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Introduction
This contribution provides the summary of the following email discussion in RAN1#108-e, which was triggered by the draft CR in R1-2202184 [1] and issue 2 in R1-2202114 [2].
[108-e-NR-CRs-08] Issue#19 Corrections on mapping between the Time domain resource allocation field value of the RAR UL grant and a row index of an allocated table by February 23 – Liqing (Sharp)
· Relevant tdocs: R1-2202184, R1-2202114 (focus on issue 2)
[bookmark: OLE_LINK1]Discussions
Issue description
In clause 6.1.2.1 of TS38.214 as below, it is specified that the Time domain resource assignment field value m of the DCI is mapped to a row index m + 1 to an allocated table. 
	TS38.214 V15.15.0
6.1.2.1	Resource allocation in time domain
When the UE is scheduled to transmit a transport block and no CSI report, or the UE is scheduled to transmit a transport block and a CSI report(s) on PUSCH by a DCI, the Time domain resource assignment field value m of the DCI provides a row index m + 1 to an allocated table. The determination of the used resource allocation table is defined in clause 6.1.2.1.1. The indexed row defines the slot offset K2, the start and length indicator SLIV, or directly the start symbol S and the allocation length L, and the PUSCH mapping type to be applied in the PUSCH transmission.



However, the current specification only specifies the mapping between the TDRA field value of a DCI and a row index of an allocated TDRA table. As pointed out in [1] and issue 2 in [2], neither 38.213 nor 38.214 specifies how a TDRA field value of a RAR UL grant is mapped to a row index of an allocated TDRA table.  
First Round
Question 1: Please provide your views on whether you see the missing case in the current spec description, i.e. the current spec description does not specify how a TDRA field value of a RAR UL grant is mapped to a row index of an allocated TDRA table.  
	Company
	Agree or not
	Comments

	Ericsson
	Yes
	

	vivo
	Yes
	

	Samsung
	Yes
	

	LG
	Yes
	

	CATT
	Yes
	

	ZTE
	Yes
	

	Huawei, HiSilicon
	Agree
	

	Qualcomm
	Yes
	

	NTT DOCOMO
	Yes
	



Question 2: Please provide your views on whether specification change is needed to solve the issue. 
· If yes, whether the proposed change in R1-2202184 [1] can be supported. Or any other suggested change?  
· If no, please explain why.  

	Company
	Spec change is needed or not
	Comments

	Ericsson
	Yes
	

	vivo
	Yes
	

	Samsung
	Yes
	We have minor comment. Since RAR UL grant will not have CSI report, the correct change might be:
[bookmark: _Toc83310198][bookmark: _Toc29673345][bookmark: _Toc27299931][bookmark: _Toc29673204][bookmark: _Toc20318033][bookmark: _Toc29674338][bookmark: _Toc11352143][bookmark: _Toc45810613][bookmark: _Toc36645568]6.1.2.1	Resource allocation in time domain
When the UE is scheduled to transmit a transport block and no CSI report by a DCI or a RAR UL grant, or the UE is scheduled to transmit a transport block and a CSI report(s) on PUSCH by a DCI

	LG
	Yes
	

	CATT
	Yes
	We recognize that generally RAR UL grant should be treated the same as dynamic scheduling (DCI), but it is missed in several places in current 38.214. Another example is in TBS determination clause:
	[bookmark: _Toc27299940][bookmark: _Toc29673214][bookmark: _Toc29673355][bookmark: _Toc11352152][bookmark: _Toc29674348][bookmark: _Toc36645578][bookmark: _Toc20318042][bookmark: _Toc45810623][bookmark: _Toc90388110]6.1.4.2	Transport block size determination
…


-	the TBS is assumed to be as determined from the DCI transported in the latest PDCCH or a RAR UL grant for the same transport block using . If there is no PDCCH for the same transport block using , and if the initial PUSCH for the same transport block is transmitted with configured grant, 
…


-	the TBS is assumed to be as determined from the DCI transported in the latest PDCCH or a RAR UL grant for the same transport block using . If there is no PDCCH for the same transport block using , and if the initial PUSCH for the same transport block is transmitted with configured grant, 
…


To us, it is considerable to fix this part too.

	Apple
	OK
	

	ZTE
	
	For the first change, it is not needed as commented by Samsung. 
Ok with the second change. 

	Huawei, HiSilicon
	Yes
	Additionally, case for MsgA PUSCH is also missing.

	Qualcomm
	
	We propose to discuss any change as Rel-16 CR. Rel-15 already works well. 

	NTT DOCOMO
	Yes
	



 Second Round
TBD
Conclusion
TBD.

References
[bookmark: _Hlk95752712]R1-2202184 “Corrections on mapping between the Time domain resource allocation field value of the RAR UL grant and a row index of an allocated table”, RAN1#108e, Sharp.
R1-2202114 “Correction on time-domain resource allocation for Msg.3 PUSCH scheduled by RAR UL grant”, RAN1#108e, Qualcomm Incorporated.

3

image1.wmf
27

0

£

£

MCS

I


oleObject1.bin

image2.wmf
27

0

£

£

MCS

I


oleObject2.bin

image3.wmf
28

0

£

£

MCS

I


oleObject3.bin

image4.wmf
28

0

£

£

MCS

I


oleObject4.bin

