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1. Overall Description:
CT4 has started work on SBI specification of the Nmbstf_MBSDistributionSession service and would like to request following clarifications from SA4:
Background: Table 4.5.6-3 of TS 26.502 specifies that "MBSF" is the assigner of the MBSTF tunnel endpoint address. On the other hand, Annex B.3.1 and B.3.2 specify that the "MBSTF" provides the MBSTF tunnel endpoint address to the MBS Application Provider (AF/AS). 
It is CT4's understanding that the MBSTF tunnel endpoint address is assigned by MBSTF, and hence may be present in the response sent by MBSTF upon receiving the Nmbstf_MBSDistributionSession_Create request from the MBSF.	Comment by Richard Bradbury (2022-04-08): As a general principle, user plane address management should reside in the control plane entity (MBSF), so the MBSTF should be informed of the content ingest address parameters as an input parameter to the Nmbstf_MBSDistributionSession_Create service operation.	Comment by Richard Bradbury (2022-04-08): Note that SA4 intends to generalise “MBSTF tunnel endpoint address” as “MBSTF ingest endpoint address” in a CR.	Comment by Richard Bradbury (2022-04-08): Note that the stage 3 specification of user plane packet-based ingest at reference point Nmb8 in TS 26.517 is the subject of a newly begun Work Item, 5MBP3, so it is not possible to provide definitive answer to this question at this time.
While clause 6.2 of TS 26.502 requires that Packet Distribution Method supports two different modes of operation in the MBSTF (proxy mode and forward-only mode), it does not specify the means to ingest such packets at reference point Nmb8. Annex B.3 provides some informative guidance on how these may eventually be specified at stage 3:
 In forward-only mode, multicast UDP/IP datagrams are ingested by the MBSTF from a unicast tunnel and are forwarded directly to the MB-STF at reference point Nmb9. In this case, SA4 prefers that the MBSTF tunnel endpoint address assignment is managed by the control plane entity (MBSF) and included as an input parameter to the Nmbstf_MBSDistributionSession_Create service operation, rather than returned in the response to this operation.
 In proxy mode, multicast UDP/IP datagrams are ingested by the MBSTF at Nmb8 and the UDP headers may be restamped. In this case, the MBSTF could, for example, issue an IGMP Join to an external source-specific multicast IP address. A tunnel endpoint address is therefore not needed in this case.
In order to better support both of the above packet ingest cases, SA4 proposes to generalise the name of the parameter MBSTF tunnel endpoint address to MBSTF ingest endpoint address and to expand its scope to cover either an ingest endpoint address or an Source-Specific Multicast IP address, as appropriate.	Comment by Thorsten Lohmar r03: Hmm, for unicast, the receiver should allocate the reception UDP port, since only the receiver (the MBSTF) has a detailed view on the allocated ports. Note, a single MBSTF may support multiple ingest interfaces (NICs) and only the MBSTF may have detailed view on resource usage.
For Multicast, it is ok that an outside function is managing the Multicast address assignment and the UDP reception ports. 

So far, I was only assuming, that UDP unicast ingest is supported by the MBSTF. Maybe I am missing something.	Comment by Thorsten Lohmar r01: In case of Proxy Mode or RTP ingest, the MBSTF only handles the payload, i.e. no really a tunnel, since no additional IP layer. 
Question 1: CT4 would like to request SA4 to confirm if CT4's understanding is correct.
--------------
Background: Table 4.5.6-1 of TS 26.502 specifies that MB‑UPF tunnel endpoint address has a cardinality of "1..1" for the MBS distribution session, and hence should be mandatorily passed by MBSF while sending Nmbstf_MBSDistributionSession_Create request to the MBSTF. 
It is CT4's understanding that the MB-UPF can do a IGMP Join towards MBSTF if Nmb9 Interface supports multicast. In such case, there is no need to mandatorily provide MB‑UPF tunnel endpoint address to the MBSTF.	Comment by Richard Bradbury (2022-04-08): (See also question 3&4.)
It is SA4’s understanding that the definition of reference point Nmb9/N6mb is limited to the protocol stack diagrams in in TS 22.247 clause 8.2. Two alternative packet ingest methods are supported by MB-UPF:
 Multicast IP packets wrapped in a unicast UDP tunnel (figure 8.2-1).
 Plain IP multicast (figure 8.2-2).
The design specified in TS 26.502 V17.0.0 assumes that only the first of these two methods is supported by the MBSTF at Nmb9. According to TS 23.247 figure 8.2-2, the second method is supported only at reference point N6mb (i.e. when the MBSTF is bypassed) and so it not relevant to the design of the Nmbstf_ service at reference point Nmb2.
Hence, it is SA4’s understanding that the MB-UPF tunnel endpoint address must always be provided in the Nmbstf_MBSDistributionSession_Create service operation so that the unicast tunnel can be established between the MBSTF and the MB-UPF at the appropriate time.	Comment by Thorsten Lohmar r01: I think, it is an SA4 choice to not support IP Multicast, i.e. fopcus only on Nmb9 ingest.
Question 2: CT4 would like to request SA4 to confirm if CT4's understanding is correct.
--------------
Background: Table 4.5.6-1 of TS 26.502 specifies a parameter MB‑UPF traffic flow information which includes the multicast group destination address and port number. Clause 4.5.2 (Step #4) further indicates:
"….. In response, the MB-SMF provides the MB-UPF ingest information (specifically, the MB‑UPF tunnel endpoint address and traffic flow information to be used by the MBSTF) to the MBSF."
It is CT4's understanding that:
a) If Nmb9 supports multicast, the MBSF needs to provide a multicast address assigned by MBSTF to MB-SMF which further provides it to MB-UPF, and MB-UPF correspondingly performs IGMP Join towards the MBSTF.	Comment by Richard Bradbury (2022-04-11): This case isn’t allowed by TS 23.247 clause 8.2, so is a red herring.	Comment by Thorsten Lohmar r01: Yes, still an MB-UPF may not be able to differentiate between an AF and an MBSTF, i.e. the MB-UPF may not have any mean to reject multicast traffic,
b) If Nmb9 supports unicast, the MBSF needs to provide MB‑UPF tunnel endpoint address to the MBSTF.	Comment by Richard Bradbury (2022-04-11): This is an accurate reflection of SA4’s design intent.
Hence, there is no scenario in which the MB-UPF's "multicast group destination address and port number" needs to be sent to the MBSTF.	Comment by Richard Bradbury (2022-04-11): Nevertheless, the MB-UPF Traffic Flow Information still needs to be passed from the MBSF to the MBSTF so that the latter knows which multicast group address and port number to use when generating packets in the case of Object Distribution Method and also Packet Distribution Method in proxy mode.
For Packet Distribution Method (forward-only mode), it tells the MBSTF which multicast group to subscribe to at Nmb8 and which port to filter.	Comment by Thorsten Lohmar r01: In case of Forward only, the MBSTF receives ready made IP Multicast packets. Thus, the MBSTF does not need an IP Multicast address.

Where is the “MB-UPF Traffic Flow Information” defined?
Question 3: CT4 would like to request SA4 to confirm if the CT4's understanding is correct.
Question 4: If the CT4's understanding is not correct, CT4 kindly request SA4 to clarify how this parameter is used by the MBSTF.
--------------
Background: It is CT4's understanding that not all the parameters defined in Table 4.5.6-1 need to be sent by the MBSF to the MBSTF as part of Nmbstf_MBSDistributionSession_Create request and many of these parameters are for the consumption of MBSF on other interfaces (e.g. towards MB-SMF); especially the following parameters:	Comment by Richard Bradbury (2022-04-08): Generally that is correct. The MBS Distribution Session exists conceptually both in the MBSF and in the MBSTF, so not all parameters need to be passed from the former to the latter across Nmbstf.
MBS Session Context	Comment by Richard Bradbury (2022-04-08): Yes, as shown in figure 4.5.2-1, this is just a reference to a data structure in the MB-UPF. This pointer is not present for the MBS Distribution Session entity depicted inside the MBSTF on the right hand side of the figure, so doesn’t need to be passed as a parameter to this operation.
QoS information	Comment by Richard Bradbury (2022-04-08): Check whether the MBSTF needs this information in order to drive its packet pacing algorithm.
If not, remove from right hand MBS Distribution Session in figure to clarify.	Comment by Thorsten Lohmar r01: The MBSTF does not need QoS Information. The MBSTF may need info for QoS related traffic marking, e.g. when DSCP is used as Traffic filter at the MB-UPF.
Question 5: CT4 would like to request SA4 to confirm if CT4's understanding is correct.
--------------
Background: Table 4.5.6-3 of TS 26.502 specifies a parameter MBSTF traffic flow information and is defined as:
Details of the User Plane data traffic flow to be used by the MBS Application Provider for this MBS Distribution Session, including the multicast group destination address and port number
It is CT4's understanding that this parameter is used by MBSTF to send an IGMP Join towards AF/AS in case Nmb8 supports multicast (in Proxy mode of Packet distribution method).	Comment by Richard Bradbury (2022-04-11): That’s correct.	Comment by Thorsten Lohmar r01: Do we support IP Multicast ingest at Nmb8? I was only thinking about IP unicast.

Note, forward-only, Proxy and RTP modes can use IP Multicast as ingest,
Question 6: CT4 would like to request SA4 to confirm if CT4's understanding is correct.
--------------
Background: Clause 7.3.2.4 of TS 26.502 defines Nmbstf_MBSDistribtutionSession_Destroy service operation:
CT4 has generally used "Delete" keyword for service operations used for deleting a resource in the server.
Question 7: CT4 would like to request SA4 if the "Destroy" service operation can be renamed to "Delete"?.	Comment by Richard Bradbury (2022-04-10): SA4 prefers the high-level service operation name, although recognises that this is mapped onto the DELETE method in the HTTP application protocol.	Comment by Thorsten Lohmar r01: Both would be fine.
2. Actions:
To SA4:
ACTION: 	CT4 kindly requests SA4 to provide responses to above questions.
3. Dates of next CT4 meetings
The upcoming CT4 meetings can be found in the CT4 Meetings calendar
