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1. Discussion
As stated in [1], in the context of SON optimization for NR-U, RAN3 has agreed to support NR-U in Mobility Load Balancing and identified that it is beneficial to exchange load metrics on a per cell and per NR-U channel granularity between base stations. Also, RAN3 sent an LS [1] on NR-U channel information and procedures and RAN2 discussed the questions in the LS [2]. In this contribution, the following feedback can be discussed and provided from RAN1 perspective on top of RAN2’s answers:

Q1: How should an NR-U channel be represented? 
Answer from RAN2: 
[bookmark: _GoBack]From RAN2 perspective, at least 'NR ARFCN' and 'Bandwidth' are defined, and 'Channel ID' does not exist in RAN2 specifications.
Proposed answer from RAN1:
From RAN1 perspective, providing ‘NR ARFCN’ as a centre frequency along with ‘Bandwidth’ is sufficient to represent the NR-U channel.

Q2: According to current specifications, is an NG-RAN node supposed to sense the NR-U channel even when no data needs to be transmitted or is channel sensing performed only when the NG-RAN node needs to exchange traffic over the NR-U channel?
Answer from RAN2:
According to TS 38.300 Section 5.6.1, the NG-RAN node may apply LBT in order to transmit packets to UEs over the air interface. It is not specified in 3GPP specifications whether the NG-RAN node can sense the NR-U channel even when no data are available for transmission.
Proposed answer from RAN1:
According to TS 37.213, performing channel sensing is always required when the NG-RAN node needs to exchange traffic over the NR-U channel. As in RAN2’s answer, it is not specified in 3GPP specifications whether the NG-RAN node can sense the NR-U channel even when no data are available for transmission but it is not prohibited.

Q3: How is the ED threshold configured in RAN node?
Answer from RAN2:
Regarding how to determine the ED threshold in RAN node, RAN2 understands that it is specified in RAN1 specification (i.e. TS 37.213 Section 4.1.5). Hence, RAN1 confirmation would be required.
In RAN2 point of view, the energy detection threshold is configured to the UE either as an offset to the default maximum energy detection threshold value, or as an absolute configurable maximum energy detection threshold value.
Proposed answer from RAN1:
RAN1 confirm the answer from RAN2.

Q4: What is the ED threshold granularity (per channel, per cell, per UE…)?
Answer from RAN2:
Regarding how to determine the ED threshold in RAN node, RAN2 understands that it is specified in RAN1 specification (i.e. TS 37.213 Section 4.1.5). Hence, RAN1 confirmation would be required.
In RAN2 point of view, ED threshold for the specific UE can be configured under ServingCellConfig, which usually contains the configuration per cell.
Proposed answer from RAN1:
RAN1 confirm the answer from RAN2.
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