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The purpose of the present document is to clarify the interoperability of UICC-transport-protocol-management, between 102 221 and 3G-11.11, and the section 8.5.5 “GSM/USIM application interaction and restrictions”. For this discussion, the figure “UICC state diagram” would be shown on next page.

On TS 102 221, UICC can manage three transport protocols, i.e., as follows:

A) T=0 protocol on 3G TS 11.11;

B) T=0 protocol on TS 102 221;

C) T=1 protocol on TS 102 221.

Comparison of three transport protocols

By three protocol-parameters, these protocols are classified on below table.

	#
	
	Procedure byte (SW1)

before GET RESPONSE
	mandatory 

transmission parameter
	Turn around time

	A
	T=0 protocol on 3G TS 11.11
	‘9F’
	(F, D)=(512, 8), (372,1)
	minimum 12 etus

	B
	T=0 protocol on TS 102 221
	’61’ or ‘6C’
	(F, D)=(512, 8), (512, 16), (372, 1)

Rel-6 and later (512, 32)
	16 etus (-> 12 etus)

	C
	T=1 protocol on TS 102 221 
	
	
	11 etus


Protocol management on 102 221

The section 8.5.5 categorised as 8.5 “Application characteristics”. But it also contains T=0 protocol management, as follows.

Question

The definition of “GSM section” is missing on TS 102 221. When a GSM session stars and ends, i.e., activation and termination? Is it the same as “T=0 protocol on 11.11 session” on next page figure?

Is the figure correct on the period of the protocol session?



Figure: UICC state diagram
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8.5.5	GSM/USIM application interaction and restrictions


Activation of a USIM session excludes the activation of a GSM session. In particular, this implies that once a USIM application session has been activated, commands sent to the UICC with CLAss byte set to 'A0' shall return SW1SW2 '6E 00' (class not supported) to the terminal.


Similarly, activation of a GSM session excludes the activation of a USIM session.


At most one USIM session can be active at the same time.
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