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1. Discussion:

TSG SA2 has been considering the requirements in section 7.2.8 of TR 22.368 in relation to our MONTE (monitoring enhancements) WID (ref. TR 23.789). In addition, SA2 has also examined requirements approved at SA1#67 on SEES which allow exposure of capabilities defined partly in 22.368. SA2 would appreciate SA1's feedback on the following questions:
Loss of connectivity:

From 22.101:

The 3GPP Core Network shall be able to provide the following information about a UE that is served by the 3rd party service provider:

· Indication of the of the roaming status (i.e. Roaming and No Roaming) and the serving network, when the UE starts/stops roaming,

· Loss of connectivity of the UE, 

From 22.368:

For the MTC Monitoring MTC Feature:

-
The system shall provide mechanisms to detect the following events:

-
behaviour which is not aligned with activated MTC Feature(s)

-
change of the association between the UE and the UICC

-
loss of connectivity. The maximum time between the actual loss of connectivity occurred and the loss of connectivity detected shall be configurable per subscription.
-
communication failure events and reasons (e.g. connection error codes for troubleshooting)

- 
change of the location (geographical position and/or point of attachment in the network) of the MTC Device.

Note 1: 
Loss of connectivity means it is no longer possible to establish signalling between the MTC Device and the network (i.e. detached).

Note 2:
The maximum detection time is on the order of 1 minute to 1 hour.
Q1: NOTE 1 above points to the "loss of connectivity" event referring to the UE being detached from the network. This could be due to either a UE-initiated or a network-initiated detach event. Was the intention of the requirements above to notify the 3rd party service provider of a particular UE's detachment?
Q2: Does the maximum detection time in NOTE 2 apply to "loss of connectivity" events mentioned in both specifications?

Communication failure events:

From 22.101:

Informing the 3rd party about UE status

-
The 3GPP Core Network shall be able to provide the following information about a UE that is served by the 3rd party service provider:

-
Indication of the of the roaming status (i.e. Roaming and No Roaming) and the serving network, when the UE starts/stops roaming,

-
Loss of connectivity of the UE, 

-
Change or loss of the association between the ME and the UICC,

-
Communication failure events of the UE (e.g. for troubleshooting).
From 22.368:

For the MTC Monitoring MTC Feature:

-
The system shall provide mechanisms to detect the following events:

-
behaviour which is not aligned with activated MTC Feature(s)

-
change of the association between the UE and the UICC

-
loss of connectivity. The maximum time between the actual loss of connectivity occurred and the loss of connectivity detected shall be configurable per subscription.
-
communication failure events and reasons (e.g. connection error codes for troubleshooting)
- 
change of the location (geographical position and/or point of attachment in the network) of the MTC Device.

Note 1: 
Loss of connectivity means it is no longer possible to establish signalling between the MTC Device and the network (i.e. detached).

Note 2:
The maximum detection time is on the order of 1 minute to 1 hour.
The highlighted text can be interpreted to include communication failures at the UE, at the RAN, at the Core Network, or at the application layer. Furthermore, application layer communication failure events are transparent to the 3GPP system. 

Q3:  SA2 would appreciate SA1's clarification on the nature of communication failure events that are to be monitored and reported. 
Change of UE/ME to UICC association:

From 22.101:

Informing the 3rd party about UE status

-
The 3GPP Core Network shall be able to provide the following information about a UE that is served by the 3rd party service provider:

-
Indication of the of the roaming status (i.e. Roaming and No Roaming) and the serving network, when the UE starts/stops roaming,

-
Loss of connectivity of the UE, 

-
Change or loss of the association between the ME and the UICC,
-
Communication failure events of the UE (e.g. for troubleshooting).
From 22.368:

For the MTC Monitoring MTC Feature:

-
The system shall provide mechanisms to detect the following events:

-
behaviour which is not aligned with activated MTC Feature(s)

-
change of the association between the UE and the UICC
-
loss of connectivity. The maximum time between the actual loss of connectivity occurred and the loss of connectivity detected shall be configurable per subscription.

-
communication failure events and reasons (e.g. connection error codes for troubleshooting)
- 
change of the location (geographical position and/or point of attachment in the network) of the MTC Device.

Note 1: 
Loss of connectivity means it is no longer possible to establish signalling between the MTC Device and the network (i.e. detached).

Note 2:
The maximum detection time is on the order of 1 minute to 1 hour.

SA2's understanding is that a UE/MS is comprised of a TE, MT, and SIM/UICC. The SIM/UICC stores a user's credentials. IMSI is part of such credentials. The TE is identified by an IMEISV. The UICC is identified by an ICCID. Existing Stage 2 and Stage 3 protocols do not define storage or transmission of the ICCID via signalling means within the 3GPP system. 

Q4:  Is the intended meaning of "change of association between UE and UICC" properly understood as “detect that a UICC is taken out of a UE and used in another UE”? 
2. Actions:

To SA1:
ACTION: 
SA2 requests SA1 to kindly provide answers to the above questions, Q1 – Q4.
3. Date of Next TSG-SA2 Meetings:

TSG-SA2 Meeting #106
17th – 21st November 2014
San Francisco, USA.
TSG-SA2 Meeting #107
26th – 30th January 2015
Sorrento, Italy.

