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1 Introduction 
This paper would like to clarify the HARQ-ACK information feedback in the following cases without PUCCH resource, e.g., the UE does not receive any DL DCI.

· For Type 1 HARQ-ACK codebook in PUSCH, the DAI field in DCI format 0_1 is set to ‘1’ (i.e, 
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· For Type 2 HARQ-ACK codebook in PUSCH, the DAI field in DCI format 0_1 is set to ‘00’, ‘01’ or ‘10’ (i.e.,  
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The issue was discussed in RAN1 #105-e but no consensus was reached for both Rel-15 and Rel-16. In this contribution, we further provide our views for this issue.
2 Discussion
2.1 UE behaviour in non-CA case
In RAN1 #105-e, the following three interpretations for UE behaviour were discussed.

· Interpretation #1: the UE does not multiplex HARQ-ACK information in any PUSCH since there is no overlapping PUCCH and PUSCH.

· Interpretation #2: the UE multiplexes HARQ-ACK information in a PUSCH if UL-TDAI n.e. 4 (for Type 2 codebook) or UL-TDAI e.q. 1 (for Type 1 codebook) in DCI Format 0_1 otherwise it does not multiplex, i.e. the UL UL-TDAI indicates which PUSCH to be multiplexed on. 

· Interpretation #3: the UE uses PUSCH prioritization rules to select a PUSCH and multiplexes HARQ-ACK information in the PUSCH according to the indicated value of DAI field in DCI format 0_1.
The drawbacks for each interpretation are summarized as follows.

· For Interpretation #1, the gNB needs to handle the case of DL DCI missing and blindly detects the PUSCH with and without UCI multiplexing.

· For Interpretation #2, the UE cannot determine in which PUSCH the UCI should be multiplexed when PUSCH repetition or/and CA is/are enabled because it does not know where the PUCCH resource starts and ends. Take PUSCH repetition as an example: assuming PUCCH resource overlaps with one of the PUSCH repetitions, the UCI should be multiplexed in the PUSCH slot overlapped with the PUCCH resource. However, when DL DCI is not received, the UE does not know where the overlapping slot is. There is similar issue for CA case as well. One of possible solutions proposed by some companies in RAN1 #105-e is that UCI is multiplexed in every PUSCH, but it is NBC change for Rel-15 and increases UE implementation complexity.
· For Interpretation #3, it is also NBC change for Rel-15 because the PUSCH prioritization rule is not specified.
According to the discussions, each interpretation has its own disadvantage. But, in order not to introduce NBC change at least for Rel-15, Interpretation #1 is preferred.  On the other hand, in our view, Interpretation #1 is more consistent with current specification. In Section 9.1.2.2 of TS38.213, it says that a UE generates HARQ-ACK codebook as described in Clause 9.1.2.1 if a UE multiplexes HARQ-ACK information in a PUSCH transmission. In Section 9.1, it also describes that the UE generates HARQ-ACK information depends on whether a SPS PDSCH release or a transport block is decoded/detected correctly. Therefore, our understanding is that UE performs HARQ-ACK multiplexing procedure only when the condition fulfils. If there is overlapped PUCCH and PUSCH, the UE multiplexes the UCI in the PUSCH transmission, otherwise, no UCI is multiplexed on any PUSCH. Based on the rule, when a UE does not receive any DL DCI/PDSCH, the UE does not generate the corresponding HARQ-ACK information and also cannot determine whether there is any PUCCH resource overlapped with PUSCH. Therefore, the UCI cannot be multiplexed on any PUSCH. 
For Rel-16, our preference is also to keep current specification unchanged, i.e., adopt Interpretation #1, because the DL DCI miss detection rate is low. And we are not sure whether it is worthy to handle the rare case with a lot of efforts.   
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Based on the discussions, we have the following proposal.
Proposal 1: For both Rel-15 and Rel-16, when the value of DAI field in DCI format 0_1 is 
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 for Type 1 HARQ-ACK codebook in PUSCH (or 
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 for Type 2 HARQ-ACK codebook in PUSCH), the UE does not multiplex HARQ-ACK information in any PUSCH if there is no overlapping PUCCH and PUSCH.
2.2 UE behaviour in CA case
Another remaining issue in RAN1 #105-e is whether to have separate UE behaviour in CA and non-CA cases. Our understanding is that there is no difference for CA and non-CA cases in current specification, therefore, the RAN1 conclusion should be the same for both cases. For later releases, from the perspective of UE implementation complexity and specification effort, we still prefer to have a unified UE behaviour for CA and non-CA cases.

Proposal 2: Support unified UE behaviour for both CA and non-CA cases.
3 Conclusion

Based on the discussion in Section 2, we have the following proposals.
Proposal 1: For both Rel-15 and Rel-16, when the value of DAI field in DCI format 0_1 is [image: image7.wmf]1
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 for Type 1 HARQ-ACK codebook in PUSCH (or [image: image8.wmf]3
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 for Type 2 HARQ-ACK codebook in PUSCH), the UE does not multiplex HARQ-ACK information in any PUSCH if there is no overlapping PUCCH and PUSCH.
Proposal 2: Support unified UE behaviour for both CA and non-CA cases.
9.1	HARQ-ACK codebook determination


If a UE receives a PDSCH without receiving a corresponding PDCCH, or if the UE receives a PDCCH indicating a SPS PDSCH release, the UE generates one corresponding HARQ-ACK information bit.


If a UE is not provided PDSCH-CodeBlockGroupTransmission, the UE generates one HARQ-ACK information bit per transport block. 


For a HARQ-ACK information bit, a UE generates an ACK if the UE detects a DCI format 1_0 that provides a SPS PDSCH release or correctly decodes a transport block, and generates a NACK if the UE does not correctly decode the transport block.








9.1.2.2	Type-1 HARQ-ACK codebook in physical uplink shared channel


If a UE multiplexes HARQ-ACK information in a PUSCH transmission that is scheduled by DCI format 0_1, the UE generates the HARQ-ACK codebook as described in Clause 9.1.2.1 when a value of the DAI field in DCI format 0_1 is � EMBED Equation.3 ��� except that harq-ACK-SpatialBundlingPUCCH is replaced by harq-ACK-SpatialBundlingPUSCH. The UE does not generate a HARQ-ACK codebook for multiplexing in the PUSCH transmission when � EMBED Equation.3 ��� unless the UE receives only a SPS PDSCH release, or only a SPS PDSCH, or only a PDSCH that is scheduled by DCI format 1_0 with a counter DAI field value of 1 on the PCell in the � EMBED Equation.3 ��� occasions for candidate PDSCH receptions in which case the UE generates HARQ-ACK information only for the SPS PDSCH release or only for the PDSCH reception as described in Clause 9.1.2. � EMBED Equation.3 ��� if the DAI field in DCI format 0_1 is set to '0'; otherwise, � EMBED Equation.3 ���.











[image: image10.wmf]0

UL

DAI

T

=

-

V

[image: image11.wmf]c

M

[image: image12.wmf]0

UL

DAI

T

=

-

V

[image: image13.wmf]1

UL

DAI

T

=

-

V

_1682155054.unknown

_1682172733.unknown

_1682172929.unknown

_1682172821.unknown

_1682161266.unknown

_1682155055.unknown

_1682155052.unknown

_1682155053.unknown

_1682155051.unknown

