SA WG2 Meeting #S2-129BIS
S2-1811670

26 - 30 November, 2018, West Palm Beach, USA

3GPP TSG-CT WG3 Meeting #98bis
C3-186508
Vilnius, Lithuania, 15-19 October 2018
Title:
LS on interworking support in PCC
Response to:


Release:
Rel-15
Work Item:
5GS_Ph1-CT
Source:
CT3
To:
SA2
Cc:


Contact Person:


Name:
Xiaoyun Zhou
Tel. Number:


E-mail Address:
zhouxiaoyun8@huawei.com
Send any reply LS to:
3GPP Liaisons Coordinator, mailto:3GPPLiaison@etsi.org
Attachments:


1. Overall Description:

CT3 is defining the PCC support for interworking scenario interworking scenario between 5GS and EPC/E-UTRAN, as explained in the TS 23.501, clause 4.3 and TS 23.502, clause 4.11.

CT3 understands that for those interworking scenarios the PCF will interact with a combined SMF and PGW-C using the Npcf_SmPolicyControl service, and that the support of certain capabilities of EPC PCC might thus be required within the Npcf_SmPolicyControl service. However, it is not detailed in stage 2 which such capabilities should be supported. CT3 thus postponed contributions to add support of SRVCC, rSRVCC, and Policy Update When UE suspends to Npcf_SmPolicyControl service until it receives related feedback from SA2. (CT3 understands that a SRVCC procedure could only apply when a UE is served by EPC/E-UTRAN.)

Question 1: Which capabilities of EPC PCC need to be supported by the Npcf_SmPolicyControl service for the purpose of interworking between 5GS and EPC/E-UTRAN? For instance, are SRVCC, rSRVCC, and "Policy Update When UE suspends" supported?

CT3 also noticed that Table 6.1.3.5-1 in TS 23.503 on Access independent Policy Control Request Triggers relevant for SMF marks certain triggers supported in EPC PCC as "removed", (mostly with remark " No support in 5GS yet ") among them "SRVCC CS to PS handover". CT3 would like to seek clarification if the related capabilities are also not supported by the Npcf_SmPolicyControl service for the purpose of interworking.

Question 2: Are all Policy Control Request Triggers marked as "removed" in Table 6.1.3.5-1 in TS 23.503 also not supported for the purpose of interworking between 5GS and EPC/E-UTRAN?

CT3 also understands that the combined SMF and PGW-C needs to support mapping between 5GS and EPC QoS parameters, e.g. between QCI and 5QI. However, stage 2 does not provide any related guidance. CT3 thus intends to standardize high-level QoS mapping procedures but leave the detailed mapping unspecified in Rel-15. CT3 has agreed the following principles of mapping between 5GS and EPC QoS parameters in C3-186436:

The SMF+PGW-C shall perform EPS QoS mappings as follows:

· ignore the QNC and reflective QoS indication if received;

· map the authorized 5QI including the non-standardized 5QI to the authorized QCI;

· map the subscribed default QCI to the subscribed default 5QI;

· set the subscribed Session-AMBR to the value of subscribed APN-AMBR; and

· set the authorized APN-AMBR to the value of authorized Session-AMBR.

NOTE: Details of the mapping between the 5QI and QCI are not defined in this release.

Question 3: Can SA2 confirm above principles and provide any futher guidance for the mapping between 5GS and EPC QoS parameters?
2. Actions:

To SA2 group.

ACTION: 
CT3 kindly asks SA2 to answer the above questions related to the PCC support for the interworking scenario and update the stage 2 specifications if needed.
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