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In R1-2203218/ S2-2203020, SA2 sent an LS to RAN1 to seek information for UE capabilities for MBS. In this contribution, we provide our analysis and proposals for the draft reply LS.

Discussion
In the SA2 LS, the following two questions are listed.
	SA2 is working in rel.18 in the MBS enhancements study (FS_5MBS_Ph2) to define support for Group Communication (Key Issue #4) and Coexistence with existing power saving mechanisms for capability-limited devices (Key Issue #5) in TR 23.700-47.

In rel.14 for eMTC and NB-IOT receiving SC-PTM SA2 received and LS from RAN1 (see R1-1704074/S2-174083) indicating that due to the different E-UTRAN UE categories/capabilities for SC-PTM transmission from RAN1 perspective, it is beneficial if the eNB has information regarding the maximum TBS/bandwidth and also potentially target coverage level to be used for a given MBMS service. 

SA2 defined the necessary functionalities described in TS 23.682 clause 4.5.20A and TS 23.246 clause 6.3.2 to indicate these capabilities (see also SA2 LS response in and SA2 response in S2-175071). Namely in order for E-UTRAN to know the UE categories and capabilities for MBMS bearer service, the UE Capability for MBMS (which includes UE Category for MBMS and optionally associated coverage level for MBMS) is provided by SCS/AS to the BMSC via the SCEF. Using PLMN specific QCI information, the characteristics are signalled by the BM-SC to E-UTRAN. 

Since in rel.18 SA2 plans to define support for MBS for group communication (KI#4 of TR 23.700-47) and power saving mechanisms for capability-limited UEs (KI#5 of TR 23.700-47), and we understand that only NR is in scope of RAN WI of rel.18 for MBS, SA2 would like to ask RAN1:

Question 1: Whether, similarly to eMBMS case for eMTC/NB-IoT, would it be useful for NG-RAN to receive from 5GC information on NR UE capabilities (e.g. RedCap) of the target recipients of MBS data in MBS broadcast mode. 

Question 2: If the answer to Question 1 is yes, we would like to ask RAN1 which are the possible targeted NR UE capabilities that should be provided to NG-RAN by the 5GC. SA2 can further study mechanisms in the context of the MBS enhancements study (FS_5MBS_Ph2).




Regarding Question 1, according to the following agreements made in RAN1 for broadcast, it is clear that all the non-Redcap UEs will have the same maximum TBS because all the UEs share the same broadcast CFR and maximum modulation order. Also, only single layer PDSCH transmission is applied for broadcast. 
	Agreement
The following agreements for RRC_CONECTED UEs also apply for broadcast reception with UEs in RRC_IDLE/ RRC_INACTIVE states, with the following updates:

Agreement:
For LBRM and TBS determination for GC-PDSCH:
· The maximum number of layers can be provided by maxMIMO-Layers in PDSCH-Config for MBS in CFR; if not provided, a default value is defined.
· FFS the default value.
· The maximum modulation order can be determined from mcs-Table in PDSCH-Config for MBS in CFR; 
· FFS: if mcs-Table in PDSCH-Config for MBS is not configured in CFR, a value determined from mcs-Table in PDSCH-Config for unicast in the active DL BWP is used; if the mcs-Table in PDSCH-Config for unicast is not configured, Table 5.1.3.1-1 in TS38.214 is used (similar as the default value in R16). 
· xOverhead can be provided in PDSCH-Config for MBS in CFR; if not provided, a default value of zero is used.
· The number of PRBs is determined based on the size of CFR.

Agreement:
For LBRM and TBS determination for GC-PDSCH, the default value of the maximum number of layers is 1 if maxMIMO-Layers in PDSCH-Config for MBS in CFR is not configured.

Agreement:
For determination of maximum modulation order for LBRM and TBS determination for GC-PDSCH,
· if mcs-Table in PDSCH-Config for MBS is not configured in CFR, Table 5.1.3.1-1 in TS38.214 is used (similar as the default value in R16).

For LBRM and TBS determination for GC-PDSCH for broadcast reception:
· the maximum number of layers is 1
· the maximum modulation order can be determined from mcs-Table in PDSCH-Config for broadcast. 
· If mcs-Table in PDSCH-Config is not configured in CFR for broadcast, Table 5.1.3.1-1 in TS38.214 is used.



Regarding whether it is useful for NG-RAN to receive from 5GC information on NR UE capabilities on RedCap of the target recipients of MBS data in MBS broadcast mode, before we answer this question, we may need to address the following two issues first.
Issue#1: Whether Redcap UE is allowed to receive broadcast (and multicast)
Overall, this issue can be left to the Redcap UE feature discussion. The basic principle should be that if there is any spec impacts or negative impacts for Redcap UEs to receive broadcast (and multicast), then it should NOT be supported, since the RedCap WI is completed currently and no more optimization with spec impacts is persued in the CR stage. More specifically, since Redcap UEs have limited bandwidth, if the Recap UEs and non-Redcap UEs share the same MBS CFR, then network can only configures a small CFR for all UEs, which will definitely impact the efficiency of non-Redcap UEs. Similar as bandwidth limitation, modulation and Rx branches are also reduced, which brings similar impacts on non-RedCap UE. Furthermore, since the CFR should contains CORESET#0, then for RedCap, we need to determine whether separate initial DL BWP for RedCap should be used for MBS, when this separate initial DL BWP contain CORESET#0 or not. Even MBS is only supported in initial DL BWP for non-RedCap, it is still needed to determine how/when to receive the MBS service if separate initial BWP is configured for RedCap UE in idle/inactive mode. 
Observation 1: RAN1 sees lots of open issues on allowing Redcap UE to support MBS, e.g., reduced bandwidth, modulation order and Rx branches, separate initial DL BWP with/without CORESET#0 and impacts to non-Redcap UEs.
Issue#2: If Recap UE is allowed to receive broadcast, would it be useful for NG-RAN to receive from 5GC information on NR UE capabilities on RedCap of the target recipients of MBS data in MBS broadcast mode?
If Recap UE is allowed to receive broadcast, then it will be useful/necessary for NG-RAN to receive from 5GC information on NR UE capabilities on RedCap of the target recipients of MBS data in MBS broadcast mode. However, this is also a spec impact for allowing Redcap UEs to support broadcast.

Regarding Question 2, it is also related to Question 1. We propose to answer Question 1 first. Even if Redcap UE is allowed to receive broadcast, the only UE capability that should be provided to NG-RAN by the 5GC is Redcap capability (FG28-1). We don’t see the need to have any other UE capabilities.
	28. NR_redcap
	28-1
	RedCap UE
	1. Maximum FR1 RedCap UE bandwidth is 20 MHz.
2. Maximum FR2 RedCap UE bandwidth is 100 MHz.
3. Early indication of RedCap UE in Msg.1 for 4-step RACH
4. Separate initial UL BWP for RedCap UEs
- It includes the configuration(s) needed for RedCap UE to perform random access
- Enabling/disabling of frequency hopping for common PUCCH resources
5. Separate initial DL BWP for RedCap Ues
- It includes CSS/CORESET for random access
- FFS: For separate initial DL BWP used for paging, CD-SSB is included
- For separate initial DL BWP only used for RACH, SSB may or may not be included
FFS whether to add any other basic features for RedCap UE



Overall, we propose to decide whether to allow Redcap UE to support Rel-17 broadcast (and multicast) in Redcap UE feature discussion first before answering questions in R1-2203218. And considering the open issues mentioned in observation 1, we propose not to allow Redcap UE to support MBS.
Proposal 1: Before answering questions in R1-2203218, RAN1 decides whether to allow Redcap UE to support Rel-17 broadcast (and multicast) in Redcap UE feature discussion.
Proposal 2: Reply to LS R1-2203218/ S2-2203020 that Redcap UE is NOT allowed to support MBS.

Conclusion
In this contribution, we provide our analysis and proposals for the draft reply LS.
Observation 1: RAN1 sees lots of open issues on allowing Redcap UE to support MBS, e.g., reduced bandwidth, modulation order and Rx branches, separate initial DL BWP with/without CORESET#0 and impacts to non-Redcap UEs.
Proposal 1: Before answering questions in R1-2203218, RAN1 decides whether to allow Redcap UE to support Rel-17 broadcast (and multicast) in Redcap UE feature discussion.
Proposal 2: Reply to LS R1-2203218/ S2-2203020 that Redcap UE is NOT allowed to support MBS.
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