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1. Introduction
CT4 has sent an LS (C1-243009) wherein CT4 is seeking clarification on dual registration indication and specifically on how the dual registration mode actually works. CT4 is asking the following questions to CT1:

Q1: Does a UE operating in dual registration mode only indicate the EMM state of EMM-REGISTERED in the initial registration procedure? Or, should the UE also indicate the EMM registration status in periodic registration procedure or mobility registration procedure?

Q2: If a UE's registration mode (single/dual registration mode) is altered due to it turns off the dual registration mode or detaches from EPS, or if a UE is not registered to EPS during the initial registration to 5GS but later on it registers to the EPS, what information will the UE indicate to the AMF and in which procedure?


2. Discussion
2.1 	Dual registration mode

Dual-registration mode is intended for interworking between EPS/E-UTRAN and 5GS/NR, mainly to provide IP address continuity on inter-system mobility for networks that support interworking procedures without N26 interface. In such networks, in 5GS the AMF provides the indication that interworking without N26 is supported to UEs during initial Registration procedure in 5GC or MME may optionally provide the indication that interworking without N26 is supported in the Attach procedure in EPC as defined in TS 23.401. The UE operating in dual-registration mode may register in EPC ahead of any PDU Session transfer using the Attach procedure indicating that the UE is moving from 5GC. Similarly, UE operating in dual-registration mode may register in 5GC ahead of any PDN connection transfer using the Registration procedure indicating that the UE is moving from EPC. The UE status IE provides the network with information concerning aspects of the current UE registration status which is used for interworking with EPS.

Currently, in EPS, as per TS 24.301, clause 5.5.1.2.2, it is specified that:

If the UE is operating in the dual-registration mode and it is in 5GMM state 5GMM-REGISTERED, the UE shall include the UE status IE with the 5GMM registration status set to "UE is in 5GMM-REGISTERED state".

Similarly, in 5GS. as per TS 24.501, clause 5.5.1.2.2, it is specified that:

If the UE is operating in the dual-registration mode and it is in EMM state EMM-REGISTERED, the UE shall include the UE status IE with the EMM registration status set to "UE is in EMM-REGISTERED state".


Observation 1: In both EPS and 5GS, for a UE operating in dual-registration mode, the UE status IE which provides to the network, indication of UE registration status (i.e. dual registration mode), is currently only included in Attach and initial Registration procedure, respectively.

2.1 	Interworking procedures without N26 interface for dual-registration and UE’s registration status

In their LS (C1-243009), CT4 has indicated that AMF sets the dual registration flag based on several factors, one of which is whether the UE operates in dual-registration mode, which is dependent on UE registration status as indicated by UE status IE.
Currently, as specified in TS29.503 clause 5.3.2.2.2, when AMF registers to the UDM, the AMF sets the dual registration flag (i.e. to true) based on the following factors: the network supports EPS interworking without N26 interface, the UE operates in dual registration mode (i.e. corresponding to the EMM state of EMM-REGISTERED).

Further, as per TS 23.501, clause 5.17.2.3.1:

Interworking procedures without N26 interface use the following two features:
1.	When UE performs Initial Attach in EPC (with or without "Handover" indication in PDN CONNECTIVITY Request message) and indicates that it is moving from 5GC, the MME indicates to the HSS+UDM not to cancel the registration of AMF, if any.
2.	When UE performs Initial Registration in 5GC and indicates that it is moving from EPC, the AMF indicates to the HSS+UDM not to cancel the registration of MME, if any.

So, for the case of dual-registration, the main intent of the UE status IE, that is included in ATTACH REQUEST message in EPS and REGISTRATION REQEST message during initial registration in 5GS, is to ensure that when the UE is doing the second registration (of dual-registration), the network does not cancel the first UE registration (of dual-registration). So, from that perspective the status of UE registration is not affected in other procedures such as periodic registration procedure or mobility registration procedure, unless the UE does an explicit detach. Hence for the case when the UE is operating in dual-registration mode, there is no reason to include the UE status IE in other procedures such as during inter-AMF changes, periodic registration procedure or mobility registration procedure.

Observation 2: For the case of dual-registration, there is no reason to include the UE status IE in other procedures such as periodic registration procedure or mobility registration procedure.


2.2 	Change in UE’s registration mode (single/dual registration mode)

In their LS (C1-243009), CT4 is also asking what information the UE will indicate to AMF and in what procedure, when the UE’s registration mode changes from dual-registration to single registration, or when the UE first registers with 5GS and then with EPS. 

Currently in both stage-2 (TS 23.501) and stage-3 (TS 24.501) specifications, there is no description of what it means for the UE to transition across different registration modes (from single registration mode to dual-registration mode and vice versa), and what the expected UE behavior is in such cases. However, we can do a brief analysis of the above cases and derive some inferences.

2.2.1 	UE turns off dual-registration mode or detaches from EPS

If there is a change in UE capability, then the UE will indicate that to the network which will trigger the network to clear EPS/5GS context (depending on the capability disabled) and update the dual-registration mode accordingly. If there is any change in EPS/E-UTRAN registration status when UE is operating in dual-registration mode and the UE is camped and registered on NR/5GS, then the UE will need to inform the MME via E-UTRAN (RAT) about the change in registration status. If that is not possible because UE cannot camp on E-UTRAN/EPS (as only NR coverage exists) then on expiry of the periodic TAU timer, if there is no periodic update from the UE, the MME will run the implicit detach timer and eventually the UE will be de-registered on E-UTRAN/EPS and the same will be indicated to HSS+UDM, and the dual-registration status of UE will be updated accordingly.

2.2.2 	UE is not registered in EPS during initial registration to 5GS but later on it registers to EPS

Similarly, if the UE is registered first on NR/5GS and is operating in single registration mode and subsequently UE configuration is changed to dual-registration mode and the UE camps on E-UTRAN/EPS then the UE will perform the Attach procedure in EPS and indicate 5GMM state of 5GMM-REGISTERED in UE status IE. This will again cause the MME to indicate this to HSS+UDM, and the dual-registration status of UE will be updated accordingly.

Observation 3: If a UE detaches from EPS and alters its registration mode from dual-registration to single registration, or if a UE is not registered to EPS during the initial registration to 5GS but later on it registers to the EPS, the MME or AMF will communicate this to HSS+UDM accordingly. There will be no mismatch in UE’s registration status.
3. Conclusion
The following observations are noted, and a reply LS is drafted accordingly in C1-243240.

Observation 1: In both EPS and 5GS, for a UE operating in dual-registration mode, the UE status IE which provides to the network, indication of UE registration status (i.e. dual-registration mode), is only included in Attach and initial Registration procedure, respectively.

Observation 2: For the case of dual-registration, there is no reason to include the UE status IE in other procedures such as periodic registration procedure or mobility registration procedure.

Observation 3: If a UE detaches from EPS and alters its registration mode from dual-registration to single registration, or if a UE is not registered to EPS during the initial registration to 5GS but later it registers to the EPS, the MME or AMF will communicate this to HSS+UDM accordingly. There will be no mismatch in UE’s registration status.



