

3GPP TSG RAN WG1 #114bis		R1-2309119
Xiamen, China, October 9th – October 13th, 2023

Agenda item:	5
Source: 	ZTE, Sanechips, CAICT
Title: 	About LS on SL RB set index and LBT failure indication for PSFCH
Document for:	Discussion and decision
Introduction
In RAN2 LS R1-2308832(R2-2309157) on SL RB set index and LBT failure indication for PSFCH, the following two questions are given about SL RB set index [1]: 
	· Question 1: How is the SL RB set index derived?  
· Question 2: Is the derived SL RB set index (based on the answer to Question 1) unique within the SL-BWP?


In this paper, our views about above questions are provided.
Discussions 
About RB set indication for SL-U, the following proposal and working assumption have been reached by RAN1:
	[bookmark: _GoBack]Agreement (RAN1#112bis-e)
Regarding frequency domain resource indication for interlace RB-based PSSCH transmission, support the followings:
· Option A: Support that for one PSSCH transmission, the used interlace index(s) in different used RB sets are always the same
· Option 1: Support explicitly indicating the used sub-channel index(s) and RB set index(s)
· Frequency domain resource of PSSCH transmission is determined by an intersection of the resource blocks of the indicated sub-channel(s) and the union of the indicated set of RB sets and intra-cell guard bands between the indicated RB sets, if any
· For a TB, the initial transmission and reservation of the resource(s) for retransmission(s) use the same number of sub-channel(s) and same number of RB set(s)
· FFS: whether additionally support different number of RB set(s) in such case while keeping total number of sub-channels unchanged between initial transmission and retransmission(s) for a TB
· Use X bits for indicating sub-channel index(s), and use Y bits for indicating contiguous RB set index(s)
· R16 NR SL FRIV is reused as baseline
· FFS details, e.g., signaling design, bit size, whether to consider bitmap design, whether/how the used interlace(s) can be non-contiguous, etc.
· FFS others
· E.g., considering one PSSCH transmission may occupy one or multiple RB sets, whether or not to re-define single-slot candidate resource, and update resource selection and/or signaling from MAC to PHY, etc.

Working assumption (RAN1#113)
Regarding frequency domain resource indication for interlace RB-based PSSCH transmission, support the followings:
· Use  to indicate used RB set index(s)
·  is conveyed in 1st SCI
·  is calculated as below
· If sl-MaxNumPerReserve is 2 then
· 
· If sl-MaxNumPerReserve is 3 then
· 
· where
·  denotes the starting RB set index for the second resource
·  denotes the starting RB set index for the third resource
·  is the number of RB sets in a resource pool
·  is the number of used RB sets for each of the indicated resources



Following above conclusions, in RAN1’s perspective, to indicate used RB set index(s) in 1st SCI, frequency domain resource indication () for interlace RB-based PSSCH transmission is derived based on RB set index in the pool, i.e. the RB set index is derived per pool for subchannel indication and relevant resource allocation.
[bookmark: _Toc146726574][bookmark: _Toc146808922][bookmark: _Toc146810650]To indicate used RB set index(s) in 1st SCI for subchannel indication and relevant resource allocation, the RB set index is derived per pool. 
While in clause 7 in TS 38.214, the RB set and its index is derived per carrier for UL carrier and DL carrier as follows: 
	[bookmark: _Toc29673232][bookmark: _Toc29673373][bookmark: _Toc29674366][bookmark: _Toc36645596][bookmark: _Toc45810645][bookmark: _Toc137117188]7	 UE procedures for transmitting and receiving on a carrier with intra-cell guard bands
For operation with shared spectrum channel access for FR1, when the UE is configured with any of IntraCellGuardBandsPerSCS for UL carrier and for DL carrier with SCS configuration , the UE is provided with  intra-cell guard bands on a carrier with , each defined by start CRB and size in number of CRBs,  and , provided by higher layer parameters startCRB and nrofCRBs, respectively, where . The subscript x is set to DL and UL for the downlink and uplink, respectively. Where there is no risk of confusion, the subscript x can be dropped. The intra-cell guard bands separate RB sets, each defined by start and end CRB, and , respectively. The UE does not expect that nrofCRBs is configured with non-zero value smaller than the applicable intra-cell guard bands as specified in [8, TS 38.101-1] corresponding to  and carrier size . The UE determines the start and end CRB indices for  as
 
and
 
The RB set with index  consists of  resource blocks where .



We can see that the RB set index defined in clause 7 in TS 38.214 is derived per carrier, and the index is unique within the SL carrier or SL-BWP, which is aligned with RAN2’s intention and agreement on SL LBT failure indication and should be adopted. While the RB set index defined for frequency domain resource indication for SL transmission is derived per pool and not unique within the SL-BWP. Based on the analysis above, the following observation is given:
[bookmark: _Toc146726575][bookmark: _Toc146808923][bookmark: _Toc146810651]The RB set index defined in clause 7 in TS 38.214 is appropriate to be adopted for SL LBT failure indication. 
Regarding the questions raised in RAN2 LS, above two kinds of RB set index mentioned should be distinguished. The RB set index(s) in 1st SCI to indicate the frequency domain resource can be denoted as , and the RB set index(s) to indicate SL LBT failure can be denoted as . Based on above discussion, we can answer RAN2’s questions as follows:
· Question 1: How is the SL RB set index derived?  
· Answer 1: The SL RB set index () is derived per carrier as clause 7 in TS 38.214.
· Question 2: Is the derived SL RB set index (based on the answer to Question 1) unique within the SL-BWP?
· Answer 2: Yes.
[bookmark: _Toc146726576][bookmark: _Toc146726871][bookmark: _Toc146810654]To reply RAN2 LS as follows:
[bookmark: _Toc146726577][bookmark: _Toc146726872][bookmark: _Toc146810655]Question 1: How is the SL RB set index derived?  
[bookmark: _Toc146726578][bookmark: _Toc146726873][bookmark: _Toc146810656]Answer 1: The SL RB set index () is derived per carrier as clause 7 in TS 38.214.
[bookmark: _Toc146726579][bookmark: _Toc146726874][bookmark: _Toc146810657]Question 2: Is the derived SL RB set index (based on the answer to Question 1) unique within the SL-BWP?
[bookmark: _Toc146726580][bookmark: _Toc146726875][bookmark: _Toc146810658]Answer 2: Yes.
[bookmark: _Toc18214][bookmark: _Toc24703][bookmark: _Toc61869984][bookmark: _Toc61870287][bookmark: _Toc61870757][bookmark: _Toc16191][bookmark: _Toc61870537][bookmark: _Toc61872237][bookmark: _Toc15096][bookmark: _Toc61870302][bookmark: _Toc61870095][bookmark: _Toc15935][bookmark: _Toc20503][bookmark: _Toc14775][bookmark: _Toc61870567][bookmark: _Toc61870226][bookmark: _Toc146726876][bookmark: _Toc146810659]Note: The RB set index(s) in 1st SCI to indicate the frequency domain resource is denoted as , and the RB set index(s) to indicate SL LBT failure is denoted as .

Conclusion
Regarding RAN2 LS, the following observations and proposal are given:
Observation 1:	To indicate used RB set index(s) in 1st SCI for subchannel indication and relevant resource allocation, the RB set index is derived per pool.
Observation 2:	The RB set index defined in clause 7 in TS 38.214 is appropriate to be adopted for SL LBT failure indication.

Proposal 1:	To reply RAN2 LS as follows:
•	Question 1: How is the SL RB set index derived?
•	Answer 1: The SL RB set index () is derived per carrier as clause 7 in TS 38.214.
•	Question 2: Is the derived SL RB set index (based on the answer to Question 1) unique within the SL-BWP?
•	Answer 2: Yes.
•	Note: The RB set index(s) in 1st SCI to indicate the frequency domain resource is denoted as , and the RB set index(s) to indicate SL LBT failure is denoted as .
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