
[bookmark: _GoBack]3GPP TSG RAN WG1 #113		R1-2305430
Incheon, Korea, May 22nd – 26th, 2023

Source:	OPPO 
Title:	Discussion on the LS from RAN2 on multicast reception in RRC_INACTIVE
Agenda Item:	5
Document for:	Discussion and Decision
[bookmark: Source][bookmark: DocumentFor]
Introduction
A LS from RAN2 in [1] is sent to RAN1 asking three questions about multicast reception in RRC_INACTIVE.
	· Question 1: Is the following RAN2 assumption feasible? If feasible, whether both DCI format 4-1 and DCI format 4-2 are needed? 
· For MTCH, RAN2 assumes to reuse the same DCI formats of R17 multicast (i.e. DCI format 4-1/4-2) for dynamic scheduling of multicast in RRC INACTIVE. RAN2 assumes for multicast MCCH scheduling, DCI format 4-0 is used.
· Question 2: Is the following RAN2 understanding correct?
· RAN2 understanding is that PDSCH aggregation is supported for multicast MTCH in RRC_INACTIVE (as that is supported in Rel-17 for multicast MTCH in RRC_CONNECTED as well as for broadcast MTCH).
· Question 3: Is it feasible to reuse the following Rel-17 CSS design for multicast MTCH and multicast MCCH?
· 3.1) Reusing the same CSS or the same CSS type for multicast MTCH in RRC_INACTIVE (same as multicast MTCH in RRC_CONNECTED).
· 3.2) Separate CSS(es) for multicast MCCH and multicast MTCH in RRC_INACTIVE. 


This contribution discusses the question above from RAN1’s perspective, and the corresponding proposal is provided based on the analysis. The draft LS reply can be found in [2].

Discussion
	· Question 1: Is the following RAN2 assumption feasible? If feasible, whether both DCI format 4-1 and DCI format 4-2 are needed? 
· For MTCH, RAN2 assumes to reuse the same DCI formats of R17 multicast (i.e. DCI format 4-1/4-2) for dynamic scheduling of multicast in RRC INACTIVE. RAN2 assumes for multicast MCCH scheduling, DCI format 4-0 is used.


In Rel-17 MBS, for UEs in RRC_CONNECTED state, CFR for multicast is configured per dedicated DL BWP, and DCI format 4_1/4_2 can be applied on such CFR. For UEs in RRC_INACTIVE/RRC_IDLE state, CFR for MCCH and MTCH reception is configured with the location and size corresponding to initial BWP or CORESET 0, and DCI format 4_0 can be applied on such CFR. When UE transits from RRC_CONNECTED to RRC_INACTIVE, dedicated BWP is not going to be used anymore, neither does the CFR for multicast. According to the Q1 above, DCI format 4_1/4_2 is applied for UEs in RRC_INACTIVE, which CFR can be used is unclear. If DCI format 4_0 is used to schedule MCCH on the Rel-17 CFR for MCCH/MTCH, and DCI format 4_1/4_2 is used to schedule MTCH on the CFR corresponding to dedicated BWP, some issues may be considered and resolved, such as switching across different BWPs due to different DCI format on different CFR. If only one CFR is configured and used for multicast reception by UEs in RRC_INACTIVE state, in order to use DCI format 4_0 and 4_1/4_2 in this CFR, Rel-17 MBS CFR and DCI configuration/definition may not be feasible.
Proposal 1: RAN2’s assumption may not be feasible to use DCI format 4_0 scheduling MCCH and DCI format 4_1/4_2 scheduling MTCH for multicast in RRC_INACTIVE.
	· Question 2: Is the following RAN2 understanding correct?
· RAN2 understanding is that PDSCH aggregation is supported for multicast MTCH in RRC_INACTIVE (as that is supported in Rel-17 for multicast MTCH in RRC_CONNECTED as well as for broadcast MTCH).


Rel-17 PDSCH aggregation mechanism and principle for multicast and broadcast can be reused for multicast MTCH in RRC_INACTIVE.
Proposal 2: Rel-17 PDSCH aggregation mechanism and principle can be reused for multicast MTCH in RRC_INACTIVE.
	· Question 3: Is it feasible to reuse the following Rel-17 CSS design for multicast MTCH and multicast MCCH?
· 3.1) Reusing the same CSS or the same CSS type for multicast MTCH in RRC_INACTIVE (same as multicast MTCH in RRC_CONNECTED).
· 3.2) Separate CSS(es) for multicast MCCH and multicast MTCH in RRC_INACTIVE. 


The Rel-17 CSS design for multicast MTCH and multicast MCCH within the same CFR can be reused for multicast MCCH/MTCH in RRC_INACTIVE, and the CSS(es) are not expected to be configured in different CFR.
Proposal 3: It is feasible to reuse Rel-17 CSS design for multicast MTCH and multicast MCCH within the same CFR.

Conclusion
In this contribution, the questions on the feasibility of reusing Rel-17 MBS principles for Rel-18 MBS multicast in RRC_INACTIVE are discussed, and the following proposals are provided based the above analysis:
Proposal 1: RAN2’s assumption may not be feasible to use DCI format 4_0 scheduling MCCH and DCI format 4_1/4_2 scheduling MTCH for multicast in RRC_INACTIVE.
Proposal 2: Rel-17 PDSCH aggregation mechanism and principle can be reused for multicast MTCH in RRC_INACTIVE.
Proposal 3: It is feasible to reuse Rel-17 CSS design for multicast MTCH and multicast MCCH within the same CFR.
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