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Introduction
An LS on RRC parameters for IUC Scheme 1 and default CBR configuration was sent to RAN1 from RAN2 in R1-2205727 (R2-2206312) [1]. In the LS, a couple of questions were raised by RAN2 to RAN1, and our views and responses on those questions are shared in this contribution.
Discussions
Questions on IUC Scheme 1 
About RRC parameters for IUC Scheme 1, the following questions were raised:
Q1:	For the parameter sl-TriggerConditionRequest which is used to determine how to trigger IUC explicit request, does UE-B “has data to be transmitted to UE-A” mean UE-B is to piggyback the IUC Request with SL data transmission?
From RAN1’s agreement below, for Alt 2, the request generation can be triggered only when UE-B has data to be transmitted to UE-A. However, the request is not required to be transmitted together with data, the intention is to trigger IUC request to get IUC information from UE-A before SL transmission by UE-B. Based on above understanding, to Q1, the response can be as follows:
A1: No, IUC request can be conveyed at least in MAC CE, optionally in 2nd stage SCI,  and UE-B is not required to transmit the request together with data.
Agreement
For inter-UE coordination triggered by UE-B’s explicit request in Scheme 1, 
· A resource pool level (pre-)configuration can enable one of the following alternatives:
· Alt 1: it is up to UE-B’s implementation whether or not to trigger the request generation 
· Alt 2: the request generation can be triggered only when UE-B has data to be transmitted to UE-A
· Note: Rel-16 procedure of UL/SL prioritization, LTE SL/NR SL prioritization, and congestion control is applied to the transmission of the request transmission.

Q2:	For the parameter sl-Condition1-A-2 which is used to disable the usage of condition 1-A-2 in IUC Scheme 1, how will UE-A evaluate the condition “when it is intended receiver of UE-B” and how to capture this in 3GPP language?
From RAN1’s perspective, the condition is met when the UE is a destination UE of the TB for whose transmission the preferred resource set is being determined. 
Regarding the question on spec. description, the procedure for determining a preferred resource set in condition 1-A-2 has been captured in RAN1 spec. (section 8.1.4A, 38.214) as follows, and no RAN2 spec. impact is expected:

	When determining a preferred resource set, the UE applies the procedure described in clause 8.1.4 with the above parameters and the following modifications:
-	Step 6a) The UE excludes candidate single-slot resource(s) belonging to slot(s) where the UE does not expect to perform SL reception of a TB due to half-duplex operation, if all the following conditions are met:
-	the UE is a destination UE of the TB for whose transmission the preferred resource set is being determined;
-	the higher layer parameter condition1A2Scheme1Disabled is not set to 'Disabled'.



Based on above analysis, to answer Q2, the response can be as follows:
A2: The condition “when it is intended receiver of UE-B” is met when the UE is a destination UE of the TB for whose transmission the preferred resource set is being determined. And the procedure for determining a preferred resource set in condition 1-A-2 has been captured in RAN1 spec. (section 8.1.4A, 38.214).

Question on default CBR configuration
As cited in this LS, the following 2 parameters have been introduced in R17 power-saving resource allocation to indicate the default CBR value for a UE performing partial sensing or random resource selection without available and/or sufficient CBR measurement result:
	Parameter name in the spec
	New or existing?
	Parameter name in the text
	Description

	defaultCbrRandomSelection
	New
	defaultCbrRandomSelection
	Indicates default value of CBR measurement for a UE that performs random resource selection if no SL CBR measurement result over SL CBR measurement window is available.

	defaultCbrPartialSensing
	New
	defaultCbrPartialSensing
	Indicates default value of SL CBR measurement for a UE that is configured to perform partial sensing by its higher layer (including when SL DRX is configured) if the number of SL RSSI measurement slots over CBR measurement window is below [minNumRssiSlots]. 


However, RAN2 observes there is a parameter already defined in R16 sidelink which has similar functionality as follows:
	sl-DefaultTxConfigIndex
[bookmark: _Hlk101107703]Indicates the PSSCH transmission parameters to be used by the UEs which do not have available CBR measurement results, by means of an index to the corresponding entry in tx-ConfigIndexList. Value 0 indicates the first entry in tx-ConfigIndexList. The field is ignored if the UE has available CBR measurement results.


From RAN2 understanding, the parameters introduced in R17(defaultCbrRandomSelection, defaultCbrPartialSensing) are redundant with the above R16 parameter (sl-DefaultTxConfigIndex). For the above defined R16/R17 default CBR parameters, RAN2 respectfully asks RAN1 on the following questions:
Q3: Is there still a need for the R17 default CBR parameters considering the existing R16 default CBR parameter?
Q4: If yes to Q3, how to differentiate the usage of the R16 / R17 default CBR parameters?
In RAN1’s perspective, the parameters defaultCbrRandomSelection and defaultCbrPartialSensing are used to indicate a default value of CBR measurement which could be used to determine PSSCH transmission parameters in case of no (sufficiently) available SL CBR measurement, e.g. when no SL CBR measurement result over SL CBR measurement window is available as UE performs random resource selection, or if the number of SL RSSI measurement slots over CBR measurement window is below [minNumRssiSlots] when UE performs partial sensing. With the understanding mentioned before, the motivation is quite aligned with parameter sl-DefaultTxConfigIndex which was introduced in Rel-16. So we think it is not necessary to additionally define these two parameters, and the existing R16 default CBR parameter is sufficient. Then the response to Q3 could be No, and Q4 can be skipped over.
[bookmark: _GoBack]A3: No. the existing R16 default CBR parameter is sufficient.

Conclusion
Based on above discussion and analysis, the responses to RAN2’s questions can be as follows:
A1: No, IUC request can be conveyed at least in MAC CE, optionally in 2nd stage SCI,  and UE-B is not required to transmit the request together with data.
A2: The condition “when it is intended receiver of UE-B” is met when the UE is a destination UE of the TB for whose transmission the preferred resource set is being determined. And the procedure for determining a preferred resource set in condition 1-A-2 has been captured in RAN1 spec. (section 8.1.4A, 38.214).
A3: No. the existing R16 default CBR parameter is sufficient.
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