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Introduction
[100e-NR-unlic-NRU-WideBand-02] Email discussion/approval on a TP capturing the missing agreement regarding CSI-RS for wide-band operation by 2/28 – Seonwook (LGE)
The email discussion [100e-NR-unlic-NRU-WideBand-02] is to capture the following agreements in RAN1 specification.
	Agreement: (RAN1#99)
If a UE is configured with a CSI-RS spanning over multiple LBT bandwidths,
· The UE assumes that the CSI-RS is not transmitted if the UE is monitoring DCI format 2_0 carrying an LBT BW indication and detects the DCI format 2_0 indicating any of corresponding LBT bandwidths is not available for DL reception.



Agreed text proposal as the outcome of the email discussion [100e-NR-unlic-NRU-WideBand-02] is provided in Section 3.

Discussion
As described in [1], 5 companies proposed to capture missing agreement on receiving CSI-RS configured for multiple RB sets. However, they showed different views on where to be captured.

· Alt 1: In TS 38.213 Section 11.1.1, where the UE behaviour of DL reception or UL transmission based on information in DCI format 2_0 is described
· Alt 2: In TS 38.214 Section 5.1.6.1, where the UE behaviour of CSI-RS reception is described

Q1: Which alternative do you prefer between Alt 1 and Alt 2?

	Company
	Preference (Alt 1 or 2)
	Comments

	LG Electronics
	Alt 1
	

	MediaTek
	Alt 1
	

	OPPO
	Alt 2
	

	ZTE, Sanechips
	Alt 2
	

	Lenovo, Motorola Mobility
	Alt 1
	

	Qualcomm
	Alt 1
	

	Samsung
	Alt 2
	

	Huawei, HiSilicon
	Alt 1
	

	Panasonic
	Alt 1
	

	Spreadtrum
	Alt 1
	

	Intel
	Alt 1
	

	Ericsson
	Alt 1
	

	Nokia, NSB
	Alt 2
	We think that agreement is about procedure to receive CSI-RS. Therefore, we think that 214 would be a more suitable place.




For Alt 1, the following TP in TS 38.213 Section 11.1.1 is proposed, based on [3].

	11.1.1	UE procedure for determining slot format

< Unchanged parts are omitted >
For unpaired spectrum operation for a UE on a cell in a frequency band of FR1, and when the scheduling restrictions due to RRM measurements [10, TS 38.133] are not applicable, if the UE detects a DCI format 0_0, DCI format 0_1, DCI format 1_0, DCI format 1_1, or DCI format 2_3 indicating to the UE to transmit in a set of symbols, the UE is not required to perform RRM measurements [10, TS 38.133] based on a SS/PBCH block or CSI-RS reception on a different cell in the frequency band if the SS/PBCH block or CSI-RS reception includes at least one symbol from the set of symbols.
For operation with shared spectrum channel access, if a UE is configured with a CSI-RS resource overlapping with multiple RB sets [6, TS 38.214], the UE shall assume that the CSI-RS is not transmitted if the UE is monitoring DCI format 2_0 carrying the bitmap configured by availableRB-SetPerCell-r16 and detects the DCI format 2_0 indicating any of corresponding RB sets is not available for receptions.




Q2-1: For Alt 1, is the above TP acceptable? If not, please provide how to modify it.

	Company
	Acceptable?
	Comments

	LG Electronics
	Yes
	

	MediaTek 
	Yes
	

	Lenovo, Motorola Mobility
	Yes
	

	Qualcomm
	Yes
	

	Huawei, HiSilicon
	Yes
	

	Panasonic
	Yes
	

	Spreadtrum
	Yes
	

	Intel
	Yes
	

	vivo
	Yes
	

	Ericsson
	Propose a modification
	One rules in 38.213 Section 11.1.1 are written from the UE perspective, so rather than saying “… the UE assumes that the CSI-RS is not transmitted…” it should be written “…the UE cancels CSI-RS reception…”
Also, is preferable to use the same style of writing as the other rules in 38.213 Section 11.1.1. We recommend the following TP written in this style. Note that it is not necessary to repeat “bitmap configured by availableRB-SetPerCell-r16” since this is already defined at the beginning of Section 11.1.1. Also note that the rules on how long the UE should assume that RB sets are not available for CSI-RS reception is already written at the beginning of Section 11.1.1.
If a UE is configured by higher layers to receive a CSI-RS or detects a DCI format 0_1 indicating to the UE to receive a CSI-RS in a set of symbols of a slot, and the CSI-RS occupies more than one RB set, and the UE detects DCI format 2_0 with bitmap indicating that one or more of the RB sets occupied by the CSI-RS are not available for reception, the UE cancels the CSI-RS reception in the set of symbols of the slot.
Please see the Annex of this document for a suggestion on where this paragraph should go. We suggest that it is placed adjacent to the existing rules on CSI-RS.

	Ericsson
	
	One thing I just realized is that the TP may have some redundancy, and if companies are agreeable it could be trimmed down a bit. But I don’t have a strong view either way. For concreteness, I’ll list two alternatives:

Alt-1 (same as you have proposed below):

If a UE is configured by higher layers to receive a CSI-RS or detects a DCI format 0_1 indicating to the UE to receive a CSI-RS in a set of symbols of a slot, and the CSI-RS occupies more than one or more RB sets, and the UE detects DCI format 2_0 with bitmap indicating that one or more of the RB sets occupied by the CSI-RS are not available for reception, the UE cancels the CSI-RS reception in the set of symbols of the slot
Alt-2: Remove redundancy:

If a UE is configured by higher layers to receive a CSI-RS or detects a DCI format 0_1 indicating to the UE to receive a CSI-RS in a set of symbols of a slot, and the CSI-RS occupies more than one or more RB sets, and the UE detects DCI format 2_0 with bitmap indicating that one or more of the RB sets occupied by the CSI-RS are not available for reception, the UE cancels the CSI-RS reception in the set of symbols of the slot.
The reason for the change is that why would the gNB trigger an aperiodic CSI-RS in an RB set, but at the same time indicate the RB set is unavailable? It seems like that would not be a very smart implementation 😊

	Nokia
	
	Reply to Ericsson:
The reason for the change is that why would the gNB trigger an aperiodic CSI-RS in an RB set, but at the same time indicate the RB set is unavailable? It seems like that would not be a very smart implementation 😊

Karol: One scenario could be where gNB operates with multiple switching points, a gNB may loose RB-set at switching point, while the CSI-RS triggering offset may be configured with values of {0, 1, 2, 3, 4, 16, 24} slots. So gNB may risk triggering  CSI-RS over shared COT UL portion? Since loosing channel may not be often, but possible. 




For Alt 2, the following TP is proposed in TS 38.214 Section 5.1.6.1, based on [2], [4], [6].

	5.1.6.1	CSI-RS reception procedure
The CSI-RS defined in Clause 7.4.1.5 of [4, TS 38.211], may be used for time/frequency tracking, CSI computation, L1-RSRP computation and mobility.
For a CSI-RS resource associated with a NZP-CSI-RS-ResourceSet with the higher layer parameter repetition set to 'on', the UE shall not expect to be configured with CSI-RS over the symbols during which the UE is also configured to monitor the CORESET, while for other NZP-CSI-RS-ResourceSet configurations, if the UE is configured with a CSI-RS resource and a search space set associated with a CORESET in the same OFDM symbol(s), the UE may assume that the CSI-RS and a PDCCH DM-RS transmitted in all the search space sets associated with CORESET are quasi co-located with 'QCL-TypeD', if 'QCL-TypeD' is applicable. This also applies to the case when CSI-RS and the CORESET are in different intra-band component carriers, if 'QCL-TypeD' is applicable. Furthermore, the UE shall not expect to be configured with the CSI-RS in PRBs that overlap those of the CORESET in the OFDM symbols occupied by the search space set(s).
The UE is not expected to receive CSI-RS and SIB1 message in the overlapping PRBs in the OFDM symbols where SIB1 is transmitted. 
If the UE is configured with DRX, the most recent CSI measurement occasion occurs in DRX active time for CSI to be reported.
For operation with shared spectrum channel access, if a UE is configured with a CSI-RS resource overlapping with multiple RB sets, as described in Clause 7, the UE shall assume that the CSI-RS is not transmitted if the UE is monitoring DCI format 2_0 carrying the bitmap configured by availableRB-SetPerCell-r16 [6, TS38.213] and detects the DCI format 2_0 indicating any of corresponding RB sets is not available for receptions.




Q2-2: For Alt 2, is the above TP acceptable? If not, please provide how to modify it.

	Company
	Acceptable?
	Comments

	OPPO
	Yes
	

	ZTE, Sanechips
	Yes
	

	Samsung
	Yes
	

	Nokia, NSB
	With respect to wording, small edits to make it applicable to case when CSI-RS are confined only within one RB-set.
	For operation with shared spectrum channel access, if a UE is configured with a CSI-RS resource overlapping, at least partially, with multiple resource blocks of one or more  RB sets, as described in Clause 7, the UE shall assume that the CSI-RS is not transmitted if the UE is monitoring DCI format 2_0 carrying the bitmap configured by availableRB-SetPerCell-r16 [6, TS38.213] and detects the DCI format 2_0 indicating any of corresponding overlapping one or more RB sets is not available for receptions.



[bookmark: _GoBack]Agreed text proposal

Agreements:
The following TP for Section 11.1.1 in 38.213 is adopted.
------------------------------------------ Text Proposal for 38.213, Section 11.1.1 -------------------------------------------
*** Unchanged text omitted ***
If a UE is configured by higher layers to receive a CSI-RS or a PDSCH in a set of symbols of a slot and the UE detects a DCI format 2_0 with a slot format value other than 255 that indicates a slot format with a subset of symbols from the set of symbols as uplink or flexible, or the UE detects a DCI format 0_0, DCI format 0_1, DCI format 1_0, DCI format 1_1, or DCI format 2_3 indicating to the UE to transmit PUSCH, PUCCH, SRS, or PRACH in at least one symbol in the set of the symbols, the UE cancels the CSI-RS reception in the set of symbols of the slot or cancels the PDSCH reception in the slot. 
If a UE is configured by higher layers to transmit SRS, or PUCCH, or PUSCH, or PRACH in a set of symbols of a slot and the UE detects a DCI format 2_0 with a slot format value other than 255 that indicates a slot format with a subset of symbols from the set of symbols as downlink or flexible, or the UE detects a DCI format 1_0, DCI format 1_1, or DCI format 0_1 indicating to the UE to receive CSI-RS or PDSCH in a subset of symbols from the set of symbols, then 
-	the UE does not expect to cancel the transmission in symbols from the set of symbols that occur, relative to a last symbol of a CORESET where the UE detects the DCI format 2_0 or the DCI format 1_0 or the DCI format 1_1 or the DCI format 0_1, after a number of symbols that is smaller than the PUSCH preparation time [image: ] for the corresponding PUSCH processing capability [6, TS 38.214] assuming [image: ] and [image: ] corresponds to the smallest SCS configuration between the SCS configuration of the PDCCH carrying the DCI format 2_0, DCI format 1_0, DCI format 1_1 or DCI format 0_1 and the SCS configuration of the SRS, PUCCH, PUSCH or r, where r corresponds to the SCS configuration of the PRACH if it is 15kHz or higher; otherwise r=0
-	the UE cancels the PUCCH, or PUSCH, or PRACH transmission in remaining symbols from the set of symbols and cancels the SRS transmission in remaining symbols from the subset of symbols. 
If a UE is configured by higher layers to receive a CSI-RS or detects a DCI format 0_1 indicating to the UE to receive a CSI-RS in a set of symbols of a slot, and the CSI-RS occupies one or more RB sets, and the UE detects DCI format 2_0 with bitmap indicating that one or more of the RB sets occupied by the CSI-RS are not available for reception, the UE cancels the CSI-RS reception in the set of symbols of the slot.
A UE assumes that flexible symbols in a CORESET configured to the UE for PDCCH monitoring are downlink symbols if the UE does not detect an SFI-index field value in DCI format 2_0 indicating the set of symbols of the slot as flexible or uplink and the UE does not detect a DCI format 0_0, DCI format 0_1, DCI format 1_0, DCI format 1_1, or DCI format 2_3 indicating to the UE to transmit SRS, PUSCH, PUCCH, or PRACH in the set of symbols. 
*** Unchanged text omitted ***
------------------------------------------------------ End Text Proposal -------------------------------------------------------

Reference
1. R1-2001163	Summary#2 on maintenance of wide-band operation for NR-U	LG Electronics
1. R1-2000614	Wide-band operation for NR-U				Samsung
1. R1-2000667	Remaining issues of wide-band operation for NR-U		LG Electronics
1. R1-2000794	Maintenance on the wideband operation for NR-U		ZTE, Sanechips
1. R1-2000830	Wideband operation					Ericsson
1. R1-2000960	TP for Wideband operation for NR-U operation			Qualcomm Incorporated

Annex
Location of Proposed TP for Alt-1:
[bookmark: _Hlk32743955]------------------------------------------ Text Proposal for 38.213, Section 11.1.1 -------------------------------------------
*** Unchanged text omitted ***
If a UE is configured by higher layers to receive a CSI-RS or a PDSCH in a set of symbols of a slot and the UE detects a DCI format 2_0 with a slot format value other than 255 that indicates a slot format with a subset of symbols from the set of symbols as uplink or flexible, or the UE detects a DCI format 0_0, DCI format 0_1, DCI format 1_0, DCI format 1_1, or DCI format 2_3 indicating to the UE to transmit PUSCH, PUCCH, SRS, or PRACH in at least one symbol in the set of the symbols, the UE cancels the CSI-RS reception in the set of symbols of the slot or cancels the PDSCH reception in the slot. 
If a UE is configured by higher layers to transmit SRS, or PUCCH, or PUSCH, or PRACH in a set of symbols of a slot and the UE detects a DCI format 2_0 with a slot format value other than 255 that indicates a slot format with a subset of symbols from the set of symbols as downlink or flexible, or the UE detects a DCI format 1_0, DCI format 1_1, or DCI format 0_1 indicating to the UE to receive CSI-RS or PDSCH in a subset of symbols from the set of symbols, then 
-	the UE does not expect to cancel the transmission in symbols from the set of symbols that occur, relative to a last symbol of a CORESET where the UE detects the DCI format 2_0 or the DCI format 1_0 or the DCI format 1_1 or the DCI format 0_1, after a number of symbols that is smaller than the PUSCH preparation time [image: ] for the corresponding PUSCH processing capability [6, TS 38.214] assuming [image: ] and [image: ] corresponds to the smallest SCS configuration between the SCS configuration of the PDCCH carrying the DCI format 2_0, DCI format 1_0, DCI format 1_1 or DCI format 0_1 and the SCS configuration of the SRS, PUCCH, PUSCH or r, where r corresponds to the SCS configuration of the PRACH if it is 15kHz or higher; otherwise r=0
-	the UE cancels the PUCCH, or PUSCH, or PRACH transmission in remaining symbols from the set of symbols and cancels the SRS transmission in remaining symbols from the subset of symbols. 
If a UE is configured by higher layers to receive a CSI-RS or detects a DCI format 0_1 indicating to the UE to receive a CSI-RS in a set of symbols of a slot, and the CSI-RS occupies more than one RB set, and the UE detects DCI format 2_0 with bitmap indicating that one or more of the RB sets occupied by the CSI-RS are not available for reception, the UE cancels the CSI-RS reception in the set of symbols of the slot.
A UE assumes that flexible symbols in a CORESET configured to the UE for PDCCH monitoring are downlink symbols if the UE does not detect an SFI-index field value in DCI format 2_0 indicating the set of symbols of the slot as flexible or uplink and the UE does not detect a DCI format 0_0, DCI format 0_1, DCI format 1_0, DCI format 1_1, or DCI format 2_3 indicating to the UE to transmit SRS, PUSCH, PUCCH, or PRACH in the set of symbols. 
*** Unchanged text omitted ***
[bookmark: _Hlk32743972]------------------------------------------------------ End Text Proposal -------------------------------------------------------
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