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Introduction
RAN2 sent an LS [1] on resource reselection trigger sl-reselectAfter with the following questions: 

Question 1: In NR V2X, whether “unused retransmission opportunities in case of HARQ feedback is enabled” shall be counted towards “consecutive unused transmission opportunities” to trigger resource reselection?

Question 2: In NR V2X, according to RAN1 agreement, is it the correct understanding that only the resources already indicated in SCI shall be counted towards “consecutive unused transmission opportunities” to trigger resource reselection?

In this contribution, we discuss the resource reselection trigger sl-reselectAfter for the LS from RAN2. 
The discussion for this reply LS can be found in the following email thread: [106-e-NR-5G_V2X-11] Reply LS to R1-2106406 (LS on resource reselection trigger sl-reselectAfter, RAN2) by August 20 – Chunxuan (Apple)  
The 1st point is planned as following, companies are highly appreciated to provide their inputs before this check point:
· 1st check point: 8.17 (UTC 11:59 PM, August 17)
[bookmark: _Toc525][bookmark: _Toc29400][bookmark: _Toc82]Discussions
Round 1 discussion
There are contributions from 12 companies, discussing the topic of resource reselection trigger [2]-[15]. 
Based on the proposals in these contributions, the moderator thinks majority companies’ views on Question 1 are quite aligned. In principle, the answer to Question 1 is No.
From the current specification in TS38.321 (Clause 5.22.1.1), if Tx UE receives ACK from Rx UE, the remaining retransmission resource(s) of the MAC PDU will be cleared from the selected sidelink grant. It is preferred not to count the cleared resource(s) in the consecutive unused transmission opportunities.
Question 1-1: Do you agree that “unused retransmission opportunities, due to the reception of sidelink HARQ-ACK (or, no reception of sidelink HARQ-NACK in case of NACK-only HARQ feedback), should NOT be counted towards consecutive unused transmission opportunities for resource reselection trigger”?
	Company
	Answer to Question 1-1
	Comments

	Intel
	Yes, we do
	Our understanding of the intention of the procedure related to sl-reselectAfter, is to count unused transmission periods, not every potential resource for a TB. Thus, retransmission resources should not be counted.

	Ericsson
	Yes, we agree
	In our view, for the case of HARQ feedback enabled, skipped retransmissions opportunities – when HARQ feedback has indicated that retransmission of the MAC PDU is not needed, i.e., the transmission has been successful – shall not be counted to trigger resource re-selection.

	Qualcomm
	Agree
	We share Intel’s understanding.

	Samsung
	Yes
	

	NTT DOCOMO
	Yes
	The intention is to count transmission failure. Count in case of HARQ feedback enabled is not aligned with this.

	Sharp
	Yes
	We share Intel’s understanding.

	LG Electronics
	Yes
	

	Huawei, HiSilicon
	See comments
	Frequent resource re-selection leads to over-booking of resources and degrades the performance of mode 2, so it is preferred not to count unused retransmission opportunities, in case of HARQ feedback is enabled.
However, it is not clear the difference between the Question 1-1 and the Question 1 in RAN2 LS. If there is no difference, we suggest to use the original wording, asking the Question 1 in RAN2 LS directly, to avoid unnecessary misunderstanding between RAN1 and RAN2. 

	OPPO
	Comments
	In our understanding, the functionality of sl-reselectAfter based resource reselection is to prevent UE from using resources not reserved by SCI for several periods and colliding with other UEs.
According to 38.321, “if Tx UE receives ACK from Rx UE, the remaining retransmission resource(s) of the MAC PDU will be cleared from the selected sidelink grant”, however, it is unclear for us whether the retransmission resources cleared from the selected sidelink grant can be used for new MAC PDUs in following periods or not. 
If it cannot be used for MAC PDUs in following periods, we agree with majority companies that the resource(s) should not be counted towards sl-reselectAfter. Otherwise, it is problematic if the resources are not counted, as UE may not use the resource(s) for several periods due to ACK (and no reservation by SCI) and use the resources again in a following period due to NACK.

	vivo
	Comments
	It seems RAN2’s question is only partially covered by Q1-1. The original question is asking whether any unused resources should be counted or not, but Q1-1 only addresses the case of unused resources after successful transmission, but not considers others such as been dropped or deprioritized, etc.

	ZTE,Sanechips
	Yes
	We share similar views as Intel. We think the intention of sl-reselectAfter is to count the unused transmissions per sidelink grant, not per resource.  



Question 1-2: Is there anything else to be included in the reply LS for question 1?
	Company
	Comments

	OPPO
	We think RAN1’s response to Question 1 in RAN2 LS is related to the question below, if RAN1 cannot reach consensus on the question, it is necessary to ask RAN2 in the reply LS.
If Tx UE receives ACK from Rx UE, whether the retransmission resource(s) cleared from the selected sidelink grant can be used for new MAC PDUs in following periods or not. 



Based on the proposals in the contributions, the moderator thinks companies’ views on Question 2 can be categorized to the following 3 alternatives. 
Alt 1: Answer to Question 2 is Yes: only the resources already indicated in SCI, which are not used for transmission, shall be counted towards consecutive unused transmission opportunities to trigger resource reselection. 
Alt 2: Answer to Question 2 is No: only the resource for initial transmission of a TB, which is not used for transmission, shall be counted towards consecutive unused transmission opportunities to trigger resource reselection.
Alt 3: Answer to Question 2 is No: any resources, which are not used for transmissions, shall be counted towards consecutive unused transmission opportunities to trigger resource reselection.

Question 2-1: What is your understanding among the three alternatives?
	Company
	Alternative
	Comments

	Intel
	Alt 2
	This will effectively count unused periods, that was the intention of the counter in LTE.

	Ericsson
	Alt 1
	

	Qualcomm
	Alt 2
	The intention of the counter is for the UE to trigger resource reselection when it is not using periodic transmission opportunities for a number of periods, not depending on how many resources are used within each period. Therefore, only resources for initial transmissions of TBs are counted.

	Samsung
	Alt 1
	

	NTT DOCOMO
	Alt 2
	Agree with Intel/QC.

	Sharp
	Alt 2
	We share views with Intel and QC.

	LG Electronics
	Comments for Alt 1 and Alt 2.
	Comment for Alt 1:
We don’t understand how Alt 1 works. For convenience of explanation, let’s assume that only one resource is reserved within a reservation period. For this example case, if TX UE omitted SL transmission (e.g., due to UL/SL prioritization) on the reserved resource within the 1st period, it is not fully convinced why it should not be counted towards consecutive unused transmission opportunities to trigger resource reselection. Note that it is impossible for the resource (i.e., initial transmission resource) reserved within the 1st period to be indicated by a prior SCI. 

Comment for Alt 2:
We think that the current description of Alt 2 is technically incorrect. For convenience of explanation, let’s assume that two resources are reserved within a reservation period. Within a given period, if TX UE omitted SL transmission of a TB (e.g., due to UL/SL prioritization) on the 1st reserved resource but performed SL transmission of the same TB on the 2nd reserved resource, we think that it is desirable not to count it towards consecutive unused transmission opportunities to trigger resource reselection. However, when the current version of Alt 2 is applied, a problem arises that it is incorrectly counted towards consecutive unused transmission opportunities to trigger resource reselection. Therefore, our proposal is as follows:
· Only if all resources reserved for a TB are not used for transmission, it shall be counted towards one of consecutive unused transmission opportunities to trigger resource reselection

	Huawei, HiSilicon
	See comments
	According to the following agreements in RAN1#98 (copied below), resources that are not indicated in SCI are either not detectable by other UEs or not actually to be used by the UE itself, thus they shall not be counted towards “consecutive unused transmission opportunities”. 
However, for the resource indicated by SCI, whether only for the initial transmission or both initial and retransmission are counted should be decided by RAN2. Therefore, the Alt.2 is beyond the range that RAN2 asks RAN1 to reply.
Agreements:
· In Mode-2, SCI payload indicates sub-channel(s) and slot(s) used by a UE and/or reserved by a UE for PSSCH (re-)transmission(s) 
· SL minimum resource allocation unit is a slot
· FFS whether when the resource allocation is multiple slots, the slots can be aggregated
FFS whether in case of multiple slots, the indicated slots are contiguous or not

	OPPO
	
	We think Question 2 is related to RAN1’s response to Question 1, we suggestion to discuss and conclude Question 1 first.

	vivo
	Alt 1 with comment
	We would like to be clarified whether these alternatives are only for HARQ-based transmission, or for any transmission (including HARQ disabled case). 
[bookmark: _GoBack]It seems Alt-1 is the way used in LTE. In NR, if Alt 1 is also reused for HARQ disabled case, it seems simpler to apply the same approach to all the cases.

	ZTE,Sanechips
	See comments
	Actually we share similar view as LG. The preferred reply as proposed in our contribution[R1-2108077](to be revised, void due to potential system issue):
Alt 4: Answer to Question 2 is No: Only if all of the resources of grant, including already and not yet indicated in SCI are unused, it shall be counted one time of “consecutive unused transmission opportunities” to trigger resource reselection.




Conclusion
TBD
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