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This contribution summarizes the email discussion regarding the LS on SRS antenna switching for TDD-FDD band combinations [1]. The companies’ proposals are summarized in Appendix.

Discussion
In [2] and [4], ZTE, Huawei, HiSilicon proposed to capture the clear UE behaviour with the following sentences, where “UE antenna ports” is proposed to address the concern of 
	If a UE is configured with more than one serving cell, and for a group of cells belonging to bands that are signalled to be switched together in txSwitchWithAnotherBand, the UE is not expected to transmit SRS and SRS/PUSCH/PUCCH/PRACH on different antenna ports simultaneously.


Or
	For a UE configured with multiple component carriers, and for a first component carrier configured with uplink in a first band and a second component carrier configured with uplink in a second band that are signalled to switch together according to higher layer parameter txSwitchWithAnotherBand the UE is not expected to transmit PUSCH/PUCCH/SRS with different UE antenna ports.



In [3] and [6], Ericsson and Qualcomm proposed to conclude that UE will follow the requirements in 38.133 as below:
	RAN1 concludes that UE follows requirements specified in 38.101/133 for transmission on bands reported by txSwitchWithAnotherBand


Or
	UE follows the requirements specified in 38.133 (8.2.2.2.16) for interruptions in bands reported by txSwitchWithAnotherBand



Regarding the scheduling restriction mentioned by LS, it would be preferable to have common understanding on the UE behaviour. please input your comments on the following questions:
· Q1: When there’s antenna switching in one uplink carrier and in cases, e.g. section 8.2.2.2.16 in TS 38.133, whether the UE can be scheduled/triggered/configured to transmit SRS/PUSCH/PUCCH/PRACH on uplink carriers signaled to be switched together in txSwitchWithAnotherBand?
· Q2: If answer to Q1 is no in cases, whether/how to make it clear and reasons.

	Companies
	Comments

	MediaTek
	Q1: The question seems to be not so clearly describing the condition. We understood that the following is intended, i.e. for bands signalled to be switched together, no UL simultaneous transmission on different antennas across any of those bands. 
Q2: In our view the RRM spec is clear enough on what is required.

	Qualcomm
	Q1: No different antennas can be used in that case. The issue is that the RAN1 specifications does not have a consistent mapping between e.g. PUSCH and SRS for antenna switching (LTE does).
Q2: We would be OK with either referring to RRM spec or using the Qualcomm text provided in the previous meeting (which uses the wording “inconsistent transmisisons”)

	Huawei, HiSilicon
	Q1: When UE performs antenna switching in one uplink carrier, UE cannot transmit uplink channels/signals using different antenna port in another uplink carrier on bands reported by txSwitchWithAnotherBand.
Q2: We support to clarify the UE behaviour in spec. We can be fine to use QC’s text as a starting point if the concern from companies on “inconsistent transmission” can be addressed. Otherwise, we would prefer to conclude that UE does not transmit uplink channels/signals during the interruption as specified in 38.133.


	Moderator (Huawei)
	From the summary, all companies agree that UE cannot transmit with different antenna ports in bands reported by txSwitchWithAnotherBand. QC, Huawei, HiSilicon are fine to have a CR, while QC supports the wording “inconsistent transmission”. And MTK’s view is that RRM requirement is enough. However, in the discussion in last meeting, companies’ comments were that the wording “inconsistent transmission” is unclear. So to make it clearer, the following is proposed.

For a UE configured with multiple component carriers, and for a first component carrier configured with uplink in a first band and a second component carrier configured with uplink in a second band that are signalled to switch together according to higher layer parameter txSwitchWithAnotherBand the UE is not expected to transmit uplink channels/signals in the interruption length for antenna switching in the TDD band(s) reported by txSwitchWithAnotherBand.
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Conclusion

TBD
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Appendix List of companies’ proposals

	Companies
	Proposals

	ZTE [2]
	[bookmark: OLE_LINK5]Proposal: Capture the following sentence in RAN1 TS 38.214.
	If a UE is configured with more than one serving cell, and for a group of cells belonging to bands that are signalled to be switched together in txSwitchWithAnotherBand, the UE is not expected to transmit SRS and SRS/PUSCH/PUCCH/PRACH on different antenna ports simultaneously.





	Ericsson [3][5]
	Observation 1	A conclusion was reached for email discussion [112bis-e-AI7.1-16] regarding downlink reception aspects for FDD+TDD combinations using SRS antenna switching, so only uplink transmission is to be further discussed.
Observation 2	Interruptions for FDD+TDD combinations using SRS antenna switching are specified differently for EN-DC, CA, NE-DC, and NR-DC, synchronous vs. asynchronous, etc.  Such considerations are better suited for RAN4 rather than RAN1 specifications.
Observation 3	38.133 defines the allowed interruptions for FDD+TDD combinations using SRS antenna switching, and these are independent of antenna ports
Observation 4	While LTE has a one to one SRS to PUSCH antenna port mapping, NR does not, and port mapping across bands for PUSCH and SRS is UE implementation for NR.

Proposal 1	RAN1 concludes that UE follows requirements specified in 38.101/133 for transmission on bands reported by txSwitchWithAnotherBand
Proposal 2	Inform RAN4 that the LTE constraints on simultaneous transmission using different ports in different cells are not suitable for NR TDD+FDD using SRS antenna switching, and RAN1’s understanding is that 38.133 is sufficient to characterize the impact on FDD Rx for the FDD band in an FDD+TDD combination caused by SRS antenna switching.

	Huawei, HiSilicon [4]
	Observation 1: For FDD-TDD band combinations, the SRS antenna switching in TDD band impacts on the uplink transmission of the FDD band.
Observation 2: For LTE, a CR in RAN1 was approved and RAN2 introduced UE capabilities txAntennaSwitchUL to resolve the issues in FDD-TDD band combinations.
Observation 3: For NR, there is no clarification for the expected scheduling restrictions for the affected band in EN-DC/NR CA FDD-TDD band combinations.
Proposal 1: Support the following restrictions for TDD-FDD combinations where some bands support Tx antenna switching:
· For each uplink band, the UE is not expected to transmit uplink channels/signals on different antenna ports with bands reported by txSwitchWithAnotherBand.
· The above is clarified in spec by CR.
Proposal 2: Endorse the following text proposal for TS 38.214:
· For a UE configured with multiple component carriers, and for a first component carrier configured with uplink in a first band and a second component carrier configured with uplink in a second band that are signalled to switch together according to higher layer parameter txSwitchWithAnotherBand the UE is not expected to transmit PUSCH/PUCCH/SRS with different UE antenna ports.


	Qualcomm [6]
	Proposal 1: UE follows the requirements specified in 38.133 (8.2.2.2.16) for interruptions in bands reported by txSwitchWithAnotherBand
Proposal 2: Send an LS reply to RAN4 clarifying that it is RAN1 understanding that the interruptions created by SRS antenna switching are specified in 38.133.
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