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1. Overall Description:

SA1 thanks SA2 for their LS S2-097491 on the use of authentication and application servers for IMS emergency calls.

SA1 discussed the questions in the LS and came to the following conclusions:

Q1. Regulations in some countries require that the UE is authenticated before the IMS emergency call set up can be progressed. TS 22.101 section 10.4 reads “Emergency calls from an unauthenticated UE (as far as the IM CN is concerned) shall be supported by the IM CN subsystem, if required by local regulation”. 

Has SA1 discussed the possibility in the case of Fixed Broadband access of alternative authentication mechanisms such as the IP address or HTTP Digest? Is SA1 aware if regulators consider these valid? 

Answer 1: The mentioned authentication methods are already documented as valid authentication options applicable to the IMS. Whether these methods are suitable for emergency calls from Fixed Broadband access is a matter for each operator to decide, taking into account local regulation. 

Q2. The attached document presents a scenario where a service rather than a UE initiates an emergency call. The current SA1 specifications do not appear to prevent this, but neither do they explicitly allow it. Would it be possible for SA1 to clarify whether this is acceptable and check if this possibility should be documented in the Stage 1? 
Answer 2: Allowing a service rather than a UE to initiate an emergency call when requested by the user is acceptable and desired.
Q3. SA2 has also discussed architectural changes which may offer several advantages such as 

· the possibility of performing the “digest” authentication procedures of the user in certain situations (see Q1);

· invoke application servers, for example to play announcements (see Q2)

· Support emergency calls from hosted enterprises (TISPAN 182 024).

With regards to invoking application servers, currently SA1 does not require, neither forbids it and the only requirement found in this area is aimed to prevent the application of services that interrupt or divert the path between the PSAP and the UE. Is the functionality of being able to invoke services for an IMS emergency call seen as desirable by SA1? If so is SA1 envisaging further scenarios than the ones described above?

Answer 3: The support of emergency calls from hosted enterprises is seen as desirable. Apart from this and the answers given to questions 1 and 2 SA1 does not envisage further scenarios at present.
Q4. In case as a result of the answer to the above questions, it is decided that requirements need to be added to the Stage 1 specifications, is SA1’s intention to open a Release 10 work item for emergency calls? 

Answer 4: SA1 has discussed and agreed on a Rel. 10 WID for IMS Emergency Session Enhancements as well as a CR to TS 22.101. Please refer to the attached documents.
2. Actions:

To SA2 group.

ACTION: 
SA1 asks SA2 to take the above answers into consideration, to update the WID with their work as necessary and to forward it to SA plenary for approval.
3. Date of Next TSG-SA WG1 Meetings:

SA1#50   
10 - 14 May 2010 
Venice, Italy
SA1#51   
23 – 27 Aug  2010
TBC (Korea)
