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1. Overall Description:

SA2 thanks CT3 for its LS on “PCC PCRF Requirements on rejection of Service Information”. In particular, SA2 thanks CT3 for providing the chance to revisit related requirements in TS 23.228 on rejection of a session initiation attempt based on “a QoS authorisation reject coming from the PCRF”.
SA2 has discussed the details behind this requirement which effectively comes from Release 6 and that has not been implemented in stage 3 specifications (neither within CT1 nor at CT3 specifications) so far. 

The fact that this requirement in TS 23.228 section (5.11.3) where “the P-CSCF can reject the service information coming in the SDP offer due to a QoS authorization coming from the Policy Server (i.e. PDF or PCRF)” has been present in two releases of stage 2 specifications without being actually implemented in stage 3 provides already the idea that this requirement is not needed at all in the first place. 
A brief analysis of the potential motivation behind this requirement showed additionally that it does not seem to be correct either, as the analysis of IMS session characteristics is a responsibility of the IMS core entities (P-CSCF and S-CSCF), ultimately of the IMS end-points, and duplication of this functionality in a different functional entity (e.g. PCRF/PDF) is not desirable.

SA2 has decided to update TS 23.228 (Rel-6, Rel-7 and Rel-8 versions) in order to remove the related requirement in section 5.11.3 (CR numbers 709, 710, 711 respectively).
Appropriate answers to the specific questions addressed to SA2 are provided below …
CT3 Question#1
There is a requirement about QoS authorization rejection in TS 23.228 (clause 5.11.3.1). In that clause the P-CSCF can reject the service information coming in the SDP offer due to P-CSCF local policies or QoS authorization coming from the Policy Server (i.e. PDF or PCRF). This requirement is coming from Rel-6 and has never been implemented in stage 3. Is this something that SA2 requires to be standardized in Rel-7?
SA2 Answer#1
SA2 kindly informs CT3 and CT1 that the referred requirement has been removed from TS 23.228 (Release 6, Release 7 and Release 8 versions). SA2 informs CT3 and CT1 that no additional procedures for the P-CSCF to interact with a PCRF for the analysis of IMS session characteristics at reception of the SDP offer, shall be implemented in CT1 and/or in CT3 specifications.

CT3 Question#2
TS 24.229 clause 6.2 includes the service rejection procedure. In that procedure there is no interaction with the PCRF. Is it enough for the service rejection functionality in IMS to apply P-CSCF local policies without PCRF interaction?
SA2 Answer#2
SA2 confirms that policies defined at the P-CSCF suffice for proper implementation of the service rejection procedure. No additional procedure is required to be defined neither in CT1 nor in CT3 specifications. 

CT3 Question#3
For IMS should the PCRF inspect the Service Information in SDP offer? If so, is this implying Gx interactions (installation of corresponding PCC rules)? 

SA2 Answer#3
The requirement has been removed from TS 23.228. P-CSCF will interact with PCRF at reception of the SDP answer and corresponding Gx interactions shall be triggered then if required. 

CT3 Question#4
What kind of acceptable service information the PCRF needs to send to the P-CSCF/AF? 

SA2 Answer#4
PCRF may inform P-CSCF of bandwidth limitations (e.g. available bandwidth) when the negotiated bandwidth requirements included in the SDP answer makes the “Subscribed Guaranteed Bandwidth QoS” of the access subscription to be exceeded.

CT3 Question#5
TS 23.203 clause 6.2.1 says: “The PCRF may reject the request received from the AF when the service information is not consistent with either the related subscription information or the operator defined policy rules and as a result the PCRF shall indicate that this service information is not covered by the subscription information or may indicate, in the response to the AF, the service information that can be accepted by the PCRF”   

· There are contradicting requirements in the text above: shall xxx or may yyy. What information the PCRF needs to send to the P-CSCF/AF?

SA2 Answer#5
Related text within TS 23.203 should read as follows …

“… the PCRF shall indicate that this service information is not covered by the subscription information or AND may indicate, in the response to the AF, the service information that can be accepted by the PCRF

A corresponding CR to 23.203 (CR number 47) has been agreed to update this text accordingly.
2. Actions:
To CT3 group.

ACTION: 

SA2 kindly asks CT3 group to consider the answer to their questions as provided above and reminds CT3 that the requirement on the rejection of a session initiation attempt based on “a QoS authorisation reject coming from the PCRF” has been removed from TS 23.228 so CT3 shall not define additional procedures for this within CT3 specifications.  
To CT1 group.
ACTION:
SA2 kindly reminds CT1 that the requirement on the rejection of a session initiation attempt based on “a QoS authorisation reject coming from the PCRF” has been removed from TS 23.228 so CT1 shall not define additional procedures for this within CT1 specifications.  
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