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1. Overall Description:

SA4 would like to thank RAN2 on their Reply LS on Optimisation of Voice over IMS and will address the question to SA4 and give further comments in regards to the LS.
Question to SA4:

1. Can SA4 confirm that the method described in [2], section 12 (see also [1]) which is based on the PT field in the RTP / RTCP header be used for separation of RTP / RTCP flows?

Although the RFC 3550 [2] has a MUST NOT be used requirement on the RTP payload types 72-73 that correspond to RTCP PT 200 and 201, this separation can't be generally guaranteed. First there is a risk that someone breaks this rule, i.e. erroneous behaviour. There are also several other reasons why bits 9-15 after a UDP header will not guarantee identification of RTP or RTCP packets:


· The usage of an RTP profile that changes the RTP header layout as indicated by section 5.3 of RFC 3550. Especially modifications according to the first bullet in section 5.3 of [2] that directly affect the RTP payload type field. Currently there is even work ongoing within the IETF AVT WG on a RTP profile that are discussing to modify the second byte of RTP headers and reduces the PT field to 6 bits.

· The usage of another UDP based protocol on the same PDP context as RTP. As UDP protocols do not have an identifier for its content or a connection establishment procedure, it is required to use different port numbers to separate the functionality.  

SA4 strongly advises against using the 9-15 bit after the UDP header to try to identify if the packet is RTP or RTCP. Application of such a mechanism could severely limit the possibilities for SA4 to deploy future mechanisms over any radio resources applying the proposed behaviour. 

SA4 do encourage RAN2 to consider identification based on UDP port numbers, as it would not have the effects listed above. 

"As already highlighted to SA2 and SA4 the transmission of RTCP multiplexed with RTP on the same radio bearer raised some concern. From the liaison from SA4 and SA2, RAN2 understands that the use of RTCP for VoIP sessions will be an rather infrequent case."

The need to use RTCP in point-to-point (single user to single user) VoIP is expected to be an infrequent case. However SA4 likes to point out that in cases of point to multi-point use cases like conferencing, the need for RTCP may be substantially greater. Also in cases where voice is combined with other media requiring synchronization between the voice and any another media, then need for RTCP is expected. Thus SA4 likes to thank RAN2 for their work on providing a solution for efficient usage of RTP together with RTCP.  

2. Actions:

To the RAN2 group.

ACTION: 

SA4 Kindly asks RAN2 to consider the above information about the unsuitability of the proposed solution described in [1]. SA4 does also kindly ask RAN2 to provide SA4 with any further information on the progress of this work. 

3. Date of Next SA4 Meetings:

SA4#33 

22th-26th Novemember 2004 
Helsinki, Finland
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