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Introduction
This document contains the discussion for the following:

[100b-e-LTE-NB_IoTenh3-PUR-03] Email approval of the reply LS for R1-2001517 for both eMTC and NB-IoT under 6.2.2.2 by 4/23 – Johan (Ericsson)
· Refer to Issue#1 and Issue#4 in R1-2002714

[bookmark: _Ref178064866]The following contributions have been submitted regarding this LS:
 
· R1-2001849, “Discussion on RAN2 LS on open PUR issues”, ZTE
· R1-2002501, “On the LS on open PUR issues for NB-IoT/eMTC”, Ericsson
· R1-2002603, “Draft reply LS on open PUR issues for NB-IoT/eMTC”, Huawei, HiSilicon
· R1-2002173, “Support for transmission in preconfigured UL resources”, Qualcomm Incorporated
· R1-2002176, “Support for transmission in preconfigured UL resources”, Qualcomm Incorporated

Summaries of input received so far in the above contributions and the preparatory email discussions, including corresponding text proposals for 36.213, can be found in the PUR feature lead summaries:

· Issues #1 and #4 in R1-2002714 for NB-IoT
· Section 2 in R1-2002740 for LTE-MTC

The primary purpose of this email discussion is to provide a reply to RAN2. Corresponding text proposals, if needed, can be considered at a later stage, e.g. at the next RAN1 meeting.
Question 1
Question 1: Confirm whether the L1 adjustment on the (N)PUSCH repetition number is not intended to update the higher layer (i.e. RRC) configuration but to be used instead of the configuration provided by higher layers.
	Company
	Comments on Question 1

	Qualcomm
	It is not intended to update higher layer – if it was, we would need a new set of procedures to do this, which is probably too complicated. In the end, we think it may not matter where the UE stores this value, as long as the UE uses the latest received between {DCI update, RRC config}

	Ericsson
	The L1 adjustment on the (N)PUSCH repetition number is not intended to update the higher layer (i.e. RRC) configuration but to be used instead of the configuration provided by higher layers. An update to the HL (i.e., RRC) can only occur through L2/L3-signaling via a PUR re-configuration message.

	ZTE,Sanechips
	If the answer to Q2 is this adjustment apply for all future UL transmission until a new L1 adjustment or RRC reconfiguration is received, then it is advantagous to use this adjustment to update higher layer configuraiton.
The opposite approach needs to store this adjustment in PHY layer and specify precedure related  update/release this L1 adjustment, as can be seen from Q2 and Q3. This increase UE complexity  specifcation complexity.

	Huawei/HiSilicon
	It is intended to update higher layer, similar view with ZTE.
To make the whole thing clearer, we think it is necessary to first point out, technically, once the UE obtains a new NPUSCH repetition number, it means the UE’s coverage has changed, and the previous NPUSCH repetition number is no longer accurate and the UE shall use the new one until further update is received.
So technically, we share similar view with QC that “the UE uses the latest received between {DCI update, RRC config}”.
We prefer it is intended to update higher layer because this makes the whole procedure simpler. Otherwise, PHY would need to store this, and this is quite a new thing (note that TA is maintained in MAC layer, so it‘s different).
We may have some different understanding with Ericsson on the part that “ An update to the HL (i.e., RRC) can only occur through L2/L3-signaling via a PUR re-configuration message.”. To us, the UE just notify higher of this event, and it is up to RAN2 how to handle this event, e.g., update the previous RRC configuration with this new one. Since this is UE internal behavior, we assume there will be no signaling exchange between eNB and UE.

	Nokia
	Same view as Ericsson.

	Sierra Wireless
	Its clear that the current RAN1 specifiction has no mechanism specified to update higher layers but there is also no logic specified that the UE uses the “Latest update (DCI or PUR_Config)“. Both seem feasible. It‘s also an option that RAN1 make no changes and RAN2 solves this themselves. So this main decision will affect how we answer all these questions. 
Sierra has a slight preference to add logic in RAN1 spec to require UE to use the latest update (DCI or PUR_Config) (i.e. Qcom/Ericsson approach) as this seems like a ligher change. 

	Intel
	The L1-based adjustment on the (N)PUSCH repetition number is not intended to update the higher layer (i.e. RRC) configuration. If provided, the L1-based adjustment is used instead of the configuration from higher layers. An update to the HL (i.e., RRC) can only occur through L2/L3-signaling via a PUR re-configuration message.



Question 2
Question 2: Clarify whether the L1 adjustment on the (N)PUSCH repetition number is intended to apply only to the next upcoming PUR UL transmission or for all future PUR UL transmissions, and whether PHY layer would store the adjustment.
	Company
	Comments on Question 2

	Qualcomm
	It applies for all future UL transmissions (until a new update and/or RRC config are received). PHY would store the adjustment.

	Ericsson
	Saying that an adjustment applies to all full future transmissions won’t hold if the UE receives as response “L1-signaling” or “L2/L3-signaling including a reconfiguration message”. The only case in which a value will hold at least one more PUR period is when L2/L3-signaling be used as response without including a re-configuration message, afterwards it will yet again depend on what the eNodeB used as response. Perhaps this can be expressed by making part of the main setence what Qualcomm has written inside the paranthesis in their response. That is: “It applies for all future UL transmissions (until a new update and/or RRC re-config are received)“
We also think that the PHY would store the adjusment.

	Qualcomm 2
	We would be OK with the review proposed by Ericsson:‘It applies for future UL transmissions until a new update and/or RRC re-config are received‘ 

	ZTE,Sanechips
	This question depends the agreement to Q1. 
If we can agree that the  L1 adjustment on (N)PUSCH repetition number is to update RRC PUR configuration, then it is natural that this adjustment should be applied for all future PUR UL transmissions until a new L1 adjustment on the (N)PUSCH repetition number or a PUR reconfiguration is received. There is no need for PHY to store this adjustment , which simplify UE implementation.

	Huawei/HiSilicon
	To be more accurate, we suggest the following:
The L1 adjustment on the (N)PUSCH repetition number is intended to apply for all future PUR UL transmissions until an update (from either dedicated PUR ACK DCI or RRC-reconfig) is received, and PHY layer would not store the adjustment.
As we mentioned in Q1, it’s quite a new thing for PHY to store something, this will make the whole procedure complicated.

	Nokia
	It applies for future UL transmissions until a new update and/or RRC re-config are received.
We also think that the PHY would store the adjusment.

	Sierra Wireless
	Sierra feels no matter the choice, it applies for future PUR transmissions until a update occurs (DCI or PUR_Config). 

	Intel
	The L1-based adjustment on the (N)PUSCH repetition number is applied to the next PUR transmission occurrence. If somehow there is no L1-based adjustment, e.g., in situations of the initial PUR transmission or L1-feedback miss, then the value from RRC configuration should be used. So, PHY has to store the adjusted value till the next PUR transmission occurrence.



Question 3
Question 3: Clarify how the L1 adjustment on the (N)PUSCH repetition number is updated/released and whether RRC layer can update or release the adjustment after the L1 adjustment has been previously received.
	Company
	Comments on Question 3

	Qualcomm
	The repetition number can be adjusted by RRC or by a new DCI update. The UE will use the latest received between RRC and PHY.
There is no need to release this value (as long as we have PUR we need to have  a repetition number)

	Ericsson
	A consensus needs to be reached first on the answer to Question 2 as to elaborate on how the (N)PUSCH repetition number is updated/released. 
About “whether RRC layer can update or release the adjustment after the L1 adjustment has been previously received“  in our view the overriding is possible as long as the RRC update be received before the PUR search space window expires, which happens long before the upcoming PUR UL transmission.

	ZTE,Sanechips
	We agree the answer to this question depends the agreement to previous two question. 
If we can agree that the  L1 adjustment on (N)PUSCH repetition number is to update RRC PUR configuration, and the L1 adjustment itself does not need to be stored , then it is natural there is no need to update/release of L1 adjustment on (N)PUSCH repetition number.
This approach simplify UE implementation and reduce specificaiton complexity.

	Huawei/HiSilicon
	We share similar view with ZTE that if the repetition number in L1 ACK DCI is to udpate higher layer, then the L1 adjustment itself is not stored and does not need to be updated/released. So we suggest the following wording, i.e., remove “ the L1 adjustment on”:
[bookmark: _GoBack]The L1 adjustment on tThe (N)PUSCH repetition number can be updated by the dedicated PUR ACK DCI or RRC signalling (i.e. PUR re-configuration RRC signalling) after the L1 adjustment has been previously received.
And we share similar view QC that the (N)PUSCH repetition number cannot be released, since the UE anyway needs to have a repetition number for PUR transmission.

	Nokia
	Same view as Qualcomm

	Sierra Wireless
	Preference for Qualcomm approach 

	Intel
	The (N)PUSCH repetition number is updated by L1-based adjustment or RRC -based config update whichever is latest (including PHY-RRC interaction delay).
The L1-based adjustment itself is automatically released after the next PUR transmission occurrence which is to follow after the adjustment. Also, the L1-based adjustment could be released if RRC-based config update on the (N)PUSCH repetition number happens after L1-based adjustment but before the next PUR transmission occurrence.
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1. Overall Description:
RAN1 thanks RAN2 for the LS on open PUR issues for NB-IoT/eMTC. The LS (R1-2001517) included the following questions to RAN1:
· Confirm whether the L1 adjustment on the (N)PUSCH repetition number is not intended to update the higher layer (i.e. RRC) configuration but to be used instead of the configuration provided by higher layers.
· Clarify whether the L1 adjustment on the (N)PUSCH repetition number is intended to apply only to the next upcoming PUR UL transmission or for all future PUR UL transmissions, and whether PHY layer would store the adjustment.
· Clarify how the L1 adjustment on the (N)PUSCH repetition number is updated/released and whether RRC layer can update or release the adjustment after the L1 adjustment has been previously received.

RAN1 considers that the answers to the questions above are covered through the following response:
· The L1 adjustment on the (N)PUSCH repetition number is intended to apply for future PUR UL transmissions until a new L1 adjustment or RRC reconfiguration is received, i.e. the UE uses the information from the most recently received L1 adjustment or RRC (re)configuration.
· The decision on whether the L1 adjustment on the (N)PUSCH repetition number is intended to update the higher layer (i.e. RRC) configuration or to be used instead of the configuration provided by higher layers can be made in RAN2, and then RAN1 will update the RAN1 specifications in accordance with the RAN2 decision if needed.

2. Actions:
To RAN2
ACTION:
RAN1 respectfully asks RAN2 to take the above information into account.
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