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1. Introduction
This document is to trigger the following email discussion:
· [AT128][402][POS] Spatial relation info source for positioning in RRC_INACTIVE (ZTE)
	Scope: Polish the RRC and MAC CRs in R2-2409565 and R2-2409607 and their shadows, and discuss to converge on what level of changes to the MAC spec are acceptable.
	Intended outcome: Agreeable CRs (with CB) in R2-2410985 / R2-2410986 / R2-2410987 / R2-2410988
	Deadline: Wednesday 2024-11-20 1600 EST

The related CR is referenced as below:
R2-2409565	Correction on spatial relation info in SP SRS activation deactivation MAC CE (R17)	ZTE Corporation, Ericsson	CR	Rel-17	38.321	17.10.0	1977	-	F	NR_pos_enh-Core
R2-2409566	Correction on spatial relation info in SP SRS activation deactivation MAC CE (R18)	ZTE Corporation, Ericsson	CR	Rel-18	38.321	18.3.0	1978	-	A	NR_pos_enh-Core
R2-2409607	Correction on spatial relation info in SRS configuration (R17)	ZTE Corporation, Ericsson	CR	Rel-17	38.331	17.10.0	5101	-	F	NR_pos_enh-Core
R2-2409608	Correction on spatial relation info in SRS configuration (R18)	ZTE Corporation, Ericsson	CR	Rel-18	38.331	18.3.0	5102	-	A	NR_pos_enh-Core

2. Discussion
Background
RAN1 has replied with the LS R2-2409508 indicating that CSI-RS and SRS configured in RRC_CONNECTED should not be used as spatial relation RS for SRS transmission in RRC_INACTIVE:
	RAN1 thanks RAN2 for the LS on CSI-RS/SRS for spatial relation in RRC_INACTIVE, with regard to RAN2’s following questions, RAN1 provides the corresponding answers.
Q1: When activating semi-persistent SRS for positioning in RRC_INACTIVE, whether NZP-CSI-RS and SRS can be used as source for spatial relation indication in the MAC CE?
[bookmark: OLE_LINK4][RAN1 reply] SRS configured by the SRS-PosResource for RRC_INACTIVE can be used as source, but NZP CSI-RS and SRS configured by the SRS-Resource cannot be used as source for spatial relation indication in MAC CE for activating semi-persistent SRS for positioning in RRC_INACTIVE state.

[bookmark: OLE_LINK5]Q2: When activating semi-persistent SRS for positioning in RRC_INACTIVE, whether NZP-CSI-RS and SRS which are configured in RRC_CONNECTED can be used as source for spatial relation indication in the MAC CE?
[bookmark: OLE_LINK6][RAN1 reply] NZP-CSI-RS and SRS configured by the SRS-PosResource or SRS-Resource in RRC_CONNECTED cannot be used as source for spatial relation indication in the MAC CE for activating semi-persistent SRS for positioning in RRC_INACTIVE.

Q3: Whether the above answers are applicable for SP-SRS without validity area activation in RRC_INACTIVE, SP-SRS with validity area activation in RRC_INACTIVE and aggregated SP-SRS activation in RRC_INACTIVE?
[RAN1 reply] The above answers can be applicable for SP-SRS without validity area activation in RRC_INACTIVE, SP-SRS with validity area activation in RRC_INACTIVE and aggregated SP-SRS activation in RRC_INACTIVE.




The RRC CR and MAC CR are provided to address this constriction.
[bookmark: _GoBack]
RRC CR
According to online comments and offline discussion with some companies, the RRC CR is updated as below:
	spatialRelationInfoPos
Configuration of the spatial relation between a reference RS and the target SRS. Reference RS can be SSB/CSI-RS/SRS/DL-PRS (see TS 38.214 [19], clause 6.2.1).
[bookmark: OLE_LINK15]If the IE srs-ResourceId-Ext is present, the IE srs-ResourceId in spatialRelationInfoPos represents the index from 0 to 63. Otherwise the IE srs-ResourceId in spatialRelationInfoPos represents the index from 0 to 31. If the SRS is transmitted in RRC_INACTIVE, srs-ResourceId, csi-RS-IndexServing or srs-PosResourceId that configured in RRC_CONNECTED are not contained in this field.



Question 1: Do companies agree with the above polishing of the RRC CR? (If you have better wording, please provide it in Comments)
	Companies
	Agree/disagree
	Comments

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	



MAC CR
During online discussion, one company do not agree with the current MAC CR. Therefore, Rapporteur provides the following options:
Option 1: Take the original CR with the following word polishing (i.e., in a formative way):
	-	SRS resource ID: When F1 is set to 0, the field indicates an index for SRS resource SRS-ResourceId as defined in TS 38.331 [5]; When F1 is set to 1, the field indicates an index for Positioning SRS resource SRS-PosResourceId as defined in TS 38.331 [5]. When the MAC CE is used for SP SRS activation in RRC_INACTIVE, this field can only indicate an index for Positioning SRS resource SRS-PosResourceId configured in RRC_INACTIVE. The length of the field is 5 bits representing the index from 0 to 31;



Option 2: Add a note under the MAC CE to address the restriction (i.e., in an informative way):
	Note: When the MAC CE is used for activation of SP-SRS in RRC_INACTIVE, the SRS configured in RRC_CONNECTED and the CSI-RS cannot be configured as spatial relation source RS by this MAC CE.



Question 2: If companies agree to have MAC CR, which option of the MAC CR do companies agree to?
	Companies 
	Option1/Option2/Both are ok
	Comments

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	



3. Conclusion
TBD



