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1.	Discussion
CT4 has sent the LS C1-243009 /C4-241547 to CT1 with the following questions:

To assist understanding how the dual registration mode actually works, CT4 would like to ask the following questions to CT1:

Q1: Does a UE operating in dual registration mode only indicate the EMM state of EMM-REGISTERED in the initial registration procedure? Or, should the UE also indicate the EMM registration status in periodic registration procedure or mobility registration procedure?

Q2: If a UE's registration mode (single/dual registration mode) is altered due to it turns off the dual registration mode or detaches from EPS, or if a UE is not registered to EPS during the initial registration to 5GS but later on it registers to the EPS, what information will the UE indicate to the AMF and in which procedure?

In order to assist answering the questions from CT4, this discussion paper captures the relevant aspects, as following:

A) clause 5.5.1.2.4 in TS 24.501 states:

If the UE included S1 mode supported indication in the REGISTRATION REQUEST message, the AMF supporting interworking with EPS shall set the IWK N26 bit to either:
a)	"interworking without N26 interface not supported" if the AMF supports N26 interface; or
b)	"interworking without N26 interface supported" if the AMF does not support N26 interface
in the 5GS network feature support IE in the REGISTRATION ACCEPT message.
The UE supporting S1 mode shall operate in the mode for interworking with EPS as follows:
a)	if the IWK N26 bit in the 5GS network feature support IE is set to "interworking without N26 interface not supported", the UE shall operate in single-registration mode;
b)	if the IWK N26 bit in the 5GS network feature support IE is set to "interworking without N26 interface supported" and the UE supports dual-registration mode, the UE may operate in dual-registration mode; or
NOTE 16:	The registration mode used by the UE is implementation dependent.
c)	if the IWK N26 bit in the 5GS network feature support IE is set to "interworking without N26 interface supported" and the UE only supports single-registration mode, the UE shall operate in single-registration mode.

Based on the statements above, following observation can be made:

Observation 1: If N26 interface is supported, the UE shall operate in single-registration mode. If N26 interface is not supported, the UE may operate in single-registration mode or dual-registration mode, based on the UE capability.

B) Stage-2 specification TS 23.502 clause 4.11.2.3 specifies the following:

4.11.2.3	EPS to 5GS Mobility
The following procedure is used by UEs in single-registration mode on mobility from EPS to 5GS.
In the case of network sharing the UE selects the target PLMN ID according to clause 5.18.3 of TS 23.501 [2].
This procedure is also used by UEs in dual-registration mode to perform registration in 5GS when the UE is also registered in EPC. The procedure is the General Registration procedure as captured in clause 4.2.2. Difference from that procedure are captured below.
The UE has one or more ongoing PDN connections including one or more EPS bearers. During the PDN connection establishment, the UE allocates the PDU Session ID and sends it to the SMF+PGW-C via PCO, as described in clause 4.11.1.1.
(…)
5.	Step 14 as in clause 4.2.2.2.2 (General Registration), with the following modifications:
	If the UE indicates that it is moving from EPC and the Registration type is set to "initial registration" or "mobility registration update" in step 1 and AMF is configured to support 5GS-EPS interworking without N26 procedure, the AMF sends an Nudm_UECM_Registration Request message to the HSS+UDM indicating that registration of an MME at the HSS+UDM, if any, shall not be cancelled. The HSS+UDM does not send cancel location to the old MME.
NOTE 2:	If the UE does not maintain registration in EPC, upon reachability time-out, the MME can implicitly detach the UE and release the possible remaining PDN connections in EPC.

The above indicates the following:

1- For a UE that is in single-registration mode and N26 interface is not supported, when the UE makes a mobility from EPS to 5GS, then the UE performs a mobility registration procedure as usual (because there is a mobility scenario) and it needs to include in the procedure to the AMF an information that "UE is moving from EPC" which guides the AMF/HSS+UDM not to cancel the registration of the MME. The reason for not cancelling the registration of the MME is that, due to the absence of the N26 interface, the UE context in the MME needs to be kept for some time in order to synchronize the context in AMF. This reasoning is explained in another stage-2 spec TS 23.501 clause 5.17.2.

2- For a UE that is in dual-registration mode and N26 interface is not supported, when the UE wants to register in 5GC while it is already registered in EPC, the UE performs an initial registration on 5GC as usual (because the UE was NOT registered yet on 5GC) and it needs to include in the procedure to the AMF an information that "UE is moving from EPC" which guides the AMF/HSS+UDM not to cancel the registration of the MME (because the UE stays registered on both AMF and MME). It is worth to note that here there is no real mobility from EPC to 5GC, but instead the UE is already registered to EPC and it needs additionally to register to 5GC (UE handles independent registrations for 5GC and EPC using separate RRC connections as per stage-2 spec TS 23.501 clause 5.17.2) but that indication "UE is moving from EPC" is just to assist the AMF/HSS+UDM not to cancel the registration of the MME.

Observation 2: For a UE that is in single-registration mode and N26 interface is not supported, when the UE performs a mobility from EPS to 5GS, it needs to indicate "UE is moving from EPC" in the mobility registration procedure.
Observation 3: For a UE that is in dual-registration mode and N26 interface is not supported, when the UE is already registered to EPC and wants to register to 5GC, it needs to indicate "UE is moving from EPC" in the initial registration procedure.

C) Stage-3 spec TS 24.501 states the following in clause 5.5.1.2.2 (initial registration procedure):

	[bookmark: _Hlk165988582]If the UE is operating in the dual-registration mode and it is in EMM state EMM-REGISTERED, the UE shall include the UE status IE with the EMM registration status set to "UE is in EMM-REGISTERED state".
NOTE 3:	Inclusion of the UE status IE with this setting corresponds to the indication that the UE is "moving from EPC" as specified in 3GPP TS 23.502 [9].
NOTE 4:	The value of the 5GMM registration status included by the UE in the UE status IE is not used by the AMF



Based on the statements above, following observation can be made:
Observation 4: Stage-3 CT1 spec has defined the "UE status IE" sent by the UE in initial registration procedure to reflect the indication "UE is moving from EPC" that is stated in Observation 2. Also stage-3 CT1 spec is already compliant with the requirements captured in Observation 2.
Also Stage-3 spec TS 24.501 states the following in clause 5.5.1.3 (mobility registration procedure):
	If the UE operating in the single-registration mode performs inter-system change from S1 mode to N1 mode, the UE:
a)	shall include the UE status IE with the EMM registration status set to "UE is in EMM-REGISTERED state" in the REGISTRATION REQUEST message;
NOTE 7:	Inclusion of the UE status IE with this setting corresponds to the indication that the UE is "moving from EPC" as specified in 3GPP TS 23.502 [9], subclause 4.11.1.3.3 and 4.11.2.3.
NOTE 8:	The value of the 5GMM registration status included by the UE in the UE status IE is not used by the AMF.



Based on the statements above, following observation can be made:

Observation 5: Stage-3 CT1 spec has defined the "UE status IE" sent by the UE in mobility registration procedure to reflect the indication "UE is moving from EPC" that is stated in Observation 3. Also stage-3 CT1 spec is already compliant with the requirements captured in Observation 3.

2.	Proposals
Following observations are made:
Observation 1: If N26 interface is supported, the UE shall operate in single-registration mode. If N26 interface is not supported, the UE may operate in single-registration mode or dual-registration mode, based on the UE capability.
Observation 2: For a UE that is in single-registration mode and N26 interface is not supported, when the UE performs a mobility from EPS to 5GS, it needs to indicate "UE is moving from EPC" in the mobility registration procedure.
Observation 3: For a UE that is in dual-registration mode and N26 interface is not supported, when the UE is already registered to EPC and wants to register to 5GC, it needs to indicate "UE is moving from EPC" in the initial registration procedure.
Observation 4: Stage-3 CT1 spec has defined the "UE status IE" sent by the UE in initial registration procedure to reflect the indication "UE is moving from EPC" that is stated in Observation 2. Also stage-3 CT1 spec is already compliant with the requirements captured in Observation 2.
Observation 5: Stage-3 CT1 spec has defined the "UE status IE" sent by the UE in mobility registration procedure to reflect the indication "UE is moving from EPC" that is stated in Observation 3. Also stage-3 CT1 spec is already compliant with the requirements captured in Observation 3.

Based on the above observations, following proposals are made:
Proposal 1: There is no change needed in CT1 specifications since CT1 specifications already cover all the needed requirements for both single-registration mode and dual-registration mode and the UE already provides all the needed information to the network/AMF in both cases.
Proposal 2: It is proposed to reply to the LS from CT4 as proposed in the LS C1-243329 by clarifying the behaviour and asking CT4 to do any necessary update in their specifications if needed.
