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Introduction

The introduction of a “Receive before Transmit” requirement for the UE was proposed in [1] at RAN WG4 #21. The proposal was rejected since the definition of the requirement, as taken directly from the European Harmonised Standard EN 301908 Part 1 [2] could be misinterpreted. It was objected that the requirement seems to imply that the UE transmits and receives simultaneously. This is not testable and does not correspond to normal operation. It was agreed that the requirement will be included, but a different text needs to be prepared. ETSI MSG TFES was informed via LS [3] about the possible misinterpretation of the requirement in the European Hamonised Standard EN 301 908 Part1 and asked to consider a change in the wording of the requirement. 

ETSI MSG TFES answered via LS [4]. The key statements are repeated for convenience:

· Part 1 of the European Harmonised Standard EN 301 908 covers common essential requirements for different IMT 2000 radio technologies (e.g. UTRA –FDD, UTRA-TDD, CDMA 2000 and UWC 136) and therefore the requirements have to be defined on a more general level.

· 3GPP TSG RAN WG4 may consider the specifics of UTRA-FDD and UTRA-TDD for the inclusion of this requirement in the 3GPP specifications.

· The wording in European Harmonised Standard EN 301908 Part 1 will be changed to:

“…verifies that the control and monitoring functions of the UE prevent it from transmitting in the absence of a valid network.”

· It is clarified that “absence of a valid network” does not include the downlink transmission gaps during normal network operation (e.g. FDD compressed mode or TDD mode). The intention of the requirement is that the UE has to identify the presence of a valid network before starting an initial transmission. This is reflected by the corresponding test in the European Harmonised Standard EN 301908 Part 1.

Considering these clarifications the requirement on control and monitoring functions can be defined. The term “valid network” does not exist in the 3GPP specifications. According to TS 25.304, the UE has to identify at least a cell providing limited service like emergency calls to camp on it before starting any transmission. Such a cell is called “acceptable cell”. If no acceptable cell can be found, the UE has to continue the cell search. Thus the “absence of a valid network” for the UE is, when no acceptable cell can be found.

Proposal

We propose to add a new sub-section to section 6 containing the requirement on control and monitoring functions in TS 25.101 and TS 25.102, respectively. 

6.9
Control and monitoring functions

This requirement verifies that the control and monitoring functions of the UE prevent it from transmitting if no acceptable cell can be found by the UE. 

6.9.1
Minimum requirement

The power of the UE, as measured broadband over the transmit frequency range of the UE, shall not exceed 

-47dBm in a bandwidth of 1 MHz if no acceptable cell can be found by the UE.

The CRs proposed are provided in Tdoc R4-020861 (TS 25.101 R99) and R4-020864 (TS 25.102 R99).

Impact on other specifications

A test exist in TS 34.123-1 section 6.1.1.6 “UE will transmit only if PLMN available” which is copied in the Annex for convenience. The requirement proposed will also cover this test as core requirement, therefore the note in section 6.1.1.6.2 of TS 34.123-1 “[FFS: Currently no requirements exist in core specs.]” will be no longer necessary.

Further, the test requirement in section 6.1.1.6.5 of TS 34.123-1 “… the UE shall not produce any RF output…” is in conflict with TS 25.101 and TS 25.102 since receiver spurious emission are allowed even if the UE is receiving and the transmit OFF power is not defined to be zero. The conflict will be solved if the new core requirement is considered as test requirement.

Therefore it is proposed to inform the responsible working group T1/SIG via LS about new core requirement and the conflict identified between core specification and conformance test specification.
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Annex

Copy from TS 34.123-1 V4.2.0 (2002-03): 

6.1.1.6
UE will transmit only if PLMN available

6.1.1.6.1
Definition

Test to verify that the UE will not generate any RF output if no PLMN is available.

6.1.1.6.2
Conformance requirement

[FFS: Currently no requirements exist in core specs.]

6.1.1.6.3
Test purpose

1.
To verify that the UE does not give any "Service indication" when no PLMN is available.

2.
To verify that the UE will not generate any RF output when no PLMN is available.

6.1.1.6.4
Method of test

Initial conditions

For FDD only:

Parameter
Unit
Cell 1
Cell 2
Cell 3

CPICH_Ec
dBm/3.84 MHz
-60
-65
-70

For TDD only:

Parameter
Unit
Cell 1
Cell 2
Cell 3

P-CCPCH RSCP
dBm
-69
-71
-73

Qrxlevmin
dBm
-103
-103
-103

Srxlev*
dB
34
32
30

Test procedure

Method C is applied.

a)
The SS activates the cells 1-3 and monitors them for random access requests from the UE.

b)
The UE is switched on.

c)
The SS waits for random access request from the UE.

d)
Cells 1-3 are switched off.

e)
The SS shall wait 20 s to allow the UE to detect the loss of cells.

f)
By MMI, an attempt to originate a call is made.

g)
By MMI, an attempt to originate an emergency call is made (only if UE supports speech).

6.1.1.6.5
Test Requirements

1)
In step c), after the UE has responded on Cell 1, it shall not respond on any other cell within 1 min.

2)
In step f) and g), the UE shall not produce any RF output, neither give any "service indication" within 2 min.

