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1 Introduction

There were discussions in RAN1#112bis and RAN1#114 on how to interpret DCI fields for multi-PxSCH scheduling DCI especially when it indicates BWP switching. Two interpretations were identified and the key difference is how to determine the number of scheduled PUSCH which is then used to determine the sizes of NDI/RV for PDSCH and NDI/RV/CBGTI/UL-SCH indicator for PUSCH. The related agreements are summarized below. 
	Conclusion

If a UE is configured with CBG transmission for a serving cell, the UE expects that CBGTI field in the DCI (that can schedule multiple PUSCHs in the active BWP) is always present, when BWP switching is indicated for the serving cell and the number of scheduled PUSCH indicated by TDRA field for the indicated bandwidth part is equal to 1.

Conclusion

For issues 1 and 2, the two possible interpretations below were discussed at RAN1#114, and the discussion can continue at a future meeting, including the potential specification impact:

Interpretation #1
· To determine DCI field sizes of NDI/RV for PDSCH and NDI/RV/CBGTI/UL-SCH indicator for PUSCH,
· The number of scheduled PDSCHs (or PUSCHs) indicated by the Time domain resource assignment (TDRA) field is determined based on the TDRA field configuration for the active bandwidth part.
· If BWP switching is indicated, UE is required to interpret TDRA field twice (i.e., one is based on TDRA field configuration for the active bandwidth part and the other is based on that for the indicated bandwidth part).
· FFS: Any specification impact
Interpretation #2

· To determine DCI field sizes of NDI/RV for PDSCH and NDI/RV/CBGTI/UL-SCH indicator for PUSCH when BWP switching field indicates a bandwidth part other than the active bandwidth part,
· If the active BWP is configured with multi-PDSCH (or multi-PUSCH) scheduling,
· The number of scheduled PDSCHs (or PUSCHs) indicated by the Time domain resource assignment (TDRA) field is determined based on the TDRA field configuration for the indicated bandwidth part.
· Otherwise, if the active BWP is NOT configured with multi-PDSCH (or multi-PUSCH) scheduling,
· The above DCI field sizes follow the same value as single-PUSCH scheduling.
· FFS: Any specification impact



In this contribution, we compare the two interpretations and propose that Interpretation #2 should be confirmed as the expected UE behavior. 
2 Discussion
In last RAN1 meeting, there is a common understanding that the DCI size for DCI format 0_1/1_1 is determined by the active BWP. The size of each DCI field in DCI format 0_1/1_1 needs to be further clarified. For a DCI field other than NDI/RV for PDSCH and NDI/RV/CBGTI/UL-SCH indicator for PUSCH, there is also common understanding that the field size is determined by the active BWP. Specifically, the size of TDRA field is determined by the TDRA configuration on the active BWP. Then, DCI field size of NDI/RV for PDSCH and NDI/RV/CBGTI/UL-SCH indicator for PUSCH is determined by the number of scheduled PDSCH/PUSCH. From the following specification, there are only two possible sizes for each of the DCI fields. 
· One is determined assuming single scheduled PDSCH/PUSCH on the active BWP. A DCI size scheduling one PUSCH on the active BWP can be determined. 

· The other one is for the case if multiple PDSCHs/PUSCHs are scheduled on the active BWP. Then, a DCI size scheduling multiple PUSCHs on the active BWP can be determined. 
	-
New data indicator – 1 bit if the number of scheduled PUSCH indicated by the Time domain resource assignment field is 1; otherwise 2, 3, 4, 5, 6, 7 or 8 bits determined based on the maximum number of schedulable PUSCH among all entries in the higher layer parameter pusch-TimeDomainAllocationListForMultiPUSCH, where each bit corresponds to one scheduled PUSCH as defined in clause 6.1.4 in [6, TS 38.214].


There is also a common understanding that the DCI size is determined based on the maximum between DCI size scheduling one PUSCH for the active BWP and DCI size scheduling multiple PUSCHs for the active BWP. This is related to the following specification in TS 38.212. 

	If the number of information bits in DCI format 0_1 scheduling a single PUSCH prior to padding is not equal to the number of information bits in DCI format 0_1 scheduling multiple PUSCHs for the same serving cell, zeros shall be appended to the DCI format 0_1 with smaller size until the payload size is the same for scheduling a single PUSCH and multiple PUSCHs. 


The main controversial point is whether the number of scheduled PDSCH/PUSCH determined by the active BWP (Interpretation #1) or the indicated BWP (Interpretation #2). With the Interpretation #1, a key drawback is that the same TDRA field value has to be interpreted twice using two TDRA tables configured to the active BWP and the indicated BWP. The UE first interprets the TDRA value based on active BWP and know the number of scheduled PDSCH/PUSCH, then the actual size of a DCI field in the DCI format. Then, the UE interprets the same TDRA value with indicated BWP to know required number of bits for the DCI field. To make it workable, gNB has to jointly consider the configurations of TDRA tables in the two BWPs. The consideration may include the coordination between two TDRA tables supporting multi-PUSCH transmission, or between one TDRA table for multi-PUSCH transmission and one TDRA table for single-PUSCH transmission, which complicates the gNB configuration. With Interpretation #2, the TDRA field is only interpreted based on the indicated BWP. 

Interpretation #2 is aligned with the existing mechanism to handling BWP switching. That is, any DCI field in the DCI format 0_0/1_0, though it still uses the field size determined by the active BWP, is carrying information which is applicable to the indicated BWP. Either zero padding or truncation may be performed if the required field size of indicated BWP is different from the field size determined by the active BWP. In conclusion, the information of any DCI field should be interpreted based on the indicated BWP. 
With Interpretation #2, if the number of scheduled PDSCHs (or PUSCHs) on the indicated BWP is 1, DCI field sizes of NDI/RV for PDSCH and NDI/RV/CBGTI/UL-SCH indicator for PUSCH are the size assuming single scheduled PUSCH on the active BWP. On the other hand, if the number of scheduled PDSCHs (or PUSCHs) one the indicated BWP is more than 1, DCI field sizes of NDI/RV for PDSCH and NDI/RV/CBGTI/UL-SCH indicator for PUSCH are equal to the sizes if multiple PDSCHs/PUSCHs are scheduled on the active BWP. If there is a specification impact, the above linking relation should be the only thing to be clarified in specification. 
After the DCI field size for NDI/RV for PDSCH and NDI/RV/CBGTI/UL-SCH indicator for PUSCH is determined, the specified behaviour in TS 38.213 section 12 which handles DCI size alignment in BWP switching can be reused. We don’t see any need to change the specification. 
Proposal: 
· The DCI size for DCI format 0_1/1_1 is determined by the active BWP.
· For a DCI field other than NDI/RV for PDSCH and NDI/RV/CBGTI/UL-SCH indicator for PUSCH, the field size is determined by the active BWP.
· There are only two possible sizes for each of the DCI fields of NDI/RV for PDSCH and NDI/RV/CBGTI/UL-SCH indicator for PUSCH. 

· One is determined assuming single scheduled PDSCH/PUSCH on the active BWP. 

· The other one is for the case if multiple PDSCHs/PUSCHs are scheduled on the active BWP.
· The information of any DCI field should be interpreted based on the indicated BWP.
· With Interpretation #2, 
· If the number of scheduled PDSCHs (or PUSCHs) on the indicated BWP is 1, DCI field sizes of NDI/RV for PDSCH and NDI/RV/CBGTI/UL-SCH indicator for PUSCH are the sizes assuming single scheduled PUSCH on the active BWP. 

· If the number of scheduled PDSCHs (or PUSCHs) one the indicated BWP is more than 1, DCI field sizes of NDI/RV for PDSCH and NDI/RV/CBGTI/UL-SCH indicator for PUSCH are equal to the sizes if multiple PDSCHs/PUSCHs are scheduled on the active BWP. 
· If there is a specification impact, the above linking relation should be the only thing to be clarified in specification 
· The specified behaviour TS 38.213 section 12 which handles DCI size alignment in BWP switching can be reused
3 Conclusions

In this contribution, we discussed DCI field interpretation and the DCI field size determination in case multi-PUSCH transmission is configured in at least one BWP configured to a UE. We propose the followings:
Proposal: 

· The DCI size for DCI format 0_1/1_1 is determined by the active BWP.
· For a DCI field other than NDI/RV for PDSCH and NDI/RV/CBGTI/UL-SCH indicator for PUSCH, the field size is determined by the active BWP.
· There are only two possible sizes for each of the DCI fields of NDI/RV for PDSCH and NDI/RV/CBGTI/UL-SCH indicator for PUSCH. 

· One is determined assuming single scheduled PDSCH/PUSCH on the active BWP. 

· The other one is for the case if multiple PDSCHs/PUSCHs are scheduled on the active BWP.
· The information of any DCI field should be interpreted based on the indicated BWP.
· With Interpretation #2, 
· If the number of scheduled PDSCHs (or PUSCHs) on the indicated BWP is 1, DCI field sizes of NDI/RV for PDSCH and NDI/RV/CBGTI/UL-SCH indicator for PUSCH are the sizes assuming single scheduled PUSCH on the active BWP. 

· If the number of scheduled PDSCHs (or PUSCHs) one the indicated BWP is more than 1, DCI field sizes of NDI/RV for PDSCH and NDI/RV/CBGTI/UL-SCH indicator for PUSCH are equal to the sizes if multiple PDSCHs/PUSCHs are scheduled on the active BWP. 
· If there is a specification impact, the above linking relation should be the only thing to be clarified in specification 
· The specified behaviour TS 38.213 section 12 which handles DCI size alignment in BWP switching can be reused
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