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1. Overall Description:

3GPP SA2 started the work on group based aspects for machine type communications based on 3GPP SA1’s service requirements. Related to these requirements 3GPP SA2 has the following questions for clarification.
[This list of questions is based on Annemieke’s notes during the discussions at 3GPP SA2 #91. During 3GPP SA2 #92, some of the issues may be solved and new ones may be identified.]

3GPP TS 22.368 (clause 7.2.14) requires: “The system shall provide a mechanism to associate an MTC Device to a single MTC Group”. Furthermore it requires: “Each Group based MTC Feature is applicable to all the members of the MTC Group”. See Q1-Q2 below related to these requirements.
Q1: 3GPP SA2 considers that it may not be optimal to have only a single group, but rather to have different groups for the different group based features. E.g. an MTC Device can be a member of an MTC Group “X” for Group based policing, a member of MTC Group “Y” for Group based charging and a member of MTC Group “Z” for Group based addressing/triggering/messaging. MTC Groups “X”, “Y” and “ “Z” can be the same group but that is not necessarily the case. Is this acceptable to 3GPP SA1, or is there a reason why all group based features should relate to only one group. 
Q2: 3GPP SA2 assumes that above requirement implies that each MTC Device is a member of at maximum one MTC Group for Group based charging, at maximum one MTC Group for Group based policing and at maximum one MTC Group for Group based addressing/triggering/messaging. Is this understanding correct?

3GPP TS 22.368 requires: “The core network shall be able to create bulk CDRs to count chargeable events per MTC Group either in parallel to or instead of CDR creation per individual subscription. See Q3-Q4 below related to these requirements.
Q3: 3GPP SA2 assumes that this requirement applies for roaming scenarios as well. Is this understanding correct and if not correct what would be the correct?

Q4: 3GPP SA2 assumes that group based charging optimizations are required both with offline and with on line charging. Is this understanding correct?

3GPP TS 22.368 requires “A maximum bit rate for the data that is sent/received by a MTC Group shall be enforced See Q5 below related to this requirement.

Q5: The notion that the traffic/bearers associated with devices in a group can be served by e.g. multiple gateway nodes and PCRFs, can make this a difficult requirement to fulfil. 3GPP SA2 wonders whether assumptions can be made, e.g. that it is sufficient that this requirement is only fulfilled locally, e.g. per gateway node. Please comment whether or not assumptions can be made here and if yes which assumptions can be made.
2. Actions:

To SA1 group.

ACTION: 
SA2 asks SA2 group to answer SA2’s questions for clarification. 3GPP SA2 requires the answers to the questions in this LS prior to  3GPP SA2#93 (refer to table below for dates).
3. Date of Next TSG-SA2 Meetings:

	Oct 2012 

	TITLE 
	TYPE 
	DATES 
	LOCATION 
	CTRY 
	

	3GPPSA2#93 
	OR 
	8 - 12 Oct 2012 
	Sofia 
	BG 
	

	Nov 2012 

	TITLE 
	TYPE 
	DATES 
	LOCATION 
	CTRY 
	

	3GPPSA2#94 
	OR 
	12 - 16 Nov 2012 
	New Orleans 
	US 
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