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1. Discussion and answers
SA2 thanks CT3 for the LS Reply on TFT usage for the primary PDP context when access to the PGW in C3-121755.

SA2 has discussed the questions from CT3 and would like to inform CT3 as follows.
Q1. Whether it is required a match-all SDF filter to be always installed in the default bearer.
Answer: No.

In the initial interaction with the PCRF, there is no traffic mapping information in the PCEF, so the bearer will be open for any traffic that the PCRF would like to authorize. It is the task of the PCRF to decide what traffic to allow. With PCC any traffic that does not match an active PCC rule will be discarded at the PCEF. PCEF discarding packets that the TFT filter setting would not allow is a normal procedure.
Albeit not mandated to use, the possibility of an open PCC rule to allow any traffic is mentioned in TS 23.203, clause 6.2.2.2, NOTE 7.
Q2. Whether it is expected that the PCEF also deletes other PCC rules (those that do not contain the match-all SDF filter) when the UE does not provide the related filters and their reinstallation once the TFT is deleted.

Answer: The PCEF is expected to remove all PCC Rules that are installed in the default bearer, then inform the PCRF which PCC Rules were removed. The PCRF can decide whether any PCC Rule needs to be reinstalled as part of the normal policy decisions. 

Q3. Whether it is expected that the PCEF keeps those PCC rules for which there is not a related TFT (e.g. see 6.2.2.2 for those filters that extend the packet inspection between the tuplet) and that are unknown to the terminal.

Answer: No.
PCEF installs/activates PCC rules upon instruction from the PCRF and reports to PCRF when a rule is removed.
Q4. What is the procedure in the PCRF to know that the PCC rules that were deleted need to be reinstalled, e.g. whether the PCRF should use the QCI/ARP of the default bearer as criteria to do so.

Answer: The PCRF uses a normal policy decision to, if/when appropriate, reinstall PCC rules.

When the UE deletes the TFT, the PCEF requests the deletion of the specific SDF filters pertaining to that TFT. The PCRF may keep track what PCC rule corresponds to a TFT introduced by the UE with a bearer modification procedure. The PCRF method to do so is an implementation issue. 
The PCRF need to consider that there must be at least one PCC rule active on a bearer in order to avoid unintentional termination of the bearer. For the default bearer in EPC, it would also render the termination of the IP-CAN session.
The method in PCRF to, if needed, keep track of what PCC rules were deleted from the bearer without a TFT is a matter of implementation specific PCRF logic which is outside of 3GPP specification (for example, the PCRF could learn the relation between PCC rules from their combined PCEF removal indication). The QCI/ARP of the default bearer may be useful for the PCRF to deduce what PCC rules can be reinstalled at deletion of the TFT. 
Q5. Whether the same issue would also apply in the case the PCEF is located in the GGSN, i.e. for GPRS IP-CAN type.

Answer: For a UE-initiated procedure towards a GGSN, the PCEF/GGSN will present the PCRF with the bearer identity and the full TFT setting for that bearer. The PCRF will therefore get explicit information that the specific bearer has no TFT. The same principles (PCEF removal and PCRF reactivation) apply.
2. Actions:

To CT3 group.

ACTION: 

SA2 has discussed this issue, and kindly asks CT3 to take the above answers into account and the proposal attached to this LS.
3. Date of Next TSG-SA2 Meetings:

SA2#95
28 Jan - 1 Feb 2013                   Prague, CZ
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8 - 12 Apr 2013                           US
