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Agenda item:	5.4.1.1
Source:	Apple Inc
Title:	DRAFT- Summary of [AT113-e][005][NR15] Connection Control II (Apple)
WID/SID:	NR_newRAT-Core
Document for:	Discussion and Decision
1	Introduction
This document is the report of the following email discussion:
[AT113-e][005][NR15] Connection Control II (Apple)
	Scope: Treat R2-2100057, R2-2101462, R2-2101459, R2-2101166, R2-2100945, R2-2101019, R2-2101267, R2-2101268, R2-2100841, R2-2100756, R2-2100757
	Phase 1, determine agreeable parts, Phase 2, for agreeable parts Work on CRs.
	Intended outcome: Report and Agreed CRs. 
	Deadline: Schedule A

	Deadline for providing comments and for rapporteur inputs:  
· Initial deadline (for companies' feedback):  1st week Thu Jan 28, UTC 1200
· Deadline for CR finalization: 2nd week Thu, UTC 1200 

2	Contact Points
Respondents to the email discussion are kindly asked to fill in the following table.
	Company
	Name
	Email Address

	Apple (Rapporteur)
	Naveen Palle
	naveen_palle@apple.com

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	



3	BWP Switching related issues
For this discussion, we are going to use the below papers submitted for this meeting in order to address the RAN4 LS R2-2100057:
	R2-2100057	LS on RRC based BWP switch for Scell (R4-2017040; contact: Apple)	RAN4	LS in	Rel-15	NR_newRAT-Core	To:RAN2
Moved from 5.1
R2-2101462	Discussion on RRC-based BWP switch	Apple Inc	discussion	Rel-15	NR_newRAT-Core
R2-2101459	[Draft] LS Reply on RRC based BWP switch	Apple Inc	LS out	Rel-15	NR_newRAT-Core	To:RAN4
R2-2101166	Discussion on RRC based BWP switch for Pcell	ZTE Corporation, Sanechips	discussion
R2-2100945	Clarification on RRC based BWP switch for SCell	Nokia, Nokia Shanghai Bell	discussion	Rel-15	NR_newRAT-Core, LTE_NR_DC_CA_enh-Core
R2-2101019	RRC-based BWP switch for SpCell and SCells	vivo	discussion	NR_newRAT-Core




3.1 Usage of firstActiveDownlinkBWP-Id and firstActiveUplinkBWP-Id for SpCell and SCell

The following is stated in the RAN4 LS where RAN2 is requested to confirm:
	According to RAN4 understanding the firstActiveDownlinkBWP-Id or firstActiveUplinkBWP-Id defined in TS 38.331 can be changed only for SpCell and for SCell upon activation. 



The text is a bit ambiguous for SCell in terms of how to interpret “upon activation” when viewed from a RRC reconfiguration message. It makes sense from Rel-16 perspective where the SCell can be activated with an RRC message. Based on the papers: R2-2101166,  R2-2101019, R2-2101462 and R2-2100945 we can propose at least the below. 
Question 1: firstActiveDownlinkBWP-Id and firstActiveUplinkBWP-Id can be changed for an SpCell in a reconfiguration message. And this results in a BWP switch. Do companies agree with this?  
	Answers to Question 1

	Company
	Yes/No
	Comments 

	Apple
	Yes
	This is the method of BWP switch for SpCell using RRC signalling.

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	



There are differing views for SCell. We can start the discussion with the below:
Question 2: In Rel-15 firstActiveDownlinkBWP-Id and firstActiveUplinkBWP-Id can only be given/changed for an SCell in a reconfiguration message at the time of SCell addition. Do companies agree with this?  
	Answers to Question 2

	Company
	Yes/No
	Comments 

	Apple
	Yes
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	



According to R2-2100945 the firstActiveDownlinkBWP-Id and firstActiveUplinkBWP-Id can be changed while the SCell is deactivated. But according to R2-2101166,  R2-2101019, R2-2101462 this is not the case.
Question 3: In Rel-16 can firstActiveDownlinkBWP-Id and firstActiveUplinkBWP-Id be changed for an SCell in a reconfiguration message when the SCell is deactivated?  
	Answers to Question 3

	Company
	Yes/No
	Comments 

	Apple
	No
	Per the need code of firstActiveDownlinkBWP-Id and firstActiveUplinkBWP-Id for SCell, this can only be given to the UE at the time of SCell addition. It can be given at the time of SCell modification. So it cannot be changed even in Rel-16 unless the SCell is being added. The UE does not consider this as a BWP switch if the SCell is released and added again (the UE considers this as a new SCell).

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	



Summary 1: TBD.
Proposal 1: TBD.

3.2 BWP switch at RRCSetup/RRCResume
R2-2101166 makes the below observation. Do companies have objection to this?
	Observation: Since the UE uses the initial BWP for sending MSG3 and receiving MSG4, reception of RRCSetup/RRCResume triggers a BWP switch procedure in case  firstActiveDownlinkBWP-Id and/or firstActiveUplinkBWP-Id in the RRCSetup/RRCResume message indicates a dedicated BWP other than initial BWP.



Question 4: Do companies also view the above observation as valid?
	Answers to Question 4

	Company
	Yes/No
	Comments 

	Apple
	Yes (with a note) 
	This is applicable only to SpCell where the NW can modify the BWP config at the time of RRCResume and can also modify the firstActive for UL/DL and this is a BWP switch. 

For SCells, there wont be a BWP switch. The UE starts with the firstActive BWP if the RRCResume indicates to activate the SCell in the RRC message.

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	



Question 5: According to R2-2101166 RRCResume/RRCSetup might not be part of description in TS38.133 which uses RRCReconfiguration and so proposes to add this clarification by sending an LS. If Q1 is agreeable, do companies see the need to include this in the RAN2 reply LS?   
	Answers to Question 5

	Company
	Yes/No
	Comments 

	Apple
	Yes
	We are ok to clarify.

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	



Summary 2: TBD.
Proposal 2: TBD.
3.3 Parameter change of an active BWP in SpCell and SCell
	For the RAN4 question#1:
Whether RRC reconfiguration can change any parameter of the already active BWP of an activated SCell or SpCell. 




For the above, R2-2101462 discusses about what parameters can be changed for an active BWP for SpCell and SCell. R2-2101462 also brings up the point whether the common config of a UE dedicated BWP can be changed.
Question 6: Do companies agree that any parameter of IE BWP-DownlinkDedicated and BWP-UplinkDedicated in the UE dedicated BWPs (including initialDownlinkBWP and initialUplinkBWP) can be changed in a RRC reconfiguration message without resulting in a BWP switch?
	Answers to Question 6

	Company
	Yes/No
	Comments 

	Apple
	Yes
	No BWP switch occurs in this case.

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	



Question 7: Do companies agree that any parameter of IE BWP-DownlinkCommon or BWP-UplinkCommon in the UE dedicated BWPs be changed in a RRC reconfiguration message for the same BWP? 
	Answers to Question 7

	Company
	Yes/No
	Comments 

	Apple
	No
	While the ASN.1 construct allows this, we wonder how the UE should view/behave if the critical operating BWP parameters of common config (like the BW, PRB, SCS) changes for the same BWP! We think this should be atleast considered a BWP switch. But atleast for Rel-15/Rel-16, it’s safer for the NW to release and add the BWP again if the core common parameters are to be changed. As mentioned in our paper, TS38.331 mentions that common config of UE dedicaged BWPs are to be treated as cell-specific parmeters, and if they are to be changed, they would have to be changed for all the UEs using the “similar” BWP config. We think its rare for the NW to change the operating BWP config, and in such rare cases it’s better to release and add the changed BWP than changing the common config dynamically.  For SCell, we anyway follow such logic.



	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	



Question 8: If the answer to Q7 is yes, can the UE still view this as the same BWP or view it as a BWP switch? 
	Answers to Question 8

	Company
	BWP switch?
	Comments/views

	Apple
	Yes
	As answered in Q7, we prefer to not have such scenario, but if this is indeed preferred in RAN2, we would like to view this as a BWP swtich.

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	



Question 9: If the answer to Q7 is no, any views on how the NW can change the common config? And if a spec change is needed.
	Answers to Question 9

	Company
	Comments/views

	Apple
	Our view is to release the BWP and add the BWP again. The UE would view this as a new BWP. 
We are ok to capture this in chair’s notes and no spec change is needed.

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	



Summary 3: TBD.
Proposal 3: TBD.

R2-2101462 also discusses about releasing an active BWP via RRC message.
Question 10: Do companies agree that if the NW releases an active BWP for an SpCell, the NW should provide the firstActiveDownlinkBWP-Id and firstActiveUplinkBWP-Id for the SpCell to prevent the ambiguity for the UE to know which BWP to use?
	Answers to Question 10

	Company
	Yes/No
	Comments 

	Apple
	Yes
	The firstActiveBWP (UL or DL) is optional for the NW to provide, and it is need ‘N’ (not ‘M), If the active BWP is released, the UE cannot be relied to remember the earlier provided first active BWP to switch to. Rather, the NW should provide the firstActiveBWP for the UE to use, in the same RRC message that releases the active BWP.

Infact, this would be means of BWP switching for 6-1 UEs (which can only be configured with one BWP). 

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	



Question 11: If the answer to Q10 is no, companies are requested to provide their view on which BWP should the UE use in this case?
	Answers to Question 11

	Company
	Comments 

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	



Question 12: If the answer to Q10 is yes, companies are requested to provide their view on if a spec change is needed?
	Answers to Question 12

	Company
	Comments ( for eg., on whether a spec change is needed or if it is already specified or if it can be captured in chair notes) 

	Apple
	We are ok to capture this in chair’s notes if companies prefer no change in spec.

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	



Question 13: Can the NW release the active BWP of an SCell using an RRC message?
	Answers to Question 13

	Company
	Yes/No
	Comments 

	Apple
	No 
	Inline with our views earlier, if the active BWP is released, the UE should be given a firstActiveBWP to fallback to. But for SCell, the firstActiveBWP (DL/UL) can only be given at the time of SCell addition. So the NW would have to release and add the SCell in such a case

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	



Question 14: If the answer to Q13 is no, companies are requested to provide their view on if a spec change is needed?
	Answers to Question 14

	Company
	Comments ( for eg., on whether a spec change is needed or if it is already specified or if it can be captured in chair notes) 

	Apple
	Capturing in Chair’s notes is ok for us if majority prefers.

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	



Summary 4: TBD.
Proposal 4: TBD.

3.4 BWP switch from parameter change of an active BWP in SpCell and SCell
	For the RAN4 question#2:
Whether this RRC reconfiguration without modification of firstActiveDownlinkBWP-Id or firstActiveUplinkBWP-Id for an activated SCell or SpCell can trigger a BWP switch.




From the perspective of the rapporteur, the answer to this would be dependent on the inputs from the companies to Q1, Q2, Q3 and from Q13/14.
The rapporteur intends to provide a summary based on this, but do request companies to provide their answer to the below question.
Question 15: Does the RRC reconfiguration without modification of firstActiveDownlinkBWP-Id or firstActiveUplinkBWP-Id for an activated SCell trigger a BWP switch?
	Answers to Question 15

	Company
	Yes/No
	Comments 

	Apple
	No
	As provided earlier, we think that for an SCell a BWP swtich using RRC is through releasing and adding the SCell with a new BWP using firstActiveBWP DL/UL.

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	



Summary 5: TBD.
Proposal 5: TBD.

4	Skip ACK upon reconfigurationWithSync 
There are two sets of CRs related to this topic marked for this discussion, as shown below, however, the second one is a shadow CR.
	R2-2101267	Clarification of Note for leaving source cell at reconfigurationWithSync	Ericsson	CR	Rel-15	38.331	15.12.0	2394	-	F	NR_newRAT-Core
R2-2101268	Clarification of Note for leaving source cell at reconfigurationWithSync	Ericsson	CR	Rel-16	38.331	16.3.1	2395	-	A	NR_newRAT-Core



Question 4.1: Is the intent of the CRs in R2-2101267 and R2-2101268 agreeable?
	Answers to Question 4.1

	Company
	Yes/No
	Comments (e.g. changes required to be acceptable, why the CR is or is not needed)

	Apple
	No, but no strong view
	We think the current text is clear enough as this refers to the HARQ/ARQ for the RRC message that triggers the “handover”. The UE anyway does not associate/link the received RLC to which RRC message.

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	



Summary 6: TBD.
Proposal 6: TBD.

5	Local Release 
There are one CR which proposes a change to 38.331 on adding more clarification on UE local release.
	R2-2100841	Further Clarification on RRC Local Release	vivo	discussion



Question 5.1: Is the intent of the proposal in R2-2100841 agreeable?
	Answers to Question 5.1

	Company
	Yes/No
	Comments 

	Apple
	Yes
	We are ok to the proposed changes in the disc paper.

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	



Summary 7: TBD.
Proposal 7: TBD.
6	RLC Mode in Split bearer 
There are two sets of CRs related to this topic marked for this discussion, as shown below, however, the second one is a shadow CR.
	R2-2100756	RLC Mode Restrictions	Nokia, Ericsson (Rapporteur), Nokia Shanghai Bell	CR	Rel-15	38.331	15.12.0	2351	-	F	NR_newRAT-Core
R2-2100757	RLC Mode Restrictions	Nokia, Ericsson (Rapporteur), Nokia Shanghai Bell	CR	Rel-16	38.331	16.3.1	2352	-	A	NR_newRAT-Core




Question 6.1: Is the intent of the CRs in R2-2100756 and R2-2100757 agreeable?
	Answers to Question 6.1

	Company
	Yes/No
	Comments (e.g. changes required to be acceptable, why the CR is or is not needed)

	Apple
	No
	the proposed change in RRC spec “The RLC modes of all the RLC entities associated with the same PDCP entity shall be identical i.e. either UM or AM (see TS 38.323 [5]).” does not match the MAC text for the case “PDCP duplication used for split RB”....so the change are not entirely correct. Also, we do not think this change is necessary because MAC spec is clear


	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	



Summary 8: TBD.
Proposal 8: TBD.

7	Conclusion
To be filled.
