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1	Overall description
CT1 thanks CT4 for their LS (C1-243009 / C4-241547) on Clarification on Dual Registration Indication. CT1 has discussed the issue and provides the following response to questions from CT4.
Q1: Does a UE operating in dual registration mode only indicate the EMM state of EMM-REGISTERED in the initial registration procedure? Or, should the UE also indicate the EMM registration status in periodic registration procedure or mobility registration procedure?
Answer: The UE operating in dual-registration mode, when already attached in EPS, indicates the EMM registration status as "UE is in EMM-REGISTERED state" in UE status IE in the initial Registration procedure only. In this case, the main intent of including the UE status IE with EMM registration status as "UE is in EMM-REGISTERED state" during initial registration in 5GS, is to ensure that when the UE is doing the second registration (of dual-registration) to 5GS, the network does not cancel the first UE registration (of dual-registration) to EPS (see TS 23.501 clause 5.17.2.3.1). As such, the UE need not indicate the EMM registration status in periodic registration procedure or mobility registration procedure in 5GS, as the UE is now already registered in 5GS and any further mobility update (including inter-AMF mobility) that happens in 5GS will not impact the registration status in EPS.

Q2: If a UE's registration mode (single/dual registration mode) is altered due to it turns off the dual registration mode or detaches from EPS, or if a UE is not registered to EPS during the initial registration to 5GS but later on it registers to the EPS, what information will the UE indicate to the AMF and in which procedure?
Answer: The UE indicates the 5GMM registration status of "UE is in 5GMM-REGISTERED state" (in the UE status IE) in the Attach procedure to MME as defined in clause 5.5.1.2.2 of TS 24.301. If there is a change in UE's registration mode, then the UE will either detach from EPS or deregister from 5GS which will trigger the MME or AMF to determine the change in UE’s registration status and indicate this to HSS+UDM, hence the UE and all the network functions stay in sync. As such, in the above case when a UE’s registration mode is altered or when the UE detaches from EPS the UE does not need to indicate any further information to AMF.
Further, if a UE is not registered to EPS during the initial registration to 5GS but later it registers to the EPS, then the UE will perform the Attach procedure in EPS and indicate 5GMM registration status of "UE is in 5GMM-REGISTERED state" in UE status IE. This will again cause the MME to indicate this to HSS+UDM, and the dual-registration status of UE will be updated accordingly. Hence in this case also, the UE does not need to indicate any further information to AMF.
2	Actions
To CT4 
ACTION: 	CT1 asks CT4 to take the above information into account and if needed, update their specifications accordingly.
3	Dates of next TSG CT WG1 meetings
TSG-CT1 Meeting#150	 19th – 23rd August 2024		Maastricht, Netherland
TSG-CT1 Meeting#151	 14th – 18th October 2024		China.
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