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1. Overall Description:

SA3 has considered the questions raised by CT1 in the referenced LS and would like to provide the following answers (the initial questions from CT1 have been re-enclosed below for reference)
Question A from CT1 for reference: CT1 has discussed the scenario of "digital signature" and “timestamp" provided to the UE in CBS messages in TS 23.041 for ETWS UMTS when the UE is not provisioned with the digital signature algorithm. This is due to the fact that in ETWS UMTS up to and including the Rel-10, it is not specified which digital signature algorithms to use or how the needed signature generation and verification keys should be provisioned and managed.

The related UE requirements are ambiguous in TS 23.041, with regard to whether the emergency message that was received unprotected as above ("digital signature" and "timestamp" present but digital signature not provisioned to the UE) shall be displayed to the user or not (see alternative 2 and alternative 1, respectively, in C1-111955).

CT1 assumes that in the scenario above, displaying the warning message (alternative 2) is preferred. CT1 would like to ask SA3 and SA1 to confirm this assumption, as this may represent a trade-off between safety and security.
Answer from SA3 to question A:

SA3 can confirm that in the scenario from question A above, displaying the warning message is preferred.

Question B from CT1 for reference: In addition, CT1 thinks that the current phrasing in TS 23.041 related to the indication provided from the UE to the user, on whether or not the message has been authenticated (with digital signature), may be seen as restrictive. Therefore CT1 would like to ask SA1 and SA3 whether there is a UE requirement (optional or mandatory) to display/indicate the authentication status of the warning message.
Answer from SA3 to question B:

SA3 is not aware of any requirement with regards to the display/indication of the status of the digital signature authentication of the warning message and thinks an indication of the authentication status is not considered useful.
Question C from CT1 for reference: In addition, CT1 has discussed the scenario of "digital signature" and "timestamp" present with digital signature security failure, and would like to ask SA1 and SA3 to confirm that in this scenario as well the warning message shall be displayed to the user (note that the current text in TS 23.041 indicates that it shall not be displayed).
Answer from SA3 to question C:
SA3 can confirm that in the scenario from question C above, displaying the warning message is preferred.
.
Question D from CT1 for reference: CT1 would like to ask SA1 and SA3 if they foresee any scenario where the warning message shall not be displayed.

Answer from SA3 to question D:

SA3 could not identify any scenario related to the digital signature and timestamp security where the warning message shall not be displayed. In particular for the LTE case no “UE configuration for security” or timestamp check should lead to the message not being displayed, consequently those functionalities are not required.

The above answers are based on the view that unfortunately there are too many issues to resolve in TS 23.041 and TS 23.401 in regards to the behaviour for “digital signature” and “timestamp” security checks.. Rather than enhancing the specifications in the Rel-8/Rel-9/Rel-10 to resolve these specific issues, SA3 prefers to work towards providing a complete specification for PWS security as part of its ongoing work item on this topic. While these issues remain, there is too big a risk of UE implementations of digital signature and timestamp verification which could result in genuine messages being discarded. 

 It was noted that TS23.401 contains two scenarios not defined in TS23.041. Specifically in clause 5.12.2 step 7a and 7b of TS23.401, define two scenarios of “If the UE has been configured to receive primary notification "without security, ……” and “If the UE has not been configured to receive primary notification "without security……". In these two scenarios, the handling methods are different for displaying warning messages. Please also note that in step 0, it states “Device Management is used to configure the UE with a list of PLMNs that wish the UE to accept primary notification "without security". By default, the list in the UE shall be empty (i.e. the default setting shall be that security is needed for all PLMNs).” 
SA3 would also like to recommend that the manufacturer default configuration for pre-Rel-11 UEs should be to disable reception of ETWS, and that reception of ETWS should only be enabled on a per operator basis as required to satisfy local regulatory requirements. This is to avoid the possibility that malicious messages may be received by a large proportion of UEs in the field in regions where a warning message service (and corresponding user education) is not deployed. This recommendation would have to be checked by SA1.

2. Actions:

To CT1 and SA2 groups:

SA3 would like CT1 and SA2 to take into consideration the answers to questions A, B, C and D above.

To SA1 group:

SA3 would like SA1 to provide their views on the following: “SA3 would also like to recommend that the manufacturer default configuration for pre-Rel-11 UEs should be to disable reception of ETWS, and that reception of ETWS should only be enabled on a per operator basis as required to satisfy local regulatory requirements.“.

3. Date of next TSG SA3 Meetings:

TSG SA3 Meeting #65 
07th – 11th November 2011
San Diego
TSG SA3 Meeting #66
06th – 10th February 2012
Tbd.
