transmits the configured one or two SRS resource set(s) with higher layer parameter usage set to ‘antennaSwitching’ and higher layer parameter resourceType in SRS-ResourceSet set to ‘aperiodic’.
Please provide your further comments, if any.



Regarding the proposal, we have the following analysis:
1. Regarding serving cell determination for aperiodic SRS triggered in DCI format 1_1 or 1_2, it was discussed in RAN1#99 and a conclusion was reached as follows. Note that the issue was proposed in Rel-15, and aimed to identify the case of DCI formats 0_1 and 1_1 from group common DCI format 2_3. DCI formats 0_2 and 1_2 should follow the same interpretation as DCI formats 0_1 and 1_1 respectively. So it seems clear on this issue with the following conclusion. 
	[bookmark: _Hlt25050083][bookmark: _Hlt25050084]R1-1911941	Discussion on carrier index in SRS triggering	ZTE
Conclusion
If the UE is configured with a carrier indicator field by CrossCarrierSchedulingConfig, the serving cell of triggered SRS is indicated by the carrier indicator field,  as defined in Subclause 10.1 of [5, TS 38.213].
· Applies only for DCI format 0_1 and 1_1


2. According to 38.212 as follows, DCI format 1_1/1_2 can trigger aperiodic SRS resource set without restriction of usage of “antenna switching”, i.e., other usage types aperiodic SRS can also be triggered. And the above conclusion also has no restriction for usage of SRS resource set, so we would not prefer only “antenna switching” is specified as in above TP[2].
3. Regarding “one or two SRS resource set(s)”, we tend to agree not mentioning the number of SRS resource sets, i.e., just remove the restriction of number of SRS resource sets (for instance, for 1T4R, we additionally support up to 4 SRS resource sets for antenna switching). 
Therefore, we don’t think the above TP need to be specified, and then a conclusion is sufficient if companies would like to clarify the further details, e.g., DCI format 1_2, or 0_2. 
	Excerpt from TS 38.212:
Table 7.3.1.1.2-24: SRS request 
	Value of SRS request field
	Triggered aperiodic SRS resource set(s) for DCI format 0_1, 0_2, 1_1, 1_2, and 2_3 configured with higher layer parameter srs-TPC-PDCCH-Group set to 'typeB'
	Triggered aperiodic SRS resource set(s) for DCI format 2_3 configured with higher layer parameter srs-TPC-PDCCH-Group set to 'typeA'

	00
	No aperiodic SRS resource set triggered
	No aperiodic SRS resource set triggered

	01
	SRS resource set(s) configured by SRS-ResourceSet with higher layer parameter aperiodicSRS-ResourceTrigger set to 1 or an entry in aperiodicSRS-ResourceTriggerList set to 1

SRS resource set(s) configured by SRS-PosResourceSet with an entry in aperiodicSRS-ResourceTriggerList set to 1 when triggered by DCI formats 0_1, 0_2, 1_1, and 1_2
	SRS resource set(s) configured with higher layer parameter usage in SRS-ResourceSet set to 'antennaSwitching' and resourceType in SRS-ResourceSet set to 'aperiodic' for a 1st set of serving cells configured by higher layers

	10
	SRS resource set(s) configured by SRS-ResourceSet with higher layer parameter aperiodicSRS-ResourceTrigger set to 2 or an entry in aperiodicSRS-ResourceTriggerList set to 2

SRS resource set(s) configured by SRS-PosResourceSet with an entry in aperiodicSRS-ResourceTriggerList set to 2 when triggered by DCI formats 0_1, 0_2, 1_1, and 1_2
	SRS resource set(s) configured with higher layer parameter usage in SRS-ResourceSet set to 'antennaSwitching' and resourceType in SRS-ResourceSet set to 'aperiodic' for a 2nd set of serving cells configured by higher layers

	11
	SRS resource set(s) configured by SRS-ResourceSet with higher layer parameter aperiodicSRS-ResourceTrigger set to 3 or an entry in aperiodicSRS-ResourceTriggerList set to 3

SRS resource set(s) configured by SRS-PosResourceSet with an entry in aperiodicSRS-ResourceTriggerList set to 3 when triggered by DCI formats 0_1, 0_2, 1_1, and 1_2
	SRS resource set(s) configured with higher layer parameter usage in SRS-ResourceSet set to 'antennaSwitching' and resourceType in SRS-ResourceSet set to 'aperiodic' for a 3rd set of serving cells configured by higher layers






Proposal 2: Regarding aperiodic SRS triggered by DCI format 1_1 or 1_2, additional spec change is not needed and then the following can be concluded, if needed: 
· The following conclusion in RAN1#99 for clarifying the serving cell of the triggered SRS can apply to the case of  DCI format 0_2/1_2 as well.
· If the UE is configured with a carrier indicator field by CrossCarrierSchedulingConfig, the serving cell of triggered SRS is indicated by the carrier indicator field, as defined in Subclause 10.1 of [5, TS 38.213].
· Applies only for DCI format 0_1 and 1_1
· The SRS triggered by DCI format 0_1, 0_2, 1_1, and 1_2 is not only for usage of “antenna switching”, but also applicable for other usages.

2.3 Issue 3: On the closed loop power control behaviour for SRS carrier switching triggered by DCI format 1_1 or 1_2
Regarding the issue mentioned in section 2.3[2], it seems no ambiguity for closed loop power control behaviour for SRS carrier switching triggered by DCI format 1_1 or 1_2. Although AP SRS carrier switching triggered by a DCI format 1_1 or 1_2 does not have dedicated TPC command in the DCI, it is still workable because Tx power of the AP SRS carrier switching can be adjusted well by group common DCI format 2_3. DCI format 2_3 can provide TPC commands for multiple UEs for SRS which is configured as a separate closed power control from that for PUSCH transmission, this is clear in both TS 38.212 and TS 38.213. The normal behaviour is that gNB provides tpc-SRS-RNTI for UE to monitor DCI format 2_3. But if tpc-SRS-RNTI is not provided, we believe this is a corner case. Even if considering the case, no dynamic TPC command being provided can also be acceptable, which means closed loop power control part is always 0. 
Proposal 3: There is no ambiguity for the closed loop power control behaviour for SRS carrier switching triggered by DCI format 1_1 or 1_2 in current spec.
3 Conclusion
In this contribution, we provide our views on SRS carrier switching triggered by DCI format 1_1/1_2 and issues on DCI format 2_3. Proposals are listed as follows.
Proposal 1: Regarding SRS carrier switching of Alt 1 from RAN#114, on the top of the updated Proposal 2.1.1 r1 from the FL, we have the suggestion with the following modification:
· “RAN1 concludes that DCI 1_1 and 1_2 triggering are supported, subject to existing UE capabilities, for aperiodic SRS carrier switching in Rel-15” is agreed as updated, and no new UE capability is defined for the support of DCI 1_1 and 1_2 triggering for aperiodic SRS carrier switching [in the case where DCI 2_3 is not configured and only one uplink carrier is configured with SRS carrier switching].
Proposal 2: Regarding aperiodic SRS triggered by DCI format 1_1 or 1_2, additional spec change is not needed and then the following can be concluded, if needed: 
· The following conclusion in RAN1#99 for clarifying the serving cell of the triggered SRS can apply to the case of  DCI format 0_2/1_2 as well.
· If the UE is configured with a carrier indicator field by CrossCarrierSchedulingConfig, the serving cell of triggered SRS is indicated by the carrier indicator field, as defined in Subclause 10.1 of [5, TS 38.213].
· Applies only for DCI format 0_1 and 1_1
· The SRS triggered by DCI format 0_1, 0_2, 1_1, and 1_2 is not only for usage of “antenna switching”, but also applicable for other usages.
Proposal 3: There is no ambiguity for the closed loop power control behaviour for SRS carrier switching triggered by DCI format 1_1 or 1_2 in current spec.
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