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1 Introduction
This document is to collect companies’ views on inter-frequency measurements without gaps:

· [AT110e][028][Other] Inter-Freq measurements without Gaps (Huawei)


Scope: Treat R2-2004367, R2-2005445, R2-2005446, R2-2005447, R2-2004477 (R2-2006017), R2-2004824, R2-2004825, R2-2004757, R2-2004726, R2-2005424 (proponents are responsible to explain and drive)


Part 1: Identify agreeable changes. Deadline: June 4, 0700 UTC. (Remaining parts if needed can be revisited on-line). 


Part 2: For agreeable parts, continuation to agree CRs. Deadline: June 10, 0700 UTC

2 Discussion
Issues related to CR drafting
In the RAN4 LS (R2-2004367/R4-2005350), an open issue was left to RAN2 decision:

· Option A: update the UE capability simultaneousRxDataSSB-DiffNumerology to indicate whether the UE supports concurrent intra-frequency measurement on serving cell or neighbouring cell or inter-frequency measurement without measurement gap and PDCCH or PDSCH reception from the serving cell with a different numerology;

· Option B: introduce a new UE capability to indicate whether the UE supports concurrent inter-frequency measurement without measurement gap and PDCCH or PDSCH reception from the serving cell with a different numerology as defined in clause 8 and 9 of TS 38.133

Q1: Which option do you prefer?
	Company
	Option A/B
	Comments

	Huawei
	Option A
	When the target SSB is contained in the active BWP, the reason of gapless measurement for intra-f and inter-f should be the same: RF retuning is not needed.
Therefore, if UE can simultaneously perform data transmission (SCS1) with serving cell and intra-f measurement (SCS2, different from SCS1), it can perform concurrent data transmission (SCS1) with serving cell and inter-f measurement (SCS2) as well.

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	


RAN4 also agreed to explicitly enable “inter-frequency measurement without MG” feature with a release 16 configuration flag.
· If network configures the flag, when SMTC is partially overlapped with network configured MG, UE perform inter-frequency without MG measurement outside gap

· If network does not configure the flag, when SMTC is partially overlapped with network configured MG, UE perform inter-frequency measurement within gap.
Therefore, it is suggested to add the flag into MeasConfig.
Moreover, RAN4 has just agreed in R4-2007745 that the capability of supporting inter-frequency measurements without gap is optional with UE capability signalling. Corresponding changes can be made to the 38.306 CR.
Q2: Do you have any comment on the above (introducing a flag, and changing the capability to optional in 38.306 CR)?
	Company
	Comments

	Huawei
	No comment.

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	


38.331 CR (R2-2005445, R2-2004824) & 38.306 CR (R2-2005446, R2-2004825)
The capability related to simultaneousRxDataSSB-DiffNumerology is discussed in Q1, thus will not be repeated in this section.

Q3: Which container do you think should include the inter-f gapless measurement capability? UE-NR-Capability or UE-MRDC-Capability or both?
	Company
	NR/MR-DC/both
	Comments

	Huawei
	NR
	The capability is also applicable to UE in EN-DC and NE-DC, however, for EN-DC and NE-DC, only the NR node is able to configure the inter-f gapless measurement.

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	


Q4: Do you think the inter-f gapless measurement capability should differentiate between FR1 and FR2?

	Company
	Yes/No
	Comments

	Huawei
	No
	In R15, SSB based intra-frequency measurement can be performed without gaps when the target SSB is contained in the active BWP, which is captured in 38.300 without differentiation between FR1 and FR2.
The idea of inter-f gapless measurement is the same: target SSB is in active BWP so RF retuning is not needed. It does not make a difference whether it is in FR1 or FR2.

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	


The rapporteur suggests to take R2-2005445 (38.331 CR) and R2-2005446 (38.306 CR) as a baseline.
Q5: Apart from the issues discussed in Q1~Q4, do you have any other comment to R2-2005445 (38.331 CR)?
	Company
	Comments

	Huawei
	No comment.

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	


Q6: Apart from the issues discussed in Q1~Q4, do you have any other comment to R2-2005446 (38.306 CR)?
	Company
	Comments

	Huawei
	No comment.

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	


38.300 CR (R2-2006017)
Q7: Do you agree with the changes in R2-2006017?
	Company
	Yes/No
	Comments

	Huawei
	Yes
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	


Reply LS (R2-2005424)
Q8: Do you think a reply LS is needed? If Yes, any comment to R2-2005424 is welcome.
	Company
	Yes/No
	Comments

	Huawei
	Yes
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	


R2- 2004757
Proposal 1 is covered in Q1.
Proposal 2: Suggest to send an LS to RAN4 on the indication of simultaneousRxDataSSB-DiffNumerology in cases of intra and inter-frequency gapless measurement when the SSB is outside of active BWP, which are introduced in dynamic NeedForGap feature.

Q9: Do you think a reply LS is needed?
	Company
	Yes/No
	Comments

	Huawei
	No
	In our understanding, if SSB is outside of the active BWP and the UE wants to perform measurement without gaps, a free RF is needed (expanding bandwidth is not feasible because it introduces interruption and should not be an autonomous behaviour of UE), therefore simultaneousRxDataSSB-DiffNumerology is not relevant.
We are open on this issue and would like to hear from more companies.

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	


R2- 2004726

Intel summarizes the cases for inter-frequency measurement (the rapporteur took the liberty to change the first “gap” to “no-gap”):
· If the UE indicates “no-gap” in NeedForGap:

· Gap is not configured regardless of SSB is within the active BWP or not

· If the UE indicates “gap” in NeedForGap:

· If any SSB for inter-frequency measurement is not within the active BWP:

· Gap is configured

· If all SSBs for inter-frequency are within the active BWP:

· If the UE capability indicates NOT support of gapless measurement in inter-frequency:

· Gap is configured

· If the UE capability indicates support of gapless measurement in inter-frequency:

· Gap is not configured

· If network still configure gap:

· The UE performs measurement using gap (but this should be up to UE implementation)

Proposal: there is no RAN2 impact beside introduction of the UE capability signal to support the inter-frequency gapless scenario.

Q10: Do you agree with the above?
	Company
	Yes/No
	Comments

	Huawei
	No
	1) The procedure disregards RAN4’s request to add an R16 flag to enable/disable the inter-f gapless measurement
2) When configuring gaps, all configured BWPs are considered, not only active BWP. A reference is the R15 intra-frequency gapless measurement defined in 38.300:

-
For SSB based intra-frequency measurement, a measurement gap configuration is always provided in the following case:
-
Other than the initial BWP, if any of the UE configured BWPs do not contain the frequency domain resources of the SSB associated to the initial DL BWP.

Activation/de-activation of BWPs is controlled by DCI, whereas gap configuration cannot be adjusted according to DCI. Therefore, when configuring gaps, all configured BWP are considered, and the activation/de-activation of BWPs only affects whether the UE will actually use the gap.

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	


3 Conclusion
To be added.
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