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Introduction
This document is created to facilitate the email discussion of “[106-e-NR-L1enh-URLLC-09] Issue#14: Correction on invalid symbol determination for PUSCH repetition Type B”. This email thread is triggered by the following draft CR. 
R1-2106932	Correction on invalid symbol determination for PUSCH repetition Type B	CATT
Company views
The only proposed change to TS 38.214 Clause 6.1 in R1-2106932 is the correction of RRC parameter of “resourceAllocationType1GranularityDCI-0-2”.
Q1: Do you agree with the text proposal to TS 38.214 Clause 6.1 in R1-2106932? If not, please provide your comments.
	Company
	Yes or No
	Comment

	ZTE
	Yes
	

	Ericsson
	Yes
	

	Qualcomm 
	              Yes
	

	DOCOMO
	Yes
	

	vivo
	Yes
	

	HW/HiSi
	Yes
	

	Samsung
	Yes
	

	Apple
	Yes
	



In Clause 6.1.2.1 in R1-2106932, the invalid symbol determination for PUSCH repetition type B for half-duplex operation in CA with unpaired spectrum are corrected following the agreed CRs in R1-2104010 and R1-2106346 and the indention is also modified.

Q2: Do you agree with the intention of the text proposals for TS 38.214 Clause 6.1.2.1 in R1-2106932? If not, why?
	Company
	Yes or No
	Comment

	ZTE
	Yes
	

	Ericsson
	Yes
	

	Qualcomm
	Yes
	The CR implements similar changes as the agreed CRs in R1-2104010 and R1-2106346.

	DOCOMO
	Yes
	

	vivo
	Yes
	

	HW/HiSi
	yes
	

	Samsung
	Yes
	We understand this is alignment CRs

	Apple
	Yes
	



Q3: Do you agree with the text proposals for TS 38.214 Clause 6.1.2.1 in R1-2106932? If not, please provide your comments.
	Company
	Yes or No
	Comment

	ZTE
	Yes
	

	Ericsson
	Partly
	One question on the TP in R1-2106932:
What’s the reason to add “within a cell group” when it’s not about NR-DC? In the CR of R1-2104010, there is no “within a cell group” in the corresponding place.

	Qualcomm
	
	Same view as Ericsson. Not sure why “within a cell group” in included in the CR, when the other two CRs agreed in previous meetings do not include such qualifiers. 

	DOCOMO
	Partly
	Same question as Ericsson and Qualcomm. Would appreciate it if CATT could clarify the reason to add “within a cell group”.

	vivo
	
	Same view as Ericsson. It should be clarified for adding “within a cell group”.

	CATT
	
	Thanks Ericsson, Qualcomm and DOCOMO for the question on adding “within a cell group”.
The directional collision handling is performed per cell group and can be seen from the field description of directionalCollisionHandling in TS38.331 v16.5.0.
		directionalCollisionHandling 
Indicates that this serving cell is using directional collision handling between a reference and other cell(s) for half-duplex operation in TDD CA with same SCS as specified in TS 38.213 [13], clause 11.1. The half-duplex operation only applies within the same frequency range and cell group. The network only configures this field for TDD serving cells that are using the same SCS. 






At the beginning of TS 38.213 Clause 11, there are following texts so that it is clear that the directional collision handling defined in the sub clauses are performed per cell group. However, there is no similar general description in TS 38.214 and that is why “within a cell group” is proposed in the CR. 
	[bookmark: _Toc12021488][bookmark: _Toc20311600][bookmark: _Toc26719425][bookmark: _Toc29894861][bookmark: _Toc29899160][bookmark: _Toc29899578][bookmark: _Toc29917317][bookmark: _Toc36498191][bookmark: _Toc45699219][bookmark: _Toc74762958]11	UE-group common signalling 
If the UE is configured with a SCG, the UE shall apply the procedures described in this clause for both MCG and SCG
-	When the procedures are applied for MCG, the terms 'secondary cell', 'secondary cells' , 'serving cell', 'serving cells' in this clause refer to secondary cell, secondary cells, serving cell, serving cells belonging to the MCG respectively.
-	When the procedures are applied for SCG, the terms 'secondary cell', 'secondary cells', 'serving cell', 'serving cells' in this clause refer to secondary cell, secondary cells (not including PSCell), serving cell, serving cells belonging to the SCG respectively. The term 'primary cell' in this clause refers to the PSCell of the SCG.




	HW/HiSi
	
	Given the explanation from CATT, we are fine to add “within a cell group”

	DOCOMO2
	Yes
	Thanks CATT for the clarification. We are fine to add “within a cell group”

	Samsung
	
	We’d like to clarify the motivation of the change as to align with other specs in the cover page. 

	Apple
	Yes
	

	Qualcomm2
	
	Thanks CATT for the clarification. We are fine with the CR. Agree with Samsung to clarify the motivation of change in the cover page.  




Conclusion
To be added after the discussion. 
3/3

1


/


2


 


3GPP TSG RAN WG1 #10


6


-


e


 


                                                                 


R1


-


2


1


0


XXXX


 


e


-


Meeting, 


August


 


16


th


 


–


 


27


th


, 2021


 


Agenda item:


 


7.2.5


 


Source:


 


Moderator (


CATT


)


 


Title:


 


Summary 


of


 


[106


-


e


-


NR


-


L1enh


-


URLLC


-


09]


 


Document for:


 


Discussion


 


and Decision


 


1


 


Introduction


 


This document is created to facilitate the email discussion 


of 


“[106


-


e


-


NR


-


L1enh


-


URLLC


-


09] Issue#14: 


Correction on invalid symbol determination for PUSCH repetition Type B


”


. 


This


 


email


 


thread is triggered 


by 


the 


following 


draft CR. 


 


R1


-


2106932


 


Correction on invalid symbol determination for PUSCH repetition Type B


 


CATT


 


2


 


Company views


 


The only


 


proposed change to TS 38.214 Clause 6.1 in R1


-


2106932 is the correction of RRC 


parameter


 


of 


“


resourceAllocationType1GranularityDCI


-


0


-


2


”


.


 


Q1: Do you agree with 


the text proposal to TS 38.214 Clause 6.1 in R1


-


2106932? If not, please provide 


your 


comments.


 


Company


 


Yes or No


 


Comment


 


ZTE


 


Yes


 


 


Ericsson


 


Yes


 


 


Qualcomm 


 


              


Yes


 


 


DOCOM


O


 


Yes


 


 


v


ivo


 


Y


es


 


 


HW/HiSi


 


Yes


 


 


Samsung


 


Y


es


 


 


Apple


 


Yes


 


 


 


I


n Clause 6.1.2.1


 


in R1


-


2106932


, the invalid symbol determination for PUSCH 


repetition type B for half


-


duplex 


operation in CA with unpaired spectrum are corrected following the agreed CRs in R1


-


2104010 and R1


-


2106346 


and the indention is also modified.


 


 


Q2: Do you 


agree with the intention of the text proposals for 


TS 38.214 Clause


 


6.1


.2.1 in R1


-


2106932


? If 


not, why?


 


Company


 


Yes or No


 


Comment


 


ZTE


 


Yes


 


 


Ericsson


 


Yes


 


 


Qualcomm


 


Yes


 


The CR implements similar changes as 


the agreed CRs in R1


-


2104010 and R1


-


2106346.


 


DOCOMO


 


Yes


 


 


v


ivo


 


Y


es


 


 


HW/HiSi


 


yes


 


 


S


amsung


 


Y


es


 


W


e 


understand this is alignment CRs


 


Apple


 


Yes


 


 




1 / 2   3GPP TSG RAN WG1 #10 6 - e                                                                     R1 - 2 1 0 XXXX   e - Meeting,  August   16 th   –   27 th , 2021   Agenda item:   7.2.5   Source:   Moderator ( CATT )   Title:   Summary  of   [106 - e - NR - L1enh - URLLC - 09]   Document for:   Discussion   and Decision   1   Introduction   This document is created to facilitate the email discussion  of  “[106 - e - NR - L1enh - URLLC - 09] Issue#14:  Correction on invalid symbol determination for PUSCH repetition Type B ” .  This   email   thread is triggered  by  the  following  draft CR.    R1 - 2106932   Correction on invalid symbol determination for PUSCH repetition Type B   CATT   2   Company views   The only   proposed change to TS 38.214 Clause 6.1 in R1 - 2106932 is the correction of RRC  parameter   of  “ resourceAllocationType1GranularityDCI - 0 - 2 ” .   Q1: Do you agree with  the text proposal to TS 38.214 Clause 6.1 in R1 - 2106932? If not, please provide  your  comments.  

Company  Yes or No  Comment  

ZTE  Yes   

Ericsson  Yes   

Qualcomm                  Yes   

DOCOM O  Yes   

v ivo  Y es   

HW/HiSi  Yes   

Samsung  Y es   

Apple  Yes   

  I n Clause 6.1.2.1   in R1 - 2106932 , the invalid symbol determination for PUSCH  repetition type B for half - duplex  operation in CA with unpaired spectrum are corrected following the agreed CRs in R1 - 2104010 and R1 - 2106346  and the indention is also modified.     Q2: Do you  agree with the intention of the text proposals for  TS 38.214 Clause   6.1 .2.1 in R1 - 2106932 ? If  not, why?  

Company  Yes or No  Comment  

ZTE  Yes   

Ericsson  Yes   

Qualcomm  Yes  The CR implements similar changes as  the agreed CRs in R1 - 2104010 and R1 - 2106346.  

DOCOMO  Yes   

v ivo  Y es   

HW/HiSi  yes   

S amsung  Y es  W e  understand this is alignment CRs  

Apple  Yes   

