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1 Introduction

In RAN1 #105-e meeting, the following email discussion is assigned by Chairman to discuss “[105-e-NR-7.1CRs-04] Issue#9: Clarification on PHR report for SRS carrier”. The email thread originates from the discussion paper in [1].

2 Phase 1: Discussion

2.1 Background

In TS38.213v15.13.0 Section 11.4, for SRS switching, a UE can be configured with an SCell which is not configured for PUSCH/PUCCH transmission but configured with SRS transmission. For convenience, we denote it as SRS carrier in the document.
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In TS38.331v15.13.0, there is an IE called multiplePHR: 
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The IE can be set to true only for MR-DC and UL CA to report PHR for multiple UL carriers.

The terminology ‘UL CA’ is usually used to combine two or more carriers into one data channel to enhance the data capacity of a network. However, it is not the purpose for SCell configured with SRS transmission only. Hence, when a UE is configured with two serving cells, i.e., PCell and one SCell, and the SCell is SRS carrier, it is not clear whether ‘multiplePHR’ can be set to true. If the network can only configure this field to false in this scenario, then there is no way for UE to report Type 3 power headroom for the SCell.

2.2 Company views

In order to conclude this discussion, companies are encouraged to share their views on the questions below.

Q1: Do you agree multiplePHR can be set to true when the UE is configured with more than one UL carrier?

· Note: ‘UL carrier’ includes the carrier which is not configured for PUSCH/PUCCH transmission but configured with SRS transmission (Section 11.4 of TS38.213)
	Company
	Yes or no?
	Comments

	Nokia
	Yes
	I assume the question is that the “multiplePHR can be set to true only when the UE is configured with more than one UL carrier”

	Huawei, HiSilicon
	
	When SRS carrier switching is configured for a UE on an UL carrier of a SCell, multiplePHR is set to true.

	CATT
	Yes
	“multiplePHR” is used when at least one SCell is configured.   If SRS is configured for SCell, UE will definitely set “multiplePHR” true since PHR would be carried by MAC header of PUSCH in PCell.  The PHR reports would include the PHR for PUSCH on PCell and PHR for SRS at SCell.   

	Apple
	Yes
	Same view as HW/HiSi

	Qualcomm
	Yes
	

	Intel
	Yes
	multiplePHR is set to true if more than one UL carrier is configured for the UE.

	ZTE
	Yes
	

	OPPO

	Yes
	

	Samsung
	Yes
	

	DOCOMO
	Yes
	

	vivo
	Yes
	

	Spreadtrum
	Yes
	

	MediaTek
	Yes
	


Q2: If the answer for Q1 is ‘Yes’, do you think the terminology ‘UL CA’ in the IE description of multiplePHR in TS38.331 is equivalent to the description in Q1?
· TS 38.331: The network configures this field to true for MR-DC and UL CA for NR, and to false in all other cases.
	Company
	Yes or no?
	Comments

	Nokia
	Yes
	Good to note that RRC spec says that the gNB must configure multiplePHR as true with UL CA, when Q1 statement says gNB can do this.

	Huawei, HiSilicon
	
	A clarification is better. For example, a clarification could be “The network configures this field to true for MR-DC, and UL CA for NR and SRS carrier switching for NR, and to false in all other cases.”

	CATT
	Yes
	Since PHR is measured per carrier, mlutplePHR would be set to be true when CA is configured.  

	Apple
	No
	We prefer not to use UL-CA for the SRS based carrier switching, as UE’s UL-CA capabilities for UL carriers are not necessarily applicable to the case of SRS switching to a DL CC. Proposed text by HW/HiSi is acceptable to us.

	Qualcomm
	Unclear
	We agree the text is not 100% accurate, but any reasonable interpretation of the spec should lead to the conclusion that SRS CS is also configured with multiplePHR (otherwise type-3 PHR cannot be used)

	Intel
	Yes
	With ‘UL CA’, it means more than one UL carrier is configured.

For SRS carrier switching, the SRS is configured over the UL carrier without PUSCH/PUCCH. In order to transmit SRS, the UE needs to switch from another UL carrier. So, for SRS carrier switching, it means at least two UL carriers are configured for the UE. The SRS carrier switching is covered by the current spec regarding the setting of multiplePHR.

	ZTE
	Yes
	In general the case of SRS carrier switch should be assumed as a type of UL CA. Then, in the UL CA, multiplePHR for SRS should be configured to be true. 

	OPPO
	Unclear
	To ensure Q1 is the common understanding, at least a conclusion is needed.

	Samsung
	Yes
	We share the same view as Intel and ZTE. 

	DOCOMO
	Yes
	Agree with ZTE and Samsung. 

	vivo
	Yes
	Firstly, multiplePHR is expected to be supported for SRS carrier switching, otherwise it will impact SRS power control behaviour. Secondly, given the fact that different companies hold different views on whether ‘UL CA’ in the IE description of multiplePHR in TS38.331 can also include SRS carrier switching case, a conclusion is needed in RAN1. In addition, it seems there is no need to send an LS to RAN2.

	Spreadtrum
	Unclear
	We prefer to further clarify whether SRS carrier switching scenario could be included in “UL CA” scenario. The proposed text by HW/HiSi is acceptable to us.

	MTK
	
	Our understanding is that UL-CA is for capacity enhancement while it is not the case for SRS only carrier. Therefore, the terminology in current TS 38.331 is not very clear.


Q3: Do you think an LS to RAN2 is necessary? Please share your view based on the following options.
· Option 1: Capturing a RAN1 conclusion in the chairman’s notes is sufficient
· Option 2: Sending an LS from RAN1 to RAN2 if any potential RAN2 actions (e.g., potential CR for TS38.331) concluded.
	Company
	Supporting Option?
	Comments

	Nokia
	Option 2, or clarification in RAN1 spec, assuming no one can point to a spec that already makes this clear.
	We’d prefer making the spec clear on this, and if that requires asking RAN2 to clarify the field description of multiplePHR, then we would support option 2. 

	Huawei, HiSilicon
	Option 2
	As reply to Q2, RAN1 can endorse a TP for clarification, and send it to RAN2 by an LS. 

	CATT 
	Option 1
	Current  spec is clear enough on mulitplePHR parameter setting without additional conclusion in RAN1

	Apple
	Option 1
	

	Qualcomm
	Option 1
	If there is majority for Option 2, we would also be OK.

	Intel
	Option 1
	It looks the current spec is clear. In short, 

	ZTE
	Option 1
	

	OPPO
	Option 1
	A conclusion is sufficient.

	Samsung
	Option 1
	

	DOCOMO
	Option 1
	Seems option 1 is sufficient but option 2 is also ok if majority supports. 

	vivo
	Option1
	

	Spreadtrum
	Option 2
	As reply to Q2, it seems that a clarification in 38.331 “mulitplePHR” IE can make the specification clear.   

	MediaTek
	Option 2
	It would be better to clarify it in RAN2 spec directly.


Q4: Any other issue or suggestion? Please provide your comments if any in the following table.
	Company
	Comments

	Nokia
	If an LS is sent to RAN2, RAN1 should be clear on what the expected clarification should be rather than asking RAN2 whether the SRS-carrierswitching carrier qualifies as UL CA or not.

	CATT
	The PHR issue was discussed in Rel-15 power control.  We don’t see any need in clarification in the spec.   

	ZTE
	A conclusion for RAN1 common understanding is sufficient if all companies share the same views, and it seems that an additional LS is not needed.


2.3 Summary of Phase 1 discussion
Q1: Do you agree multiplePHR can be set to true when the UE is configured with more than one UL carrier?

· Note: ‘UL carrier’ includes the carrier which is not configured for PUSCH/PUCCH transmission but configured with SRS transmission (Section 11.4 of TS38.213)

Result: All companies agree with it.
Q2: If the answer for Q1 is ‘Yes’, do you think the terminology ‘UL CA’ in the IE description of multiplePHR in TS38.331 is equivalent to the description in Q1?

· TS 38.331: The network configures this field to true for MR-DC and UL CA for NR, and to false in all other cases.
Result: 7 companies say ‘Yes’, while 6 companies think the description in TS 38.331 is not clear.

Q3: Do you think an LS to RAN2 is necessary? Please share your view based on the following options.

· Option 1: Capturing a RAN1 conclusion in the chairman’s notes is sufficient
· Option 2: Sending an LS from RAN1 to RAN2 if any potential RAN2 actions (e.g., potential CR for TS38.331) concluded.
Result: 

· Option 1 (9): CATT, Apple, Qualcomm, Intel, ZTE, OPPO, Samsung, DOCOMO, vivo
· Option 2 (4): Nokia, Huawei, Spreadtrum, MTK

3 Conclusion
The following conclusion is made based on the discussions above.

Conclusion
It is RAN1’s understanding that, for more than one serving cell with UL carrier on NR, mutiplePHR  is set to true, including a serving cell with an UL carrier with SRS only when SRS carrier switching is configured.
4 Reference

[1] R1-2105389, “Clarification on PHR Report for SRS Carrier”, MediaTek Inc.

Issue#9


�HYPERLINK "../../../../../../../../../../wanshic/OneDrive - Qualcomm/Documents/Standards/3GPP Standards/Meeting Documents/TSGR1_105/Docs/R1-2105389.zip"��R1-2105389�	Clarification on PHR Report for SRS Carrier		MediaTek Inc.


[105-e-NR-7.1CRs-04] Issue#9: Clarification on PHR Report for SRS Carrier – Delegate (MediaTek) by May 25








11.4	SRS switching


DCI format 2_3 is applicable for uplink carrier(s) of serving cells where a UE is not configured for PUSCH/PUCCH transmission or for uplink carrier(s) of a serving cell where srs-PowerControlAdjustmentStates indicates a separate power control adjustment state between SRS transmissions and PUSCH transmissions. 








multiplePHR


Indicates if power headroom shall be reported using the Single Entry PHR MAC control element or Multiple Entry PHR MAC control element defined in TS 38.321 [3]. True means to use Multiple Entry PHR MAC control element and False means to use the Single Entry PHR MAC control element defined in TS 38.321 [3]. The network configures this field to true for MR-DC and UL CA for NR, and to false in all other cases.








