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Subject: 
Request for clarification of GSM 04.22, version 4.5.0, section 5.3.3.2: Treatment of errors during numbered information transfer.

GSM 04.22, version 4.5.0, section 5.3.3.2 states “If such status information is received, retransmission from N(R) onwards will be performed if appropriate. However, no frame sequence starting with a given N(R) shall be retransmitted more than N2 times”.

SMG7 requests clarification on how the second sentence in the above statements should be interpreted for the purposes of 11.10 test case implementation.

The following paragraph presents two possible interpretations of the above statements from GSM 04.22, version 4.5.0, section 5.3.3.2:

1) The frame sequence shall not be retransmitted more than N2 times if the N(S) of the first frame in the sequence remains unchanged. With this interpretation RLP link reset or disconnection will only occur if no I+S frames are acknowledged by the checkpoint procedure during N2 retransmissions of the entire frame sequence.

2) No frame with a given N(S) within the sequence shall be retransmitted more than N2 times. With this interpretation RLP link reset or disconnection will occur when any I+S frame would be retransmitted more than N2 times as a result of the checkpoint procedure, even if some I+S frames are being acknowledged by the checkpoint procedure.

