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1. Overall Description:
CT1 thanks CT4 for their LS on Clarification on Dual Registration Indication (C4-241547). 

CT1 discussed how dual-registration mode works and reached the following consensus:

- The UE only indicates the EMM state of EMM-REGISTERED to AMF in the initial registration procedure. The AMF indicates to the HSS+UDM not to cancel the registration of MME only when the EMM state is provided by the UE. If the EMM state is not provided by the UE, the AMF is not expected to send the dual registration flag to HSS+UDM.
- The UE only indicates the 5GMM state of 5GMM-REGISTERED to MME in the initial registration procedure. The MME indicates to the HSS+UDM not to cancel the registration of AMF only when the 5GMM state is provided by the UE. If the 5GMM state is not provided by the UE, the MME is not expected to send the dual registration flag to HSS+UDM.
- The registered MME or AMF (if any) shall be cancelled if the dual registration flag is set to false. In case of the dual registration flag is not provided, the HSS+UDM knows whether a UE is in dual registration mode and hence does not cancel the registered MME or AMF (if any) accordingly. 

Based on above understanding, CT1 would like to provide the following answers:

Q1: Does a UE operating in dual registration mode only indicate the EMM state of EMM-REGISTERED in the initial registration procedure? Or, should the UE also indicate the EMM registration status in periodic registration procedure or mobility registration procedure?

[CT1 Answer 1]: The UE indicates the EMM state of EMM-REGISTERED only in the initial registration procedure.

[bookmark: _Hlk166520357]Q2: If a UE's registration mode (single/dual registration mode) is altered due to it turns off the dual registration mode or detaches from EPS, or if a UE is not registered to EPS during the initial registration to 5GS but later on it registers to the EPS, what information will the UE indicate to the AMF and in which procedure?

[CT1 Answer 2]: The UE indicates the 5GMM state of 5GMM-REGISTERED (i.e. the UE status IE) in the initial registration procedure to MME as defined in clause 5.5.1.2.2 of TS 24.301, and no further information is required to be provided from UE to AMF when e.g. the UE's registration mode is altered and later on registers to the EPS again.


2. Actions:
To CT WG4
ACTION: 	CT1 kindly asks CT4 to take the above information into account.

3. Date of Next CT1 Meetings:
CT1#150                           19th August- 23rd August 2024..............Maastricht, NL
CT1#151                           14th October- 18th  October 2024..............China, CN
CT1#152                           18th November- 22nd  October 2024..............Orlando, US

