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1. Overall Description:
CT1 thanks CT4 for the LS on clarification on dual registration indication.
CT1 discussed the questions and provides answers as follows.
Q1: Does a UE operating in dual registration mode only indicate the EMM state of EMM-REGISTERED in the initial registration procedure? Or, should the UE also indicate the EMM registration status in periodic registration procedure or mobility registration procedure?
Answer to Q1:
The UE operating in dual-registration mode provides the registration type set to "initial registration" during mobility procedure from EPS to 5GS as specified in clause 4.11.2.3 of TS 23.502. And inclusion of the UE status IE setting to "UE is in EMM-REGISTERED state" is to fulfil stage 2 requirement that the UE indicates it is moving from EPC during the mobility procedure from EPS to 5GS.
Thus, if the UE is operating in dual-registration mode and the UE is in EMM-REGISTERED state, the UE includes the UE status IE with the EMM registration status set to "UE is in EMM-REGISTERED state only in the registration procedure for initial registration.
Q2: If a UE's registration mode (single/dual registration mode) is altered due to it turns off the dual registration mode or detaches from EPS, or if a UE is not registered to EPS during the initial registration to 5GS but later on it registers to the EPS, what information will the UE indicate to the AMF and in which procedure?
Answer to Q2:
Regarding "if a UE's registration mode (single/dual registration mode) is altered due to it turns off the dual registration mode or detaches from EPS", CT1 interprets it as the case "if a UE's registration mode is altered from dual-registration mode to single-registration mode". In this case, the UE goes ahead to perform the procedures as operating in single-registration mode and no indication is provided by the UE to the AMF.
Regarding "if a UE is not registered to EPS during the initial registration to 5GS but later on it registers to the EPS", CT interprets it as the case "if a UE operating dual-registration mode is registered to 5GS first, and then the UE is attached to EPS". In this case, no indication is provided by the UE to the AMF.

2. Actions:
To CT WG4 group.
ACTION: 	CT1 kindly asks CT4 to take the answers above into account.

3. Date of Next CT1 Meetings:
CT1#150                           19th August- 23rd August 2024..............Maastricht, NL
CT1#151                           14th October- 18th  October 2024..............China, CN
CT1#152                           18th November- 22nd  October 2024..............Orlando, US
[bookmark: _GoBack]
