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1. Overall Description:

RAN1 would like to thank RAN2 for the LS R2-2001683 on eMIMO RRC and MAC layer parameters. 

In R2-2001683, RAN2 asked five questions on the detailed parameters for UL full power, multi-beam and multi-TRP. RAN1 would like to provide the answers as follows.

2 Question 1 ULFPTX

RAN2 agreed (see LS R1-2001505):
Given the above analysis we propose to keep the three modes for ULFPTX.

RAN2 wrote (see LS R1-2001505):
The ULFPTX seems to have three distinct modes of operation which is why RAN2 agreed to support ULFPTX by parameter ul-FullPowerTransmission in IE PUSCH-Config as follows in [1]:
    ul-FullPowerTransmission-r16            ENUMERATED {fullpower, fullpowerMode1, fullpoweMode2}     OPTIONAL    -- Need R
Question 1. 

RAN2 would like to inform RAN1 about the above agreement and ask RAN1 to indicate if they find issues with the agreement.

Proposed reply:
RAN1 does not see any issue with the related RAN2 agreement.  

Please provide comments below
	Company 
	Comment

	Moderator-Ericsson
	The majority view is OK with using a single RRC parameter to configure full power operation as RAN2 have agreed.

	Apple
	We are okay with the proposed reply. We also need CR to update 38.212/213/214 to align with 38.331 if single parameter is agreed.

	QC
	Since RAN2 already made the agreement, we are fine with the proposal and also fine to update RAN1 spec to be aligned with RAN2 agreement, with an understanding that if this “ul-FullPowerTransmission-r16” parameter is not provided in RRC, a Rel-16 UE follows RAN-15 behavior. We appreciate if moderator can check if this is common understanding among all companies, before sending the LS.

	LG
	Support the proposed reply

	ZTE
	We are okay with the proposed reply assuming that RAN1 specs will be updated accordingly.

	vivo
	We are fine with proposed reply, any RAN1 spec change is RAN1 business.

	OPPO
	We are okay with proposed reply.

	Intel
	Agree with RAN2

	Samsung
	Agree with the proposed reply

	CATT
	Agree with the proposed reply.


3 Question 2 Parameter BDFactor (mTRP)

Question 2. RAN2 would like to ask RAN1 to inform RAN2 whether the parameter BDFactor should be per cell (e.g. within IE ServingCellConfig) or per cell group (e.g. within IE PhysicalCellGroupConfig)?

Proposed reply:

The parameter BDFactor shall be per cell group (within IE PhysicalCellGroupConfig).
Please provide comments below
	Company 
	Comment

	Moderator-Ericsson
	The majority propose this reply

	Apple
	We are okay with the proposed reply

	QC
	We are okay with the proposal. 38.213 Section 10.1 anyway assumes that BDFactor is configured per cell group (same lambda is applied to all the multi-DCI CCs).

	ZTE
	We are okay with this reply.

	vivo
	We are fine with the reply

	OPPO
	We are okay with the proposed reply.

	Intel
	Agree

	Huawei
	Agree

	Samsung
	Agree with the proposed reply

	Nokia
	Agree, as QC mentioned there is already text captured in 38.213 reflecting this assuming per cell group. 

	CATT
	OK with the proposed reply.


4 Question 3 Configuration of different repetition schemes

Question 3. RAN2 asks RAN1 to inform RAN2 if repetition schemes 2a/2b/3 (fdmSchemeA, fdmSchemeB and tdmScheme) and scheme 4 (slotBased) are mutually exclusive in all UE configuration options, and to provide a reference which could be used in TS 38.331 for referencing about the configuration limitations for the repetition schemes.

Proposed reply:

From RAN1 point of view, RAN2 specifications do not need to state any restrictions related to repetition schemes 2a/2b/3 and scheme 4 (RAN2 specs do not need to specify them as mutually exclusive).  Any applicable restrictions can instead be captured in TS 38.214 which can be the reference.  

Please provide comments below
	Company 
	Comment

	Moderator-Ericsson
	The majority of companies indicate that RAN2 specs do not need to capture such restrictions. 

	Apple
	We prefer the configuration to be mutually exclusive. We also believe it is beneficial to include such description in 38.331 to clarify the UE expectation when processing RRC messages. 

	QC
	RAN2 asked a question from RAN1, and we think RAN1 should first provide response to the question. Based on RAN1 agreement, schemes 2a/2b/3 and scheme 4 are mutually exclusive. In addition, we agree with Apple that if that is the understanding from RAN1 agreement, it can be captured in RAN2 specifications, but this part can be left to RAN2 to decide.  

	LG
	Since current TS is missing some conditions for scheme 2,3 and 4, we should discuss this issue based on the agreement in RAN1#99 meeting, not based on TS. According to the agreement, there are only two cases where both RepNumR16 and RepSchemeEnabler is configured at the same time, which correspond to A and G'. For both cases, UE just ignores RepSchemeEnabler so that in practice there is no reason for gNB to configure RepNumR16 and RepSchemeEnabler simultaneously. In that sense, repetition schemes 2a/2b/3 and scheme 4 are mutually exclusive.

	ZTE
	We think they are excusive. One necessary condition to use Scheme 2a/2b/3 is that none of the entries in the TDRA table contains RepNum, where RepNum is used to indicate the number of repetitions in scheme 4. Hence it cannot happen that the TDRA table contains RepNum>1 in any of the entries when fdmSchemeA, fdmSchemeB or tdmScheme is configured.
However, either to have signaling restriction in RAN2 or not is okay, considering RAN1 specification can clarify any applicable restrictions. Hence the proposed reply is okay to us.

	vivo
	From RAN2 specification point of view the first sentence in the reply in sufficient for their work. Propose to remove second sentence, it is RAN1 business if any restriction is applied in RAN1 spec.

	OPPO
	Dynamic switch between scheme 2a/2b/3 and scheme 4 are not supported according to RAN1 agreement. So we think they are mutually exclusive.

We propose not to configure “URLLCRepNum” and scheme 2a/2a/3 (fdmSchemeA, fdmSchemeB ,tdmScheme) simultaneously.

	Agree. 
	First sentence in the reply is sufficient 

	Huawei
	In our understanding, repetition schemes 2a/2b/3 and scheme 4 are mutually exclusive from RAN1 agreement and spec. The dynamic switching between single TRP and M-TRP for individual scheme can be feasible but not among schemes. How to design RRC signalling and/or further clarification in RAN2 spec can be up to RAN2 and we may just summarize our understanding from Phy considerations. 

	Samsung
	Agree with the proposed reply.

Moreover, we think the existing RAN1 specification is sufficient to differentiate all the schemes 1a/2a/2b/3/4. There’s no need to introduce further restriction in RAN1. Hence, we suggest to remove the second sentence.

	Nokia
	We support the FL answer. No changes are needed to the response. 

Even though some companies prefer to capture this in RAN2 specs, we do not think that is useful. Therefore, the correct message should be given to RAN2. Many other combinations allowed in multi-TRP URLLC schemes (also referred in the RAN2 LS) are already captured in 38.214. Giving special attention only to this scheme 2a/2b/3 and scheme 4 in RAN2 specs may not be required. 

	CATT
	We support the FL answer. 

In our understanding the simultaneous configuration of RepSchemeEnabler and RepNum is allowed per RAN1 agreement. There is no need to specify scheme 2a/2b/3 and scheme 4 as mutually exclusive in RAN2 spec. 


5 Question 4 SRS activation/deactivation MAC CE for multiple CCs/BWPs

Question 4. RAN2 would like to ask RAN1 whether the intention is to activate per SRS resource set or per SRS resource. Further, if per SRS resource, whether RAN1 sees any issues in indicating spatial relation, potentially different, for more than one resource in one MAC CE in order to save overhead.

Proposed reply:

RAN1 understands that the intention of the agreement is to activate per SRS resource. Furthermore, RAN1 has no issue in using one MAC CE (to save overhead) to activate/deactivate spatial relations for >1 SRS resources.

Please provide comments below
	Company 
	Comment

	Moderator-Ericsson
	The majority of companies seem to be ok with this reply 

	Apple
	We are okay with the proposed reply

	QC
	Support the proposed relay

	LG
	Support the proposed reply

	ZTE
	We think the intention of the previous agreement is to activate independent spatial relation for one SRS resource, but it does not mean that the activation/deactivation command is per resource. Instead, we had some discussion on that the SRS resources in the resource set are activated with the respective spatial relation, which was analogous to the Rel-15 SP SRS activation/deactivation MAC-CE framework. In our view, the RAN1 consensus for the agreement is that each of SRS resources in an SRS resource set can be activated with a separate spatial relation, and RAN2 can decide the further details considering MAC CE overhead.

Consequently, the proposed reply should be updated as follows:  

RAN1 understands that the intention of the agreement is to support activating the independent spatial relations for SRS resource(s) in an SRS resource set.  Furthermore, RAN1 has no issue in using one MAC CE (to save overhead) to activate/deactivate spatial relations for >1 SRS resources from an SRS resource set.

	vivo
	We are fine with the proposed reply

	OPPO
	We are okay with the proposed reply.

	Intel
	Agree

	Huawei
	Agree

	Samsung
	Agree with the proposed reply

	CATT
	Agree


6 Question 5 max number of PUCCH resources in a PUCCH group or max number of serving cells in the CC lists 
Question 5. RAN2 asks RAN1 to provide values for maximum number of PUCCH resources in a PUCCH group and for maximum value of serving cells in per CC/BWP lists.

Proposed reply:

RAN1 understands that the maximum number of PUCCH resources is 128 and the maximum value of serving cells in a CC/BWP list is 32.

Please provide comments below
	Company 
	Comment

	Moderator-Ericsson
	The majority of companies seem to be ok with this reply 

	Apple
	We are okay with the proposed reply

	QC
	Support the proposed relay

	LG
	Support the proposed reply

	ZTE
	We are okay with this reply.

	vivo
	Would you please clarify what is “BWP” list?

	OPPO
	We are okay with the proposed reply.

	Intel
	Agree

	Huawei
	Agree 

	Samsung
	Agree with the proposed reply

	CATT
	Agree


2. Actions:

To RAN2
ACTION: RAN1 would like to respectfully ask RAN2 to take the above information into account. 

3. Date of Next RAN WG1 Meetings:
TSG-RAN WG1 Meeting #101-e
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