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1	Introduction
This is to discuss the following aspects:
[AT127b][104][MOB] (Nokia)
	Scope: To discuss need of corrections on P3 in R2-2408945, R2-2408452, R2-2408632, and capture agreeable corrections in 38.300 miscellaneous CR.
	Intended outcome: 38.300 CR in R2-2409355 to be in principle agreed. Discussion summary in R2-2409356 if needed. Email approval. 
Deadline: Thursday 10:00am. 
The details are given in the following sections. 
2	Discussion
2.1	Stage 2 changes in R2-2408945
In section 2.2 of [1] it is discussed how TS 38.300 is compliant with the RAN4 requirements when it comes to L1-RSRP reporting to the NW prior to Early TA acquisition or TCI state activation for LTM. As noticed in [1], Figure 9.2.3.5.2-1 and the corresponding description in TS 38.300 are not aligned with RAN4 requirements which state the following:
· TCI state activation can be done only for a known TCI state (i.e. UE has recently reported L1-RSRP for the RS associated to the TCI state) or, in case of FR1, for an unknown TCI state if the UE has reported L3 measurement result with the associated SSB index of the TCI state
· PDCCH-ordered RACH requirements in TS 38.133 apply only for the UE that has provided L1- or L3-RSRP report (for FR1) or L1-RSRP report (for FR2).
These two optional LTM components (i.e. TCI state activation and PDCCH-ordered RACH) are reflected in Figure 9.2.3.5.2-1 of 38.300, steps 4a and 4b, respectively. However, there is no L1 or L3 measurement reporting prior to steps 4a and 4b shown in Figure 9.2.3.5.2-1. Thus, the authors of [1] suggest a correction to TS 38.300. The correction can be either a modification to the corresponding procedure or an update to Figure 9.2.3.5.2-1. 
Companies are invited to share their view and express how the issue described in [1] can be resolved.
Question 1: How to resolve the issue described in section 2.2 of R2-2408945 (i.e. the lack of L1 or L3 measurement reporting in Figure 9.2.3.5.2-1 before steps 4a and 4b). Please select one of the options:
a) Update the procedure (e.g. as shown in R2-2408945)
b) Update the Figure 9.2.3.5.2-1 and insert the optional reporting prior to steps 4a and 4b
c) Other update – please describe
d) No update is needed
	Company
	Option
	Comments

	Huawei, HiSilicon
	a)
	It is ok to refine the text for the reasons mentioned but it is also not mentioned that L1 measurements for LTM are configured in step 2, that they are optional, that they can only be configured for cells for which L3 measurements are also configured, and that the trigger for cell switch could be a L3 report. So we should we add all of that to be consistent?
Besides, it looks a bit strange to add the two proposed stage 3 references while there is no reference for anything else (except in one place for no clear reason).

	MediaTek
	C or D
	D: No update is needed, as the procedure and capability are captured clearly in UE capability specs.
Or 
C: Add a note at the end of section 9.2.3.5.2 to clarify that the UE can rely on L3 measurements for LTM candidate cells instead of L1 measurements and transmit an L3 measurement report to the gNB based on its capability. No other correction is required in the stage-2 spec.
Reason: In previous discussion, the decoupling of L1 MR and LTM was based on the UE's capability by the consideration of implementation complexity. This should not be the original design principle of LTM. Since the UE capability specs capture these features clearly, it is unnecessary to emphasize all the details in the stage-2 specifications.
If companies have concerns, a note can be added at the bottom of the sections. It is unnecessary to change every detail as it would have impacts on other parts of the sections in LTM (not only the parts mentioned in this CR).

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	



Summary for Q1: 
2.2 Stage 2 changes in R2-2408452 
[bookmark: _Hlk179837741]The authors of [2] propose modifications to two sections of TS 38.300. First of all it is suggested to modify 9.2.3.5.1 by introducing a sentence that explains all activated TCI states corresponding to LTM candidate cells are deactivated upon L3 handover execution. \
Companies are invited to express their view on whether such change is correct and needed in this section of TS 38.300.
Question 2: Do you support to update 9.2.3.5.1 by introducing a sentence that explains all activated TCI states corresponding to LTM candidate cells are deactivated upon L3 handover execution (as suggested in R2-2408452). Please provide your answer in the table below with potential comments:
	Company
	Yes/No
	Comments

	Huawei, HiSilicon
	No
	The deactivation of legacy TCI states upon handover is not captured, so the proposal might create confusion that this is not true for legacy TCI states. In general, this kind of detail is not needed in stage 2.

	MediaTek
	Yes
	This is aligned with MAC spec 38.321 clause 5.18.36: 
The configured candidate cell TCI states are initially deactivated upon (re-)configuration by upper layer and after reconfiguration with sync that is not triggered by LTM.

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	



Summary for Q2:
[bookmark: _Hlk179838603]Also in [2] it is suggested to update section 9.2.3.5.2 of TS 38.300 by introducing changes to Figure 9.2.3.5.2-1 and state the UE can report either L1 or L3 measurement report (step 5 in Figure 9.2.3.5.2-1) Step 5 is also updated in the procedural text below the figure. In addition [2] suggests to extend the sentence explaining that for subsequent LTM there is no need to reconfigure or add other LTM candidate configurations. 
[bookmark: _Hlk179838558]Please kindly comment which of the changes suggested in R2-2408452 for section 9.2.3.5.2 are acceptable:
Question 3: Which of the changes suggested in R2-2408452 for section 9.2.3.5.2 are acceptable:
a) Update to Figure 9.2.3.5.2-1
b) Update to the procedural text for step 5 under Figure 9.2.3.5.2-1
c) Modification to the sentence on subsequent LTM
d) None of the above
	Company
	Option(s)
	Comments

	Huawei, HiSilicon
	
	All the changes proposed are ok

	MediaTek
	See comment in Q1
	We can either simply add a note to clarify this at the end or leave the stage-2 specification unchanged. Merely changing the part mentioned in this CR is insufficient. (It requires a lot of change)

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	



Summary for Q3:

2.3	Stage 2 changes in R2-2408632
The authors of [3] discuss the coexistence of Conditional Handover (CHO) and LTM for SCG. It is claimed in [3] that the evaluation of execution conditions for CHO should be suspended when LTM for SCG is triggered. 
Companies are asked to clarify if that is the expected UE behaviour when both CHO and SCG LTM are configured.
Question 4: Do you agree with the change suggested in R2-2408632 that the UE is not required to evaluate the execution conditions of CHO when SCG LTM cell switch is triggered? Please provide the answer below with a potential explanation:
	Company
	Yes/No
	Comments

	Huawei, HiSilicon
	No
	We tend to disagree with the behaviour. In any case, this is something not testable, so there is no use to specify anything.

	MediaTek
	Yes
	This seems a valid guidance to UE implementation.

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	



Summary for Q4: 

3	Conclusion
In this document the following proposals have been made:
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