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1	Introduction
This contribution contains a discussion related to the LS from RAN4 on measuring CSI-RS during SCell activation.
2	Discussion on LS from RAN4
In RAN1#104-e, the LS from RAN4 [1] on the UE behavior with respect to CSI measurement and reporting on p/sp-CSI-RS during SCell activation was discussed. RAN4 posed 4 question to RAN1 covering the cases of none or some of the following three RRC parameters being configured for the SCell being activated:
1. CO-DurationPerCell-r16
2. SlotFormatIndicator
3. CSI-RS-ValidationWith-DCI-r16
RAN1 provided a reply [2] only for Question 1 which covers the case when none of the 3 parameters are configured. On the remaining questions, relating to cases where various combinations of the 3 parameters are configured, consensus was not achieved on what is the UE behavior.
In trying to achieve consensus on the UE behavior in RAN1#104-e, it was claimed by some companies that for the cases when various combinations of the parameters are configured, that the UE behavior is not specified. This claim was based on the observation that PDCCH monitoring on/for the SCell being activated is not specified up until the end of the SCell activation delay requirement specified by RAN4 in 38.133. Hence, the inaccurate claim was that the current rules in 38.213 Section 11.1.1 regarding validation of a p/sp-CSI-RS on the SCell do not apply since these require PDCCH monitoring on/for the SCell to detect DCI 2_0 and/or an ap-CSI-RS trigger to validate the p/sp-CSI-RS.
We disagree with this logic. Indeed, PDCCH monitoring on/for an SCell being activated prior to the RAN4 delay requirement is not specified; however, this refers only to monitoring PDCCH for the SCell in a search space hashed with the carrier indicator field (CIF). For example, the UE is not expected to monitor for PDCCH on the PCell hashed with CIF of the SCell for PDSCH scheduling on the SCell prior to the end of the SCell activation delay requirement. However, it does not refer to monitoring PDCCH in a search space not hashed with CIF. The latter corresponds to detection of DCI 2_0 since the UE monitors for this DCI in a Type-3 PDCCH common search space (CSS), and Section 10.1 of 38.213 states that CSSs are not hashed with CIF:
 is the carrier indicator field value if the UE is configured with a carrier indicator field by CrossCarrierSchedulingConfig for the serving cell on which PDCCH is monitored; otherwise, including for any CSS, ;
Hence DCI 2_0 can indeed indicate SFI and CO duration on another cell including the SCell being activated which serves the purpose of p/sp-CSI-RS validation according to current specified behavior. Furthermore, PDCCH monitoring in a search space not hashed with CIF also refers to the scenario where the UE monitors for PDCCH on the PCell for scheduling PDSCH on the PCell, but the same PDCCH happens to trigger ap-CSI-RS on the SCell being activated. Such an ap-CSI-RS serves the purpose of CSI-RS validation according to current specified behavior in 38.213 Section 11.1.1.
As an aside, it should be noted that, per sub-clause 10 in 38.213, “monitoring implies decoding each PDCCH candidate according to the monitored DCI formats.” Therefore, we observe that if "PDCCH monitoring on/for an SCell being activated" was interpreted to apply also to monitoring PDCCH in a search space not hashed with CIF, the PDCCH DCI format without CIF on the PCell  that may trigger A-CSI on SCell has to be considered as “PDCCH for the SCell.” Such an interpretation would lead to behaviour that UE is not supposed to decode PDCCH candidates for the PCell which is clearly not correct.
Based on this logic, it is clear that the the currently specified rules in 38.213 Section 11.1.1 for p/sp-CSI-RS validation actually do apply for an SCell being activated. These rules do not require the UE to monitor PDCCH on/for the SCell for PDSCH reception prior to the RAN4 SCell activation delay requirement. Hence, we propose to answer the following to RAN4:
[bookmark: _Toc68527733]Provide answers to RAN4 regarding Questions 2, 3, and 4 stating that the currently specified behavior in 38.213 Section 11.1.1 for p/sp-CSI-RS cancellation / validation applies also to an SCell being activated.
The following analysis provides more detail on the current UE behavior related to Questions 2, 3, and 4: 
Question 2
Scenario: Only CSI-RS-ValidationWith-DCI-r16 is configured.
Question from RAN4 LS: What is the expected UE behavior for this P/SP CSI-RS measurement and report on the being-activated SCell? Does UE need to decode a DCI format from other active serving cell (indicating an aperiodic CSI-RS reception or scheduling a PDSCH reception in the set of symbols of the slot) for this being-activated SCell to validate this P/SP CSI-RS?
Answer:
The UE is expected to receive the p/sp-CSI-RS in a slot only if it decodes a DCI format indicating ap-CSI-RS or scheduling a PDSCH reception in the set of symbols in the slot occupied by the p/sp-CSI-RS. Prior to the RAN4 delay requirement, the UE will not detect a DCI format scheduling PDSCH reception on the SCell; however, it can certainly detect a DCI format on the PCell that indicates an ap-CSI-RS on the SCell, and this serves the purpose of p/sp-CSI validation. The applicable rule in 38.213 Section 11.1 is as follows:For operation with shared spectrum channel access, if a UE is provided csi-RS-ValidationWith-DCI, is not provided CO-DurationsPerCell, and is not provided SlotFormatCombinationsPerCell, and if the UE is configured by higher layers to receive a CSI-RS in a set of symbols of a slot, the UE cancels the CSI-RS reception in the set of symbols of the slot if the UE does not detect a DCI format indicating an aperiodic CSI-RS reception or scheduling a PDSCH reception in the set of symbols of the slot. 


Question 3
Scenario: CO-DurationPerCell-r16 is configured but SlotFormatIndicator is NOT configured.
Question from RAN4 LS: What is the expected UE behavior for this P/SP CSI-RS measurement and report on the being-activated SCell? Does UE need to decode a DCI format 2_0 (indicating remaining channel occupancy duration) from other active serving cell for this being-activated SCell to validate the CSI-RS?
Answer:
The UE behaviour is slightly different depending on whether or not the DCI 2_0 indicating the remaing CO duration is detected
Case 1: (DCI 2_0 detected)
The UE is expected to receive the p/sp-CSI-RS as long as the set of symbols occupied by the CSI-RS are within remaining channel occupancy duration indicated by the CO duration field the detected DCI 2_0. Ottherwise the CSI-RS reception is cancelled. The applicable rule in 38.213 Section 11.1.1 is as follows:[bookmark: _Hlk42334731]For operation with shared spectrum channel access, if a UE is configured by higher layers to receive a CSI-RS and the UE is provided CO-DurationsPerCell, for a set of symbols of a slot that are indicated as downlink or flexible by tdd-UL-DL-ConfigurationCommon or tdd-UL-DL-ConfigurationDedicated, or when tdd-UL-DL-ConfigurationCommon and tdd-UL-DL-ConfigurationDedicated are not provided, the UE cancels the CSI-RS reception in the set of symbols of the slot that are not within the remaining channel occupancy duration.


Case 2: (DCI 2_0 not detected):
The UE is expected to receive the the p/sp-CSI-RS as long as the set of symbols occupied by the CSI-RS are within remaining channel occupancy duration indicated by the CO duration field of a previously detected DCI 2_0. Otherwise the CSI-RS reception is cancelled. The applicable rule in 38.213 Section 11.1.1 is as follows:-	if the UE is configured by higher layers to receive CSI-RS in the set of symbols of the slot, the UE does not receive the CSI-RS in the set of symbols of the slot, except when UE is provided CO-DurationsPerCell and the set of symbols of the slot are within the remaining channel occupancy duration.


Question 4
Scenario: SlotFormatIndicator is configured, but CO-DurationPerCell-r16 is NOT configured
Question from RAN4 LS: What is the expected UE behavior for this P/SP CSI-RS measurement and report on the being-activated SCell? Does UE need to detect a DCI format 2_0 (indicating the starting point of CO duration and the slot format) from other active serving cell for this being-activated SCell to validate the CSI-RS?

Answer:

According to the following clause in 38.213 Section 11.1.1, remaining channel occupancy is defined as follows when CO-DurationPerCell-r16 is NOT configured:If CO-DurationsPerCell is not provided, the remaining channel occupancy duration for the serving cell is a number of slots, starting from the slot where the UE detects the DCI format 2_0, that the SFI-index field value provides corresponding slot formats

The UE behaviour depends on whether or not the DCI 2_0 containing the SFI is detected.  
Case 1: (DCI 2_0 detected):
The UE is expected to receive the p/sp-CSI-RS only if the set of symbols in the slot occupied by the p/sp-CSI-RS are indicated as 'D' by the SFI field in the detected DCI 2_0. Since CO-DurationPerCell-r16 is not provided, the UE assumes that the symbols indicated by SFI are within the remaining channel occupancy-	if the UE is configured by higher layers to receive PDSCH or CSI-RS in the set of symbols of the slot, the UE receives the PDSCH or the CSI-RS in the set of symbols of the slot only if an SFI-index field value in DCI format 2_0 indicates the set of symbols of the slot as downlink and, if applicable, the set of symbols is within remaining channel occupancy duration


Case 2: (DCI 2_0 not detected):
The UE cancels reception of the the p/sp-CSI-RS since CO-DurationPerCell-r16 is not provided. The applicable rule in 38.213 Section 11.1.1 is as follows:-	if the UE is configured by higher layers to receive CSI-RS in the set of symbols of the slot, the UE does not receive the CSI-RS in the set of symbols of the slot, except when UE is provided CO-DurationsPerCell and the set of symbols of the slot are within the remaining channel occupancy duration.


Conclusion
Based on the discussion in the previous sections we propose the following:
Proposal 1	Provide answers to RAN4 regarding Questions 2, 3, and 4 stating that the currently specified behavior in 38.213 Section 11.1.1 for p/sp-CSI-RS cancellation / validation applies also to an SCell being activated.

References
[bookmark: _Ref53759078][bookmark: _Ref174151459][bookmark: _Ref189809556]R1-2100008, " LS on measuring CSI-RS during SCell activation," RAN1#104-e, January 2021.
[bookmark: _Ref68524058]R1-2102011, "Reply LS on measuring CSI-RS during SCell activation," RAN1#104-e, January 2021.

	4/4	
