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Introduction
As discussed in [1], specific UE capabilities provide the gNB indication of UE’s support for simultaneous active NZP-CSI-RS resources per component carrier, as well as an aggregate limit over all component carriers when carrier aggregation is applied. The UEs may report fairly low values per CC, and with CA the aggregate limit across all CCs may further limit what the UE can be configured with in a given CC.

It can be noted that for A-CSI-RS the resource is only considered active during the timeline of the one A-CSI reporting procedure, starting from the end of the triggering DCI and ending at the end of the PUSCH delivering the CSI report, while for P-CSI-RS the resource is considered active all the time even if the periodicity maybe large. Similarly for SP-CSI reporting, the CSI-RS resource is active over the whole duration of the SP-CSI reporting even if the periodicity maybe large.

Prroposal in [1] and a corresponding draft CR in [2] suggest 
a) a new counting method that would allow the UE to use the same CSI-RS Processing Unit for different CSI-RS resources by time-multiplexing not just for AP-CSI-RS, but also for the P/SP-CSI-RS.
b) Counting an active CSI-RS resource only once even if associated with multiple CSI reporing configurations

Monday morning session discussion revealed a few points for further consideration:
1. For periodic CSI-RS and CSI report the association between the CSI-RS and the CSI report is not necessarily obvious.
2. A CSI-RS resource should be referred to as two active resources if referred to by channel measurement configurations and interference measurement configurations.
3. The target release for the proposal.
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Discussion round 1
Change to counting P/SP-CSI-RS resource as active as long as reporting is active 

Question 1: Is there a technical problem if a P/CSI-RS resource is NOT considered active all the time when configured by RRC?
· E.g. consider the CSI-RS resource as active for a fixed time period starting e.g. from the slot of the CSI-RS, or 
· E.g. consider the CSI-RS resource as active from the slot of the CSI-RS to the slot of the related CSI report (setting aside how the association between a CSI-RS and a CSI report would be defined)
Question 2: Assuming that a relation between a specific set of P/SP-CSI-RS resources and a specific associated P/SP-CSI report would need to be defined (the second example above), would the following be agreeable: 
· A (set of) P/SP-CSI-RS resource(s) after a P/SP-CSI report i until the next CSI report i+1 associated to these P/SP-CSI-RS resources are related to the CSI report i+1. (I.e. a CSI-RS resource is considered active in the coloured slots below, the relation of a CSI-RS to a CSI report shown with different colours)
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Please provide your comments in the table below
	Company
	Comments

	Apple
	Question 1:
In clause 5.2.1.6 in TS38.214, there are two parts that are very important for UE CSI processing complexity counting. One is CPU, the other one is active CSI-RS. The reason why we need active CSI-RS in addition to CPU is mainly because, P/SP CSI-RS can be configured for AP-CSI, in which case, P/SP CSI-RS can be transmitted by the NW non-causally, or in other words, at any time before or after the AP-CSI triggering DCI. For the P/SP CSI-RS transmitted before AP-CSI triggering DCI, it is not counted as CPU, therefore, we need active CSI-RS counting to cover it. 
Therefore, we do think there is technical problem if a P/SP CSI-RS is NOT considered active all the time. 
Again, the main reason is that Rel-15 CSI framework provides NW full flexibility to trigger AP-CSI report based on P/SP CSI-RS without causality requirement. This makes the P/SP CSI-RS processing very difficult for the UE and is the main reason why active CSI-RS counting is needed on top of CPU counting. 

Question 2:
Based on the answer to Question 1, it is too early to agree on the new timeline to count the active timeline of CSI-RS even if it is UE optional feature.

Overall, the two issues raised by Nokia have been discussed and beaten to death in CSI/MIMO agenda, and the outcome is a compromise. Active CSI-RS resource definition can never be perfect and will always be problematic to certain extend since UE CSI processing timeline is different for different UE vendor and dynamic even for the same UE. On the other side, this is a very important legacy that is hard to change. 

We are open to further discuss the topic, but due to the time limitation, we do not think we can progress this topic too much in this week due to the sensitivity of the topic to product implementation and the need for further product feedback.

	ZTE
	Q1/Q2: We do NOT identify the necessity of updating counting rule for P/SP-CSI-RS by introduce the complicate rule.  

	OPPO
	For Q1, we have similar view as Apple that there could be issues at UE if a P/CSI-RS resource is NOT considered active all the time when configured by RRC, at least for SP/AP CSI reporting.

For Q2, we think the proposal can only be applied to periodic CSI reporting (and then periodic CSI-RS), since SP/AP CSI reporting can both be triggered by DCI dynamically. In this case, we don’t think the relation could be beneficial considering the limited scenarios. 

	MTK
	Q1: We tend to agree with the intention, but as Apple said this is like a MIMO enhancement and should be discussed as a R18 MIMO TEI, and it may need lots of efforts to define the “active time period” properly.
Q2: The figure is very nicely drawn. We see one potential issue with CDRX, as UE only report CSI based on measurements from CDRX ON duration, so it is possible that UE needs to keep the CSI measured result for more than one CDRX cycle. In short, the timeline in the figure should also take CDRX ON/OFF pattern into consideration.

	Huawei, HiSilicon
	Q1/Q2: Similar view with Apple, there can be large impact to UE implementation while the benefits are not obvious, so we don’t support the change of active CSI-RS counting.

	Samsung
	For Q1, as Apple kindly and detail explained, active CSI-RS resource/port counting is needed at least for aperiodic and/or semi-persistent CSI triggering.

For Q2, we don’t think it is beneficial if a new UE having different rule of active CSI-RS resource/port counting is introduced and co-exists with legacy UEs.

	Nokia, NSB
	In our view not counting a P/SP-CSI-RS resource as active when the reporting is active is a more UE friendly solution to achieve the same as doubling the number of supported active CSI-RS resources. This way a UE could be able to be activated with more DL carriers with P/SP-CSI without needing to support a larger number of active CSI-RS resources. 

If, however, no UE vendor sees this beneficial and rather support a larger number of active CSI-RS resources then the proposal has no case.

	Ericsson
	As commented by Nokia, a revised active CSI-RS resource count provides the flexibility of activating more DL carriers with P/SP-CSI-RS without needing the UE to support a large number of active CSI-RS resources.

So, we are supportive of defining a new active CSI-RS resource count as a new capability.  The intention is not to change legacy counting since the proposal involves a new capability.

	Qualcomm
	Apologies for some late input.

Question 1: Generally share same view as Apple 
A bit more comments, A-CSI based on P-CSIRS basically requires UE to be prepared for a report potentially triggered “any time” (i.e. non-causal as mentioned by Apple).
Therefore, “any time” all the time (there may still be some “computational IDLE” time, which, however, we need to be really careful to identify)

Question 2: While we agree that all these suggestions on identifying “computational IDLE” time can be discussed, we think it needs more time, not in such rush as a CR (anyway this new UE feature is not targeted to fix some “bug” of legacy)



Change to counting of a CSI-RS resource as active N times if referred N times by one or more CSI Reporting Settings 

Question 3: Is there a technical problem to count a CSI-RS resource as one active CSI-RS resource when referred more than once in one or more CSIResourceConfig for channel measurement, and as one active CSI-RS resource when referred more than once in one or more CSIResourceConfig for interference measurement. I.e. a single CSI-RS resource would be counted as at most two active CSI-RS resources regardless of how many times it is referred to in CSI reporting configurations.

	Company
	Comments

	Apple
	The current specification, i.e., “If a CSI-RS resource is referred N times by one or more CSI Reporting Settings, the CSI-RS resource and the CSI-RS ports within the CSI-RS resource are counted N times” is based on the CR R1-2002517 in RAN1#110b. 

The fundamental question is why NW would configure the same CSI-RS resource multiple times either in the same CSI-ReportConfig or in different CSI-ReportConfig. 

During the handling of R1-2002517, one of the justifications is that even though the same CSI-RS resource is referred N times as CMR in the same CSI-ReportConfig, it can be associated with different IMR which requires additional CSI processing complexity. 

It would be very hard to list all the possible reason why NW would configure the same CSI-RS resource multiple times. But, in general, there should be two principles. 

· NW should avoid redundant CMR/IMR configuration that is unnecessary. It should not be UE’s responsibility to ensure that the redundantly configured CMR/IMR would not cause any CSI processing complexity increase. In other words, UE should not be required to handle the redundant/inefficient CMR/IMR configuration without any CSI processing complexity increase, and therefore, encourage such as NW configuration.
· For the valid case that duplicated CMR/IMR is justified, it is likely due to the different measurement results expected and therefore, requires the increase of CSI processing complexity. 

As results, we believe current specification is the right way to be conservative and always count each CSI-RS independently. 

We are open to further discuss the topic, but due to the time limitation, we do not think we can progress this topic too much in this week due to the sensitivity of the topic to product implementation and the need for further product feedback.

	ZTE
	We are okay to further consider above suggestion. 

	OPPO
	We intend to agree with Apple. If a CSI-RS resource is referred N times by one or more CSI Reporting Settings, it means that the UE needs to calculate N CSIs based on the CSI-RS resource. It is risk to just count it for one time, considering there may be N CSI reports being triggered based on the CSI-RS resource. 

	MTK
	We tend to agree with Apple that if A CSI-RS resource is referred N times, there should be some reason from NW side to obtain some new information and hence additional UE processing may be required. Hence, the proposal may need to be discussed as an enhancement with a thorough check of CSI-RS usage.

	Huawei, HiSilicon
	We have similar view with Apple, UE may have different processing when the same CSI-RS resource is associated with different CSI reporting.

	Samsung
	We have similar view with Apple and OPPO. Although a same CSI-RS is associated with multiple CSI reports, the UE calculates multiple different CSIs, so counting the CSI-RS as referred time like N is conservative and safe way.

	Nokia, NSB
	In our view counting a CSI-RS resource as active only once even if it is associated with multiple CSI reporting configurations of the same type would be more UE friendly than the UE needing to support a larger number of active CSI-RS resources because of double counting. This double (or multiple) counting is problematic already as of now, but becomes even more so with NES where the same resource is counted N times with N CSI reporting sub-configurations even if the measurement is the same.

If, however, no UE vendor sees this beneficial and rather support a larger number of active CSI-RS resources then the proposal has no case.

	Ericsson
	As commented by Nokia, a revised active CSI-RS resource count provides the flexibility of activating more DL carriers with P/SP-CSI-RS without needing the UE to support a large number of active CSI-RS resources.

So, we are supportive of defining a new active CSI-RS resource count as a new capability.  The intention is not to change legacy counting since the proposal involves a new capability.

	Qualcomm
	Basically share same view with Apple




Release

Question 4: From which release onwards would you be willing to discuss the possible introduction of the new UE behaviour.

	Company
	Comments

	MTK
	R18 or later

	Nokia, NSB
	We’d prefer Rel-16, but would of course be open to discuss a later release as well.

	Ericsson
	Rel-16 or later

	Qualcomm
	No earlier than Rel-19, given that Rel-18 TEI time has ended

	
	




Summary

Change to counting P/SP-CSI-RS resource as active as long as reporting is active
· 9 companies, including the proponent, provided comments
· In addition to the proponent, one more company supported the proposal 
· One company indicated that they tend to agree with the intention
· One company clearly stated that the proposal is not needed
· 6 companies emphasized the complexities related to counting active CSI-RS resources and how the determination of “active time” maybe more complex than meets the eye and that it would be generally impossible to quickly agree on the definition.
· One company was further pointing out the relation of CDRX requiring the UE to maintain the CSI reports over multiple CDRX cycles potentially complicating the solution 

Change to counting of a CSI-RS resource as active N times if referred N times by one or more CSI Reporting Settings 
· 9 companies, including the proponent, provided comments
· In addition to the proponent, one more company supported the proposal
· One company was OK to consider the proposal further
· 6 companies felt that the current counting method is the right way to count

Release for the possible introduction of the specification change(s)
· 4 companies, including the proponent, provided comments
· The supporting companies suggested Rel-16 or later
· Two other companies indicated preference to “Rel-18 or later” and “No earlier than Rel-19”

Moderator’s observations:
· There is no sufficient support to pursue introduction of either of the two proposed improvements to the active CSI-RS resource counting under maintenance
· The proposal could be submitted as a TEI19 proposal if the proponent still sees the change as beneficial in that time frame.
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