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1 Background
In the objectives of the SI [1], RAN4 is tasked to document the relevant existing regulatory requirements for unlicensed spectrum deployment in the 5GHz bands. By and large, these are already covered in the TR 36.889 [2]. This report is a good placeholder for documenting the regulatory requirements and we only discuss changes to this report.
In this contribution, we confirm the requirements included in the 36.889 and discuss other requirements that could be amended to the report. For some countries, the requirements are only discussed briefly and may merit further verification. In addition, it may be useful to include the global (international) regulations in the 36.889, this as a background to the local variations. There are also relevant requirements in harmonised standards cited in regional regulation that merits inclusion.  
2 International allocation 
It is relevant to consider the global (International) ITU-R allocations and technical provisions first. These could be basis for defining globally harmonised bands for LAA and starting points for requirements and limits before the local variations are considered. Then in the next few sections we consider the information included in the 36.889 for the different ITU-R regions.
2.1 5150-5350 and 5470-5725 MHz
WRC 2003 allocated the bands 5 150-5 350 MHz and 5 470-5 725 MHz on a co-primary basis to the mobile service for the implementation of “wireless access systems (WAS), including radio local area networks (RLANs)”. This was subject to technical and regulatory provisions included in the radio regulations given in Resolution 229 (WRC-03) [3]. These provisions are followed by many Administrations and 
resolves

1
that the use of these bands by the mobile service will be for the implementation of WAS, including RLANs, as described in Recommendation ITU‑R M.1450;

2
that in the band 5 150-5 250 MHz, stations in the mobile service shall be restricted to indoor use with a maximum mean e.i.r.p.  of 200 mW and a maximum mean e.i.r.p. density of 10 mW/MHz in any 1 MHz band or equivalently 0.25 mW/25 kHz in any 25 kHz band;

3
that administrations may monitor whether the aggregate pfd levels given in Recommendation ITU‑R S.1426 […]

4
that in the band 5 250-5 350 MHz, stations in the mobile service shall be limited to a maximum mean e.i.r.p. of 200 mW and a maximum mean e.i.r.p. density of 10 mW/MHz in any 1 MHz band. Administrations are requested to take appropriate measures that will result in the predominant number of stations in the mobile service being operated in an indoor environment. Furthermore, stations in the mobile service that are permitted to be used either indoors or outdoors may operate up to a maximum mean e.i.r.p. of 1 W and a maximum mean e.i.r.p. density of 50 mW/MHz in any 1 MHz band, and, when operating above a mean e.i.r.p. of 200 mW, these stations shall comply with the following e.i.r.p. elevation angle mask where ( is the angle above the local horizontal plane (of the Earth):
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5
that administrations may exercise some flexibility in adopting other mitigation techniques, provided that they develop national regulations to meet their obligations to achieve an equivalent level of protection to the EESS (active) and the SRS (active) based on their system characteristics and interference criteria as stated in Recommendation ITU‑R SA.1632;

6
that in the band 5 470-5 725 MHz, stations in the mobile service shall be restricted to a maximum transmitter power of 250 mW3 with a maximum mean e.i.r.p. of 1 W and a maximum mean e.i.r.p. density of 50 mW/MHz in any 1 MHz band;

7
that in the bands 5 250-5 350 MHz and 5 470-5 725 MHz, systems in the mobile service shall either employ transmitter power control to provide, on average, a mitigation factor of at least 3 dB on the maximum average output power of the systems, or, if transmitter power control is not in use, then the maximum mean e.i.r.p. shall be reduced by 3 dB;
8
that, in the bands 5 250-5 350 MHz and 5 470-5 725 MHz, the mitigation measures found in Annex 1 to Recommendation ITU‑R M.1652 shall be implemented by systems in the mobile service to ensure compatible operation with radiodetermination systems,

3 
Administrations with existing regulations prior to this Conference may exercise some flexibility in determining transmitter power limits.
This resolution makes DFS as described in the Annex 1 of ITU-R Recommendation M.1652 mandatory, the basis for the DFS requirements developed e.g. in Europe and the US. 
WAS is defined as end-user radio connections to public or private core networks, while primary allocation means that the services can claim protection from services of the secondary service. However, the WAS/RLAN services must protect the incumbent primary services.

Even if primary in the International table of allocations, this may not be the case in all countries. The bands are not allocated on a primary basis in the US allocation table, but to the Part 15 rules that provide for operation of low power radio transmitters without a license (secondary service operated on a non-interference basis). 
2.2 5725-5850 MHz

The 5725-5875 MHz is allocated for ISM applications by means a footnote in the allocation table. Radiolocation is allocated on primary basis up to 5850 MHz so DFS is required up to this limit. Operation in 5725-5850 MHz is allowed in the US under the Part 15 rules (15.247 and 15.407 as described in 36.889).
2.3 5850-5925 MHz
The band is allocated to the mobile service on a primary basis in all regions. In Europe it has been decided (2008) to harmonise the use of the 5875-5925 MHz frequency band for Intelligent Transport Systems (ITS). Similarly, according to the US allocation table, the use of the non-Federal mobile service in the band 5850-5925 MHz is limited to Dedicated Short Range Communications operating in the Intelligent Transportation System radio service.
3 ITU-R Region 1

The European regulation is described in 36.889. We note that the provisions for the range 5150-5350 MHz follow [3], but the maximum conducted output power is not restricted for 5470-5725 MHz – only the EIRP. 
The mandate to add the ranges 5350-5470 MHz and 5725-5925 MHz to the WAS/RLAN allocation could influence the definitions of LAA bands; there are similar activities in Region 2. 
4 ITU-R Region 2

In the US, the technical provisions for 5150-5350 MHz are different from [3], whereas those for 5470-5725 MHz (U-NII-2C) are consistent and include the conducted output power requirements. The technical provisions listed in 36.889 follow the latest update in the FCC R&O 14-30 [4] for U-NII bands:
1. 5.15 GHz – 5.25GHz, U-NII-1 band: the indoor band restriction is removed and there is a distinction between indoor/outdoor access points, fixed point-to-point access and mobile client devices; the maximum output power has been significantly increased to 36 dBm EIRP for access points;
2. 5.25 GHz – 5. 35 GHz, U-NII-2A band: no significant changes;
3. 5.47 -5.725 GHz, U-NII-2C band: rules and compliance measurement procedures for protection of weather radars in 5.6 GHz – 5.65 GHz alleviated for U-NII devices;  
4. 5.725 GHz – 5. 85 GHz, U-NII-3 band: UNII Band has been extended to 5850 MHz, and the requirements from 15.247 of the rules for this band with the U-NII rules in 15.407 are consolidates so that all the digital modulated devices operating in the 5 GHz band will operate under the combined rules.
The indoor restriction would not influence an LAA band definition as such. There are still no rules for the U-NII-2B band 5.35 GHz – 5.47 GHz and U-NII-4 band in the 5.85 – 5.925 GHz. As starting points, the FCC has proposed:

· U-NII-2B to operate under the same rules as the adjoining bands U-NII-2A and U-NII-2C, which would provide 475 MHz of contiguous and consistently regulated spectrum;
· U-NII-4 to operate under the same rules as U-NII-3, with the same rules also applying to the 25 MHz in between that would provide another 200 MHz that is contiguous and consistently regulated.

This would create a block for WAS/RLAN from 5150-5925 MHz just as in Europe, which could be considered for a potential harmonized band definition for LAA. However, studies are still ongoing: there are military and other government radars and automatic communications with and between vehicles (ITS) in the UNII-4 band.
In Canada the bands 5150-5350 MHz and 5470-5725 MHz are allocated on a primary basis. There is one omission in the 36.889: the EIRP mask for the Canadian regulation in 5250-5350 MHz is incomplete; the mask is in accordance with the Resolution 229 above.
5 ITU-R Region 3

The rules for operation in China are as stated in 36.889. The power limits for 5150-5350 MHz are consistent with [3] but special spurious emissions limits apply. 
We note that the technical provision and band designations for operations Korea exhibit notable differences with Resolution 229. 
For the Japanese rules as stated in 36.889, a slight amendment is needed. For “78 MHz < Occupied bandwidth ≤ 158 MHz” (that covers the 160 MHz system), there are no ACLR1 and ACLR2 requirements specified. This should be noted in 36.889 not to give the impression that this information is simply missing from 36.889 (sections 4.3.2.1 through 4.3.2.3). Furthermore, whether or not the actual peak rates are regulated merits some further investigation. Otherwise, the power limits and band designations are consistent with [3]. Notably, there is also a requirement on carrier sensing across the entire 5150-5725 MHz.


6 Dynamic Frequency Selection (DFS) 

The concept surfaced around 2001 in the ECC during for handling uniform spread of WLAN interference into satellite and radar services, but was soon extended to include methods for discovery and avoidance of frequencies used by the radar service in the preparation work for WRC 2003. 
Use of DFS in accordance with Annex 1 of ITU-R Recommendation M.1652 [5] is mandated as per Resolution 229 [3]. The requirements are reproduced in 36.889. The 5 GHz Harmonized European Standard developed by ETSI TC BRAN was the first to include these DFS rules (EN 301 893 V1.2.3 in 2003), the DFS test specification included in this standard therefore became the basis for the development of the FCC DFS test specification and other test specifications in other countries.
DFS may be considered an implementation issue, but RAN4 may have to consider test cases for its verification unless this is left to local rules. 
For LAA, it appears that testing would only have to be performed for the BS. Already at the outset in ITU-R M.1652 it was made clear that full DFS functionality may not have to be implemented in all devices, only those controlling the transmission [5]:
2.1 Detection requirements

The DFS mechanism should be able to detect interference signals above a minimum DFS detection

threshold of –62 dBm for devices with a maximum e.i.r.p. of < 200 mW and –64 dBm for devices

with a maximum e.i.r.p. of 200 mW to 1 W3 averaged over 1 s.

This is defined as the received signal strength (RSS) (dBm), normalized to the output of a 0 dBi

receive antenna, that is required to be detected within the WAS channel bandwidth.

2.2 Operational 

with the footnote 3 stating:
3 In practice, it may not be necessary for each device to implement full DFS functionality, provided that

such devices are only able to transmit under the control of a device that ensures that all DFS requirements

are fulfilled.
This is reflected in both regulation for Europe and the Part 15 rules by the FCC. The harmonized ETSI BRAN standard cited in the EC commission rules is also followed by many other countries outside Europe.
6.1 DFS according to the ECC
In accordance with the ECC Decision [6], “Every Master Device will use the Radar Interference Detection function in order to check for any co-channel radar signal prior to use a channel but also during normal operation. In addition to this Radar Interference Detection function, every Master Device shall also implement a channel selection mechanism to ensure a near uniform spread of the loading of available spectrum.” In the latest version of the EN 301 893, the applicability of the DFS requirements are listed as follows:
Table 5 lists the DFS related technical requirements and their applicability for every operational mode. If the RLAN device is capable of operating in more than one operational mode then every operating mode shall be assessed separately.

Table 5: Applicability of DFS requirements

	Requirement
	DFS Operational mode

	
	Master
	Slave without radar detection 

(see table D.2, note 2)
	Slave with radar detection 

(see table D.2, note 2)

	Channel Availability Check
	
	Not required
	(see note 2)

	Off-Channel CAC (see note 1)
	
	Not required
	(see note 2)

	In-Service Monitoring
	
	Not required
	

	Channel Shutdown
	
	
	

	Non-Occupancy Period
	
	Not required
	

	Uniform Spreading
	
	Not required
	Not required

	NOTE 1:
Where implemented by the manufacturer.

NOTE 2:
A slave with radar detection is not required to perform a CAC or Off-Channel CAC at initial use of the channel but only after the slave has detected a radar signal on the Operating Channel by In-Service Monitoring.


The radar detection requirements specified in clauses 4.7.2.2 to 4.7.2.4 assume that the centre frequencies of the radar signals fall within the central 80 % of the Occupied Channel Bandwidth of the RLAN channel (see clause 4.3).

Notice also the assumption that the radar signal falls within 80% of the occupied bandwidth, which is linked to the requirements on occupied emission bandwidth in EN 801 893 (clause 4.7). 
6.2 DFS in the Part 15 rules
The rules with regard to implementation of DFS functionality are similar in the Part 15 rules; the required functionality is limited for the slave,
(2) Radar Detection Function of Dynamic Frequency Selection (DFS). U-NII devices operating with any part of its 26 dB emission bandwidth in the 5.25-5.35 GHz and 5.47-5.725 GHz bands shall employ a DFS radar detection mechanism to detect the presence of radar systems and to avoid co-channel operation with radar systems. Operators shall only use equipment with a DFS mechanism that is turned on when operating in these bands. The device must sense for radar signals at 100 percent of its emission bandwidth. The minimum DFS detection threshold for devices with a maximum e.i.r.p. […]
(i) Operational Modes. The DFS requirement applies to the following operational modes:

(A) The requirement for channel availability check time applies in the master operational mode.

(B) The requirement for channel move time applies in both the master and slave operational modes.

(ii) Channel Availability Check Time. A U-NII device shall check if there is a radar system already operating on the channel before it can initiate a transmission on a channel and when it has to move to a new channel. The U-NII device may start using the channel if no radar signal with a power level greater than the interference threshold values listed in paragraph (h)(2) of this section, is detected within 60 seconds.

(iii) Channel Move Time. After a radar's presence is detected, all transmissions shall cease on the operating channel within 10 seconds. Transmissions during this period shall consist of normal traffic for a maximum of 200 ms after detection of the radar signal. In addition, intermittent management and control signals can be sent during the remaining time to facilitate vacating the operating channel.
Similar to the ETSI BRAN harmonized standard, there is also a requirement that “the device must sense for radar signals at 100 percent of its emission bandwidth”. In deriving the minimum DFS detection threshold for the WAS receiver, it was assumed that above this threshold the emissions within the RLAN bandwidth would desensitize the radar receiver. Reciprocity was thus assumed, the WAS should be able to detect a radar within its emission bandwidth. The bandwidth of the WAS affects the probability of detecting a radar signal and its side lobes and the probability of causing interference (the WAS emissions). 
7 Conclusions

In this contribution we have confirmed the regulatory requirements cited in 36.889; some corrections are needed for the information included in 36.889. Furthermore, information regarding the international allocation for WAS/RLAN established at WRC-03 and the applicability of DFS requirements should also be included in 36.889. Text proposals to the 36.889 should be liaised with RAN1 (responsible for the report) at the next RAN4 meeting.
The regulations in some of the countries briefly discussed in 36.889 should also be verified in detail in the interest of a global standard for LAA.
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