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RAN WG3 discussed during its seventh meeting the LS from RAN1 about the power control limits for
the downlink inner loop power control (attached below).

RAN WG3 confirms that the maximum and minimum DL power of one RL are initialised to the Node
B when RL is setup, and current proposal is that those values are absolute values, whose range has not
been defined yet.

RAN WG1 and(or RAN WG4??) is are kindly asked to provide the most appropriate definition, range
and accuracy for the above mentioned parameters.

---------------

During its seventh meeting, RAN WG1 introduced in specification 25.214 (Physical Layer procedure) power
control limits for the downlink inner power control in order to improve consistency between the WG3 and WG1
specifications. More specifically the following text was added to section 5.2.3.2 (Ordinary transmit power
control) in 25.214 :
As a response to the received TPC commands, UTRAN may adjust the downlink DPCCH/DPDCH power. The
transmitted DPCCH/DPDCH power may not exceed Maximum_DL_Power , nor may it be below
Minimum_DL_Power.

However while doing so a number of questions were raised related to the exact meaning of such limits and their
use. RAN WG1 would like to list such questions below :

1) Are these limits expressed as a fraction of the maximum power of the cell or in an absolute manner ?

2) Since DTX may be applied on the downlink, power offset between the different fields (DPCCH/DPDCH)
and variable rate used, the transmit power from the UTRAN access point varies across the frame and from
frame to frame.

a) Does the power correspond to the average power on the transmitted symbols, including or excluding the
control symbols or does it correspond to the average power on the complete frame? Excluding the
control symbol would allow independence from the use of power offsets

b) Should we consider the actually transmitted power at the antenna connector rather than the commanded
power , knowing that there is some inaccuracy on the transmitted power?

It was noted that WG4 has a set of definition of powers. It was noted that we should align as much as possible
the power definitions with the terminology used by WG4, unless the power limits require additional definitions.


