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1. Introduction
In RAN#95-e, a few maintenance-level open issues for RAN2 were listed in the SR RP-220832 section 2.2.2. In addition, RAN2 has identified a few other RRC-related issues that require some inputs from RAN1.
The goal of this contribution is two-fold:  
· To clearly delineate open issues that may require RAN1 inputs from those otherwise 
· To state Samsung’s views on such open issues in order to facilitate discussion and potential LS or LS reply to RAN2

2. Open issues and proposed resolution

2.1 RRC issues

	RRC#1
[2]
	Pathloss Reference RS for BM and PUCCH mTRP

pathlossReferenceRS-Id-r17 was used originally for DLorJoint-TCIState-r17 and PUCCH-PowerControlSetInfo-r17 separately but changed to PUCCH-PathlossReferenceRS-Id/PUSCH-PathlossReferenceRS-Id due to RRC consistency issues. In order to finalize these parameters, it is necessary to know what the maximum number of pathloss Reference RSs is for BM and PUCCH mTRP respectively. In particular, for the unified TCI state, RAN1 agreement "Total of maintained PL-RS per CC is up to 4" is not clear: Does this refer to the maximum amount of configured PL-RS per serving cell? Or what does “maintained” mean in context of RRC configuration? 

Question 1: What does the RAN1 "Total of maintained PL-RS per CC is up to 4" mean for signalling of PL-RS? Is it relevant for RRC/MAC specification? Please clearly express what is the maximum number of RRC configured Pathloss RS set for 1) unified TCI state and 2) PUCCH power control set?


	Discussion: For the unified TCI state, per the RAN1 agreement, the total number of maintained pathloss RS is 4 per CC. The maintained pathloss RS are those corresponding to UL or Joint TCI states in the active state (corresponding to TCI state code points activated by MAC CE). Here, ‘maintained’ implies measurement, hence a UE can measure up to 4 RS. For Rel-17, this holds for all UL channels. 
In Rel-16, the number of RRC configured pathloss RS is up to 64. MAC CE based pathloss update would be supported for SRS and PUSCH and pathloss for PUCCH can be also updated by updating PUCCH-SpatialRelationInfo. In Rel-17, PUCCH-PowerControlSetInfo-r17 was introduced for mTRP PUCCH in FR1.  However, pathloss update for PUCCH power control set is not supported and the maintained pathloss RS for mTRP PUCCH operation should be up to 4 per CC. Therefore, 4 seems enough for the number of RRC configured Pathloss RS set for PUCCH power control set. 

Proposed resolution: For Question 1, the answer is 64 for unified TCI state, and 4 for PUCCH PC set. 



	RRC#2
[2]
	sfnScheme-r17 and sfnSchemePdsch-r17 in HST 

RAN1 indicates sfnScheme-r17 and sfnSchemePdsch-r17 as per BWP. However, there is a note that “In Rel-17, all downlink BWPs (except initial BWP and FFS: BWP-DownlinkCommon) within a CC should have the same configuration of SFN scheme”. In addition, it is not clear whether PDSCH and PDCCH can have different SFN schemes in the same serving cell?

Question 2: RAN2 has currently defined sfnScheme-r17 as part of PDCCH-Config and sfnSchemePdsch-r17 as part of PDSCH-Config, which are per BWP. But since the values are the same for all BWPs, a more efficient signalling would be to define them per serving cell. Is there a reason why the configuration needs to be per BWP?

Question 3: Can PDSCH and PDCCH use different SFN schemes in the same serving cell, e.g. can PDCCH use sfnSchemeA and PDSCH sfnSchemeB for the same BWP?


	Discussion: 
PDSCH and PDCCH cannot have different SFN schemes (sfnSchemeA or sfnSchemeB) in one CC per the following agreements (which also confirm per CC configuration):

Agreement in RAN1#105-e
· For TRP-based pre-compensation QCL assumptions is provided to the UE by using the existing QCL type(s) with certain QCL parameters dropped from the indicted QCL type 
· FFS rule or signalling to determine which TCI state with dropped QCL parameters
· UE does not expect to be configured different SFN schemes (scheme 1 or TRP pre-compensation) for both PDCCH and PDSCH. 
· FFS whether this restriction is per UE or per CC
· UE does not expect to be configured different SFN schemes (scheme 1 or TRP pre-compensation) for different CORESETs. 
· FFS whether this restriction is per UE or per CC

Agreement in RAN1#106b-e
Enhanced SFN (scheme 1 or TRP-based pre-compensation scheme) for PDCCH and PDSCH is configured by using separate per-BWP RRC parameters
· In Rel-17, all downlink BWPs (except initial BWP and FFS: BWP-DownlinkCommon) within a CC should be the same configuration of SFN scheme

Proposed resolution: As previously agreed in RAN1
· Answer to Question 2: The configuration of SFN scheme is per BWP RRC parameter since the transmission scheme has been agreed per BWP configuration (within PDSCH-config for sfnSchemePdsch-r17 and within PDCCH-config for sfnScheme-r17).
· Answer to Question 3: Although separate per-BWP RRC parameter for PDCCH and PDSCH has been agreed (hence it is possible to have independent configuration for PDSCH and PDCCH), it has also been agreed that PDSCH and PDCCH cannot have different SFN schemes (sfnSchemeA or sfnSchemeB) in one CC. Therefore this constraint should be reflected in the description of the RRC parameter


	RRC#3
[2]
	CSI-mTRP 

RAN2 introduced 2 types of RI restrictions and two codebook subset restrictions (CBSR) per CodebookConfig. However, it is not clear how those features are enabled: Currently, same as in previous releases, RAN2 signalling assumes both RI restrictions and CBSR are configured simultaneously, but RAN2 would like to verify this is the correct assumption for the signallling.

Question 4: Which of the following assumptions are correct? 
· [Assumption 1] If two RI restrictions are configured, two CBSRs are configured and if two CBSRs are configured two CBSRs are configured (i.e. when two are configured for either RI restriction or CBSR, two are also configured for the other).
· [Assumption 2] UE can be configured with either RI restriction for sTRP or RI restriction for NCJT, but not both at the same time. 
· [Assumption 3] If two CBSRs are configured, two CMR groups are configured and if two CMR groups are configured, two CBSRs are configured (i.e. when two are configured for either CBSR or CMR groups, two are also configured for the other and there cannot be configuration of e.g. one CBSR but two CMR groups)


	Proposed resolution: Answer to question 4
· Assumption 1 is correct
· Assumption 2 is incorrect since RI restrictions for both sTRP and NCJT may or may not be configured simultaneously
· Assumption 3 is correct


	RRC #4
[2]
	There are several parameters to support mTRP PUSCH (i.e. PUSCH repetition). RAN2 configuration assumes those parameters are only configured when two SRS resource sets are configured and the usage in SRS-Config is set to codebook or noncodebook. However, it is not clear the what "two SRS resource sets" means since in Rel-15/16 up to SRS resource sets can be configured and there are separate lists of SRS resource sets for DCI formats 0_1 and 0_2, as shown below. RAN2 would need to know this to set the configuration constraints correctly.
    srs-ResourceSetToAddModList             SEQUENCE (SIZE(1..maxNrofSRS-ResourceSets)) OF SRS-ResourceSet                  OPTIONAL,   -- Need N

    srs-ResourceSetToAddModListDCI-0-2-r16  SEQUENCE (SIZE(1..maxNrofSRS-ResourceSets)) OF SRS-ResourceSet          OPTIONAL, -- Need N

Question 5: When mTRP PUSCH repetition is used, what is the definition of "two SRS resource sets" being used? Can those be SRS resource sets as in the Rel-15/16 configuration, or are those only configured with Rel-17 fields?


	
Discussion: Until Rel-16, only one SRS resource set for codebook or noncodebook can be configured in ResourceSetToAddModList or ResourceSetToAddModListDCI-0-2. “two SRS resource sets” means two SRS resource sets with usage set to ‘codebook’ or ‘nonCodebook’ (not for other usage like ‘antennaSwitching’ or ‘beamManagement’) can be configured in srs-ResourceSetToAddModList or srs-ResourceSetToAddModListDCI-0-2.

Proposed resolution: 
Answer to question 5: “two SRS resource sets” means that two SRS resource sets can be configured in srs-ResourceSetToAddModList or srs-ResourceSetToAddModListDCI-0-2 (usage = ‘codebook’ or ‘nonCodebook’) in Rel-17.


	RRC#5
[2]
	The Rel-17 parameter ul-powerControl-r17 configures power control parameters for PUCCH, PUSCH and SRS when UE is configured with unified TCI state. Current RRC enables the configuration in a dedicated UL BWP and also in configured unified TCI states that contains UL (i.e. joint or UL TCI state). Hence the current field description states:
ul-powerControl
Configures power control parameters for PUCCH, PUSCH and SRS when UE is configured with unifiedtci-StateType .The field is present here only if UL power control is not configured for any UL TCI state and DLorJoint-TCIState.
However, as it is understood that UE can be configured only with unified TCI state or Rel-15/16 TCI state framework, it is not clear if can be configured with Rel-15/16 power control parameters when UE is configured with parameter ul-powerControl-r17.

Question 6: Is the UE always configured with parameter ul-powerControl-r17 when the UE is configured with unified TCI states? If yes, will the UE use a Rel-15/16 UL power control configuration when the UE is configured with unified TCI states? 

	Discussion: When a UE is configured to use the unified TCI state, the UE is configured ul-powerControl in BWP-UplinkDedicated and can be configured with ul-powerControl in DLorJointTCIState and, if applicable, UL-TCIState. If a UE is not configured with ul-powerControl in a DLorJointTCIState or a UL-TCIState, the UE derives the power control parameters from the ul-powerControl parameter that is configured in BWP-UplinkDedicated, when the respective TCI state (without ul-powerControl parameter) is indicated or configured for an UL channel or signal. The Rel-15/16 power control configurations are not used when the unified TCI state is configured.

Proposed resolution: 
Answer to question 6: Yes, the UE is always configured with parameter ul-powerControl-r17 in BWP-UplinkDedicated or, optionally, in DLorJointTCIState/UL-TCIState. In this case, the UE will not use a Rel-15/16 UL PC configuration. 


	RRC#6
[2]
	MPE reporting in ICBM (inter-cell beam management): 
RAN2 has currently defined MPE resource pool as only using serving cell SSB/CSI-RS indexes. However, it was not clear if the MPE resource pool should also allow indicating SSB/CSI-RS indexes for the additional PCI so RAN2 would like to verify that. 

Question 7: In one MPE resource pool, can a MPE resource containing SSBRI/CRI be associated with an additional PCI?


	Discussion: The use of the enhanced MPE report for ICBM has been confirmed by an LS reply from RAN1. But its use for inter-cell mTRP scenarios was not considered in RAN1. 

Proposed resolution: Answer to question 7: Yes 


	RRC#7 
[2]
	Max values FFS in Rel-17 TS 38.331
Some maximum values are still missing from RRC configuration and RAN2 needs those for ASN.1 freezing.

Question 8: Please provide value for maxNrofCandidateBeams-r17 and maxNrofBFDResourcePerSet-r17.


	Discussion: The latest LS reply has indicated that maxNrofCandidateBeams-r17 is 64. 

From the latest outcome of UE feature discussion, maxNrofBFDResourcePerSet-r17 is indeed set to 2. 
However, this number may need to be changed to 64 if a new MAC-CE is introduced for issue MAC#4.

Proposed resolution: Answer to question 8
· maxNrofCandidateBeams-r17 is 64 per set per CC according to the latest LS reply 
· maxNrofBFDResourcePerSet-r17 depends on the outcome of issue MAC#4 
· If RAN2 decides not to introduce a new MAC-CE for BFD-RS activation, the value of 2 per the outcome of UE feature discussion stands. 
· If RAN2 decides to introduce a new MAC-CE for BFD-RS activation, the value of 64 is more sensible since the new MAC-CE is used to activate 1 or 2 BFD-RS resources from the set.


	RRC#8
[2]
	Possibilities for BFD-RS configuration

The existing RRC signalling for BFD-RS configuration allows the following possibilities:
· Alt.1: Two explicit BFD-RS sets: e.g. failureDetectionSet1-r17 and failureDetectionSet2-r17 with respective bfdRSSetId-r17 
· Alt.2: Only one explicit BFD-RS set: e.g. failureDetectionSet1-r17 or failureDetectionSet2-r17 with bfdRSSetId-r17. It requires that the UE determines BFD-RS for the other BFD-RS set, e.g. according to TCI state(s) for PDCCH reception and the corresponding coreset pool index.
· Alt.3: BFD-RS without explicit BFD-RS set: e.g. failureDetectionSet1-r17 or failureDetectionSet2-r17 without bfdRSSetId-r17. It requires that the UE determines the BFD-RS set which each BFD-RS belongs to.
RAN2 thinks that at least Alt.1 is possible, but would like to understand whether RAN1 specifications support Alt.2 or Alt.3.

Question 9: Please confirm whether Alt.2 and Alt.3 are allowed configurations according to the existing RAN1 specifications, or whether RRC signalling for BFD-RS configuration should exclude Alt.2 and Alt.3.


	
Discussion: For the explicit BFD-RS configuration, according to the RAN1 specification (TS 38.213 clause 6), both BFD-RS sets  and  of respective periodic CSI-RS resources are provided to the UE (i.e., Alt.1). The corresponding texts in the TS 38.213 for the explicit BFD-RS configuration are quoted and highlighted below:
“Instead of the sets  and , for each BWP of a serving cell, the UE can be provided respective two sets  and  of periodic CSI-RS resource configuration indexes that can be activated by a MAC CE [11 TS 38.321] and corresponding two sets  and  of periodic CSI-RS resource configuration indexes and/or SS/PBCH block indexes by candidateBeamRSList1 and candidateBeamRSList2, respectively, for radio link quality measurements on the BWP of the serving cell.”

The mixed explicit BFD-RS configuration and implicit BFD-RS determination in Alt.2 was not discussed in RAN1. According to the current RAN1 specification, if either of the BFD-RS sets  and  is not explicitly provided/configured, the UE implicitly determines the corresponding BFD-RSs according to TCI state(s) for PDCCH reception. The corresponding texts in the TS 38.213 for the implicit BFD-RS determination are quoted and highlighted below (note that the highlighted condition does not imply “only one explicit BFD-RS set” in Alt.2):

“If the UE is not provided  or  for a BWP of the serving cell, the UE determines the set  or  to include periodic CSI-RS resource configuration indexes with same values as the RS indexes in the RS sets indicated by TCI-State for first and second CORESETs that the UE uses for monitoring PDCCH, where the UE is provided two coresetPoolIndex values 0 and 1 for the first and second CORESETs, or is not provided coresetPoolIndex value for the first CORESETs and is provided coresetPoolIndex value of 1 for the second CORESETs, respectively.” 

The descriptions in Alt.3 are a bit unclear. They seem to suggest that the UE is first provided a number of BFD-RSs, and then the UE would autonomously assign the provided BFD-RSs to two sets. Such operation/behavior was not discussed in RAN1 and not in the RAN1 specification. The RAN1 specification states that the UE is provided respective two sets explicitly.   

Proposed resolution: 
Answer to question 9: the explicit BFD-RS configuration and the corresponding signalling should follow Alt.1 only (Alt.2 and Alt.3 are excluded according to the current RAN1 specification).





2.2 MAC issues

	MAC#1
[1]
	Details for Enhanced PHR MAC CE with enhanced MPE whether bits for beam presence are needed, if needed the MAC CE format may be updated for optimization.

	Discussion: From RAN1 perspective, once configured, bits for beam presence should be reported/present. RAN2 doesn’t need to over-optimize for the case when bits for enhanced MPE reporting may be absent (not reported).

Proposed resolution: Bits for indicating beam presence in enhanced PHR report are not introduced.


	MAC#2
[1]
	Details for Enhanced PHR for multiple TRP MAC CE.
· Reporting procedures (which serving cells are reported, how to handle the DC cases, etc).
· If needed, the MAC CE format may be updated.

	Discussion: RAN1 only requested introducing an RRC parameter and MAC CE refinement for reporting two PHRs. The only needed refinement from the legacy PHR MAC CE would be as simple as adding a few octets for the second PHR (one octet for single entry, several octets for multi-entry) as already implemented in the current CR for TS 38.321 (Fig. 6.1.3.GG-1). 
But in addition, RAN2 is considering a scenario where some serving cells or CGs in the NW are in mTRP “mode” while other in sTRP (for a given UE). This scenario may require additional refinement to the MAC CE described in the current CR for TS 38.321 (Fig. 6.1.3.GG-1). 

Proposed resolution: First RAN2 needs to decide whether to support PHR MAC-CE reporting for the mixed sTRP/mTRP scenario. If so, RAN2 could discuss whether the MAC CE format (cf. Fig. 6.1.3.GG-1) in the current CR needs to be updated. Else, there is no additional work needed in RAN2 for enhanced PHR MAC CE.


	MAC#3
[3]
	Need to determine if following feature is supported:
Upon reception of a MAC CE to activate an SP SRS resource set for antenna switching, the UE considers any previously activated SP SRS resource set for antenna switching as deactivated.

	Discussion: In RAN2, the following two options are being discussed:
· Option 1: No specification changes to support this feature i.e. gNB deactivates the SP SRS resource set for antenna switching before the new SP SRS resource set is activated.
· Option 2: Additional text to support this feature will be added e.g. “Upon reception of a MAC CE to activate an SP SRS resource set for antenna switching, the UE considers any previously activated SP SRS resource set for antenna switching as deactivated”.
RAN1 agreed on a maximum of 2 SRS resource sets for semi-persistent SRS for antenna switching, and (note that) the two resource sets are not activated at the same time. From RAN1 perspective, Option 1 is sufficient. From RAN2 perspective, Option 1 seems slightly simpler.

Proposed resolution: Unless there is some functional issue that can be addressed with Option 2, Option 1 seems simpler and preferred. 


	MAC#4
[4]
	Configuring/Update of explicit BFD-RS set by MAC CE

	Discussion: This issue was decided in RAN1#108-e. From RAN1 perspective, this feature is introduced to activate one or more BFD RSs from a set of maxNrofBFDResourcePerSet-r17 RRC configured BFD RSs (cf. RRC#2) to avoid using RRC reconfiguration for updating explicit BFD-RS. A new MAC CE is required for this function. 
· Whether an introduction of a new MAC CE (requiring a Cat-B CR) can be justified given the motivation (at least one company argues that this is optimization since configuration via RRC alone suffices) should be discussed in RAN2
· If this new MAC CE is introduced, maxNrofBFDResourcePerSet-r17=2 doesn’t seem to be consistent with the above motivation. In this case, maxNrofBFDResourcePerSet-r17should be a large value such as 64.

Proposed resolution:  A new MAC CE is required for this function.
· Whether an introduction of a new MAC CE (requiring a Cat-B CR) can be justified given the motivation (at least one company argues that this is optimization since configuration via RRC alone suffices) should be discussed in RAN2
· If this new MAC CE is introduced, maxNrofBFDResourcePerSet-r17=2 doesn’t seem to be consistent with the above motivation. In this case, maxNrofBFDResourcePerSet-r17 should be a large value such as 64.
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