3GPP TSG-RAN WG2 Meeting #126	R2-240xxxx
Fukuoka, Japan, 20 – 24 May 2024                           		      
Source: 	Samsung
Title: 	Report of [AT126][201][MIMOevo] remaining MAC issues (Samsung)
[bookmark: Source]Agenda item:	7.7.3
[bookmark: DocumentFor]Document for: 	Discussion and Decision
Introduction
This document records inputs and outcome for the following offline discussion.
[AT126][201][MIMOevo] Offline discussion on the remaining MAC issues (Samsung)
Scope:  Discuss the remaining critical MAC issues that need to be handled in this meeting
	Intended outcome: Summary and agreeable proposals in R2-2405733
	Deadline:  before CB session 
Discussion
Issue 1
[bookmark: _Hlk167064273]R2-2404487	Correction on multi-TRP STx2P PHR MAC CE	Nokia	discussion	Rel-18	NR_MIMO_evo_DL_UL-Core

STx2P is not applicable to E-UTRA, no report of the 2nd type 2 PH.
Proposal 1: Remove the PH 2 for Type 2 PH reporting from the figures of the Enhanced Multiple Entry PHR for multiple TRP STx2P MAC CE.
Q1: agree P1?


 Issue 2
R2-2405171	Corrections on PHR	Samsung	discussion	Rel-18	NR_MIMO_evo_DL_UL-Core
Proposal 3-1: Reporting one type 1 PH or one type 3 PH is not applicable if the serving cell is configured with multi-panel scheme and the associated MAC entity is configured with twoPHRmode.
Proposal 3-2: For proposal 3-1, adopt the TP in Appendix 5.3 for TS 38.321 clause 5.4.6.
· OPPO think it should be ‘if the active BWP is configured with….’ Samsung agrees. 
· LG E think we need new procedural texts for multi panel case. 

-----------------------------------------------------------------
4>	else (i.e. this MAC entity is not configured with twoPHRMode):
5>	if this Serving Cell is configured with multiple TRP PUSCH repetition or multipanelSchemeSDM or multipanelSchemeSFN and if the MAC entity this Serving Cell belongs to is configured with twoPHRMode:
6>	if there is at least one real PUSCH transmission at the slot where the PHR MAC CE is transmitted:
7>	obtain the value of the Type 1 power headroom of the first real transmission of the corresponding uplink carrier as specified in clause 7.7 of TS 38.213[6] for NR Serving Cell.
6>	else if there is no real PUSCH transmission at the slot where the PHR MAC CE is transmitted:
7>	obtain the value of the type 1 power headroom of the reference PUSCH transmission associated with the SRS-ResourceSet with a lower SRS-resourceSetID or the value of the type 3 power headroom for the corresponding uplink carrier as specified in clause 7.7 of TS 38.213[6] for NR Serving Cell.
5>	else:
6>	obtain the value of the Type 1 or Type 3 power headroom for the corresponding uplink carrier as specified in clause 7.7 of TS 38.213 [6] for NR Serving Cell and clause 5.1.1.2 of TS 36.213 [17] for E-UTRA Serving Cell.
--------------------------------------------------------------------
Q2: when the MAC entity transmitting the PHR is not configured with twoPHRmode, for Rel-18 multi-panel 
Option 1: apply current Rel-17 procedure that report one type 1 PH, meaning keeping “multipanelSchemeSDM or multipanelSchemeSFN” and possible other the wording changes in the current steps
Option 2: report 2 type 1 PHs, meaning to remove “multipanelSchemeSDM or multipanelSchemeSFN” and add new steps


Q3: do we change “if this Serving Cell is configured with multipanelSchemeSDM/ multipanelSchemeSFN/ multiple TRP PUSCH repetition” to “if the active BWP of the serving cell is configured with …”


Issue 3


Proposal 4-1: In PHR procedure, for STx2P multi-entry PHR, move the steps of obtaining PCMAX,f,c,k and MPEk under the following conditions:
if this MAC entity has UL resources allocated for transmission on this Serving Cell; or
if the other MAC entity, if configured, has UL resources allocated for transmission on this Serving Cell and phr-ModeOtherCG is set to real by upper layers
Proposal 4-2: For multi-entry PHR, restructure the procedural text for obtaining Pcmax and MPE, by using the structure of single-entry PHR MAC CEs.
Proposal 4-3: For Proposal 4-1 and 4-2, adopt the TP in Appendix 5.4 for TS 38.321 clause 5.4.6.

---------------------------------------------------------------------------------

[bookmark: _Hlk151571563]4>	if this MAC entity is configured with phr-AssumedPUSCH-Reporting:
[bookmark: _Hlk167138648]5>	if this MAC entity has UL resources allocated for transmission on this Serving Cell; or
5>	if the other MAC entity, if configured, has UL resources allocated for transmission on this Serving Cell and phr-ModeOtherCG is set to real by upper layers:
6>	if dynamicTransformPrecoderFieldPresenceDCI-0-1-r18 or dynamicTransformPrecoderFieldPresenceDCI-0-2-r18 is set to enabled in the active BWP of this Serving Cell:
7>	obtain the value for the corresponding PCMAX,f,c field for assumed PUSCH from the physical layer if available, as specified in clause 7.7 of TS 38.213 [6].
6>	obtain the value for the corresponding PCMAX,f,c field from the physical layer.
4>	else (i.e. if this MAC entity is not configured with phr-AssumedPUSCH-Reporting):
5>	if this MAC entity is configured with twoPHRMode and if this Serving Cell is configured with multipanelSchemeSDM or multipanelSchemeSFN:
6>	obtain two values for the corresponding PCMAX,f,c,k fields from the physical layer.
6>	if mpe-Reporting-FR2 is configured and this Serving Cell operates on FR2 and this Serving Cell is associated to this MAC entity:
7>	obtain two values for the corresponding MPEk fields from the physical layer.
5>	else:
6>	if this MAC entity has UL resources allocated for transmission on this Serving Cell; or
6>	if the other MAC entity, if configured, has UL resources allocated for transmission on this Serving Cell and phr-ModeOtherCG is set to real by upper layers:
7>	obtain the value for the corresponding PCMAX,f,c field from the physical layer.
7>	if mpe-Reporting-FR2 is configured and this Serving Cell operates on FR2 and this Serving Cell is associated to this MAC entity:
8>	obtain the value for the corresponding MPE field from the physical layer.
7>	if mpe-Reporting-FR2-r17 is configured and this Serving Cell operates on FR2 and this Serving Cell is associated to this MAC entity:
8>	obtain the value for the corresponding MPEi field from the physical layer;
8>	obtain the value for the corresponding Resourcei field from the physical layer.
7>	if dpc-Reporting-FR1 is configured and ΔPPowerClass /ΔPPowerClass, CA/ΔPPowerClass, EN-DC/ΔPPowerClass, NR-DC reporting is triggered and this Serving Cell operates on FR1 and this Serving Cell is associated to this MAC entity:
8>	obtain the value for the corresponding DPC field(s) from the physical layer.
---------------------------------------------------------------------------------

RAN1 agrees regardless of real or virtual PUSCH transmission, report two type 1 PHs and two Pcmax values.

Q4: are the following conditions applied to the obtaining of Rel-18 multi-panel Pcmax and MPE.
5>	if this MAC entity has UL resources allocated for transmission on this Serving Cell; or
5>	if the other MAC entity, if configured, has UL resources allocated for transmission on this Serving Cell and phr-ModeOtherCG is set to real by upper layers:

Issue 4

Proposal 5: For STx2P multi-entry MAC CE with 8 serving cells and with 32 serving cell, two bitmaps are added:
•	one with each bit indicating whether the octet containing the second PH value is present or not for a reported serving cell
•	the second one with each bit indicating whether the octet containing the second Pcmax is present or not for a reported serving cell.
· ZTE think only one bitmap is needed, and do not want to change the current behaviour.
· CATT think there is no need to change, if we rely on inter node msg. LG E, OPPO, QC, Ericsson agree. 

Q5: For STx2P multi-entry PHR MAC CE:
	
Option 1: Reuse R17 inter-node msg to indicate per serving cell configuration, add a new parameter for Rel-18 multipanel scheme, and rely on NW to dynamically exchange active bwp configuration, no change on MAC CE format
Option 2: one bitmap indicate indicating whether the octet containing the second Pcmax is present or not for a reported serving cell.
Option 3: Option 2 + one more bitmap indicating whether the octet containing the second PH value is present or not for a reported serving cell


Issue 5
R2-2404555	Remaining issues on STx2P PHR	LG Electronics Inc.	discussion	Rel-18	NR_MIMO_evo_DL_UL-Core
Proposal 3. Simplify the field description for R18 STx2P MAC CE by referring RAN1 specification, as follows.
· Power Headroom k (PH k): This field indicates the power headroom level for k = 1, 2, where PH 1 is associated with the first Type 1 power headroom report and PH 2 is associated with the second Type 1 power headroom report, as specified in TS 38.213 clause 7.7.1 [6].
Q6: keep current wording or simplify as in P3?

Issue 6
[bookmark: _Hlk167064345]R2-2404375	[C520] [C521] [C522] [C523] [C524] Discussion on RRC Corrections for MIMO	CATT	discussion	Rel-18	NR_MIMO_evo_DL_UL-Core
Proposal 1a: RIL [C520] is agreed. Clarify the SDT CG resource are associated with the TAG ID 0, in the case of the PCell where the RRCRelease has been received is configured with 2TA.
Proposal 1b: Revisit the agreement made last meeting on the field description of cg-SDT-timeAlignmentTimer. Remove “This field is associated with PTAG indicated by tag-Id” from the field description of cg-SDT-timeAlignmentTimer.
Proposal 1c: The TP in Annex 1 is adopted.
[bookmark: _Hlk167064335]R2-2405489	RAN4 impacts of 2TA for SDT	Xiaomi	discussion	Rel-18	NR_MIMO_evo_DL_UL-Core

Q7: Whether we need to clarify that UE applies the N_TA of the PTAG indicated by tag-Id if CG-SDT is configured for CG-SDT?

Q8: If the clarification is needed, where do we clarify it. MAC (clause 5.2 before the start of cg-sdt TAT) or RRC (e.g., cg-sdt resource configuration FD)?


Q9:  any RAN4 impact?

Issue 7
R2-2405426	Discussion on introducing 8Tx in MAC specification	ASUSTeK	discussion	Rel-18	38.321	NR_MIMO_evo_DL_UL-Core
Observation: 8Tx which supports up to two TBs for a PUSCH has been introduced in PHY, RRC and stage 2 specifications but no corresponding changes have been made in MAC specification.
[bookmark: _GoBack]Q10: Similar to DL HARQ, for UL HARQ, each HARQ process supports one or two TBs. add one sentence in MAC 5.4.2.1 HARQ Entity 

Conclusions
For agreement:
P1: 
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