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1	Introduction
In [1], a draft CR on the timing on a RACH procedure triggered by a PDCCH order was submitted. The relevant paragraph in 38.213 is provided below:










If a random access procedure is initiated by a PDCCH order, the UE, if requested by higher layers, transmits a PRACH in the selected PRACH occasion, as described in [11, TS 38.321], for which a time between the last symbol of the PDCCH order reception and the first symbol of the PRACH transmission is larger than or equal to  msec, where  is a time duration of  symbols corresponding to a PUSCH preparation time for UE processing capability 1 [6, TS 38.214] assuming  corresponds to the smallest SCS configuration between the SCS configuration of the PDCCH order and the SCS configuration of the corresponding PRACH transmission,  if the active UL BWP does not change and , where  is the DCI-based BWP switching delay is defined in Table 8.6.2-1 of [10, TS 38.133] otherwise, and  msec for FR1 and  msec for FR2. For a PRACH transmission using 1.25 kHz or 5 kHz SCS, the UE determines  assuming SCS configuration .

During the initial online discussion, the following views were brought forward:
It is obvious that BWP-based switching was implied, making the CR unnecessary. 
The paragraph in 38.213 could refer to either DCI-based or RRC-based switching, and that the specification is intentionally vague.
After checking with RAN4, the moderator is still under the impression that DCI-based switching is implied.
Based on the discrepancy in company views, the moderator asks for feedback in the next section. 





[bookmark: _Ref178064866]2	Discussion
2.1	Round 1

Question 1: Can the timing of a RACH procedure initiated by a PDCCH order be determined by the RRC-based BWP switching delay in section 8.6.3 in [2]?
	Company
	Comments

	MTK
	As DCI based BWP switching is an optional feature, we tend to think RRC based BWP switching delay is more reasonable to be a default for RACH triggered BWP switch, as support of RACH initiated by PDCCH order is mandatory. At the same time, we are open to hear views from other companies and further discuss/check.

	ZTE
	No. Based on the following spec texts in 38.321, RRC based BWP switching is not applicable to RACH procedure. 

	Upon initiation of the Random Access procedure on a Serving Cell, after the selection of carrier for performing Random Access procedure as specified in clause 5.1.1, the MAC entity shall for the selected carrier of this Serving Cell:
1>	if PRACH occasions are not configured for the active UL BWP:
2>	switch the active UL BWP to BWP indicated by initialUplinkBWP;
2>	if the Serving Cell is an SpCell:
3>	switch the active DL BWP to BWP indicated by initialDownlinkBWP.
1>	else:
2>	if the Serving Cell is an SpCell:
3>	if the active DL BWP does not have the same bwp-Id as the active UL BWP:
4>	switch the active DL BWP to the DL BWP with the same bwp-Id as the active UL BWP.
1>	stop the bwp-InactivityTimer associated with the active DL BWP of this Serving Cell, if running.
1>	if the Serving Cell is SCell:
2>	stop the bwp-InactivityTimer associated with the active DL BWP of SpCell, if running.
1>	perform the Random Access procedure on the active DL BWP of SpCell and active UL BWP of this Serving Cell.





	NEC
	We think it should be DCI based BWP switching delay. 
Based on TR38.822, for 1-8 active BWP switching delay, UE is mandatory to support either type 1 or type 2 with capability signaling. 

Meanwhile, we have some confusion on DCI based BWP switch delay because based on TS38.214 clause 6.4 UE PUSCH preparation procedure time, preparation time is and if the scheduling DCI triggered a switch of BWP, d2,2 equals to the switching time as defined in [11, TS 38.133], otherwise d2,2=0. 
We think d2,2 there may be TBWPswitchDelay. However, N2 and BWP switching delay can be regarded as parallel processing thus maximum is used between them. But here, N2 and  seems to be serial processing thus addition is used between them. We are wondering whether RAN4 have studied and specified .

	Qualcomm
	As a default, the RRC-based BWP switching delay is used for determining PRACH transmission timeline. If the UE indicates the support of DCI-based BWP switching, PRACH transmission timeline can be based on DCI-based BWP switching delay. It should also note that DCI-based BWP switching delay in 38.133 is for PUSCH/PDSCH. There is no BWP switching delay for BWP switch triggered by RACH. Hence, there could be legacy UE implementation indicating DCI-based BWP switch but still following RRC-based switch delay when the active UL BWP does not have RACH occasions. 

	38.321
Upon initiation of the Random Access procedure on a Serving Cell, after the selection of carrier for performing Random Access procedure as specified in clause 5.1.1, the MAC entity shall for the selected carrier of this Serving Cell:
1>	if PRACH occasions are not configured for the active UL BWP:
2>	switch the active UL BWP to BWP indicated by initialUplinkBWP;
2>	if the Serving Cell is an SpCell:
3>	switch the active DL BWP to BWP indicated by initialDownlinkBWP.



We have different understanding from ZTE “Based on the following spec texts in 38.321, RRC based BWP switching is not applicable to RACH procedure”: There is condition for the highlighted text “if running” to include timer-based BWP switching but it does not mean RRC based BWP switching is excluded. 


	vivo 
	Yes.

	ZTE
	Thanks QC for the clarification. Yes, the timer-based BWP switching is not applicable here, while the RRC (re-)configuration triggered BWP switching may still happen during RACH procedure according to the following spec text in 38.321. 

	If the MAC entity receives a PDCCH for BWP switching for a Serving Cell(s) or a dormancy SCell group(s) while a Random Access procedure associated with that Serving Cell is ongoing in the MAC entity, it is up to UE implementation whether to switch BWP or ignore the PDCCH for BWP switching, except for the PDCCH reception for BWP switching addressed to the C-RNTI for successful Random Access procedure completion (as specified in clauses 5.1.4, 5.1.4a, and 5.1.5) in which case the UE shall perform BWP switching to a BWP indicated by the PDCCH. Upon reception of the PDCCH for BWP switching other than successful contention resolution, if the MAC entity decides to perform BWP switching, the MAC entity shall stop the ongoing Random Access procedure and initiate a Random Access procedure after performing the BWP switching; if the MAC decides to ignore the PDCCH for BWP switching, the MAC entity shall continue with the ongoing Random Access procedure on the Serving Cell.
Upon reception of RRC (re-)configuration for BWP switching for a Serving Cell while a Random Access procedure associated with that Serving Cell is ongoing in the MAC entity, the MAC entity shall stop the ongoing Random Access procedure and initiate a Random Access procedure after performing the BWP switching.



Although DCI based BWP switching is optional UE feature, while the intention here is whether we can reuse the DCI-based BWP switching delay values for RACH triggered BWP switching delay, instead of requiring UE has to support DCI based BWP switching. 



Question 2: Is there a need to clarify this in 38.213?
	Company
	Comments

	MTK
	If RAN1 can achieve a consensus on which BWP switch delay is assumed (DCI or RRC), it can be clarified to avoid ambiguity.

	ZTE
	As commented above, the current spec is already clear and no need a CR. 
In addition, our understanding is the BWP switching for RACH procedure could be triggered by either 1) if PRACH occasions are not configured for the active UL BWP 2) a DCI in Pcell triggers a BWP switch in Scell, where the PRACH is to transmitted. According to the following spec in 38.133, additional delay is needed for 2). While the additional delay seems not covered by the proposed CR. 
	For DCI-based BWP switch, after the UE receives BWP switching request at DL slot n on a serving cell, UE shall be able to receive PDSCH (for DL active BWP switch) or transmit PUSCH (for UL active BWP switch) on the new BWP on the serving cell on which BWP switch on the first DL or UL slot occurs right after a time duration of TBWPswitchDelay + Y which starts from the beginning of DL slot n. Where,
-	Y=0, if the serving cell where UE receives DCI for BWP switch request is same as the serving cell on which BWP switch occurs.
-	Y equals to the length of 1 slot, if the serving cell where UE receives DCI for BWP switch is different from the serving cell on which BWP switch occurs for any involved serving cell. In this scenario, TBWPswitchDelay + Y shall follow the smaller SCS of scheduling cell, scheduled cells before and scheduled cells after active BWP change.




	NEC
	Clarification is benefit, but clarification in RAN 1 spec is not needed from our view. If clarification is needed, we think clarification in RAN4 spec seems better.

	Qualcomm
	The spec is already clear and the CR is not needed.

	vivo 
	Share similar view as Qualcomm that clarification in RAN1 seems not necessary and simply referring to TS 38.133 is enough.

	ZTE
	We are open to further discuss this issue. 



3	Conclusion
Based on the discussion, the interpretation of the specification differs among companies. However, a large fraction of the companies believes there is no need to update the specification.
Based on this, there draft CR cannot be endorsed.
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