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1. Introduction 

In 36.413 the Transport Network Layer Address IE is defined to compose of 1..160 bitstring – its maximum size is neither for the IPv4 address (32 bits) nor for IPv6 address (128bits). Indeed, the max 160bits can accommodate both IPv4 + IPv6 addresses. 

This contribution discusses the possibility of indicating both IPv4 and IPv6 in an E-RAB management related message involving the Transport Network Layer Address IE.
2. Discussion
2.1 Possibility of indicating IPv4 and IPv6 addresses
While the GTPv2-C(29.274) F-TEID IE has a capability to indicate both IPv4 and IPv6 addresses and eNB does not need to support GTPv2-C, for example in Table 7.2 it has a description that the S1-U SGW F-TEID shall be sent on S11 interface if the S1-U interface is used.


Table 1: quoted from 29.274 Table 7.2.3-2 Bearer Context within Create Bearer Request
	S1-U SGW F-TEID
	C
	This IE shall be sent on the S11 interface if the S1-U interface is used.
	F-TEID
	0


It does not mean the eNB needs to support the capability to indicate both IPv4 and IPv6 addresses in a signalling message, however as it stands now in 36.413 the maximum size of Transport Layer Address IE is 1..160 bitstring which can accommodate both IPv4 + IPv6 addresses. Its current definition cans naturally lead to two questions:
Q1: is the intention of the maximum size of Transport Layer Address IE (160bits) to readily indicate both IPv4 and IPv6 address in a signalling message?

Q2: if the answer to Q1 is yes, the second question is in which order  the IPv4 and IPv6 addresses need to be placed in Transport Layer Address IE .
For Q1, we understand that the answer is yes.

For Q2, we understand that the IPv4 shall come first – similar to how they are placed  in F-TEID. Therefore the actual presence order of IPv4 and IPv6 in Transport Layer Address IE should be as follows: 

Table 2: the proposed presence order of IPv4 and IPv6 address in Transport Layer Address IE.

	0
	
	159

	IPV4 address (32bits)
	IPv6 address (128bits)


Proposal 1: it is proposed to clarify that when establishing a tunnel for an E-RAB, the Transport Layer Address IE (max 160bits) is ready to indicate both IPv4 and IPv6 addresses, and the IPv4 address shall be set from the MSB which is then followed by IPv6 address in the Transport Layer Address IE.
2.2 Impact on related messages
As there is currently no RAN3 specification shows any reference for the presence order of IPv4 and IPv6 addresses in Transport Layer Address IE, we therefore propose to clarify by adding a semantic description in 36.413 Transport Layer Address IE.

Proposed 2: it is proposed to add a semantic description in 36.413 Transport Layer Address IE to clarify the presence order of IPv4 and IPv6 addresses.

It has to be noted that for example 36.414 specifies that eNB and EPC may have one or several IP addresses – however a given E-RAB is associated to one IP address:

	Quoted from 36.414 chapter 5.3
There may be one or several IP addresses in the eNB and in the EPC. The packet processing function in the EPC shall send downstream packets of a given E-RAB to the eNB IP address (received in S1-AP) associated to that particular E-RAB. The packet processing function in the eNB shall send upstream packets of a given E-RAB to the EPC IP address (received in S1-AP) associated to that particular E-RAB.


It is therefore understood that even if the Transport Layer Address IE will indicate both IPv4 and IPv6 addresses, only one will be used for an E-RAB.
It is also understood that the possibility of indicating both IPv4 and IPv6 is only during the establishment of a tunnel for an E-RAB – this applies to the following messages:

· INITIAL CONTEXT SETUP REQUEST message 

· E-RAB SETUP REQUEST message 

· HANDOVER REQUEST message
The response messages shall only indicate one IP address – this applies to:
· INITIAL CONTEXT SETUP RESPONSE message 

· E-RAB SETUP RESPONSE message 

· HANDOVER REQUEST ACKNOWLEDGE message
How about the Path Switch procedure? 

The PATH SWITCH REQUEST message and PATH SWITCH REQUEST ACKNOWLEDGE message contain Transport Layer Address IE for each E-RAB, therefore it is possible to indicate from eNB both IPv4 and IPv6 addresses and MME to respond either IPv4 or IPv6 address. However during X2 Handover the target eNB has received the S-GW IP address from source eNB and target eNB is able to send uplink packet data to S-GW even before sending PATH SWITCH REQUEST message to MME (refer: 23.401 Figure 5.5.1.1.2-1). It is therefore understood that during Path Switch procedure, it is not necessary to indicate both IPv4 address and IPv6 address to MME in PATH SWITCH REQUEST message. 
Proposal 3: It is proposed to clarify that if IPv4 address and IPv6 address shall be indicated then it shall be only present in the INITIAL CONTEXT SETUP REQUEST message, E-RAB SETUP REQUEST message and HANDOVER REQUEST message. The response messages which are INITIAL CONTEXT SETUP RESPONSE message, E-RAB SETUP RESPONSE message and HANDOVER REQUEST ACKNOWLEDGE message, shall only contain one IP version address which is either IPv4 address or IPv6 address.
3. Summary and proposal.
This contribution raised some questions for the possibility of indicating both IPv4 and IPv6 in an E-RAB management related message involving the Transport Network Layer Address IE. 

Proposal 1: it is proposed to clarify that when establishing a tunnel for an E-RAB, the Transport Layer Address IE (max 160bits) is ready to indicate both IPv4 and IPv6 addresses, and the IPv4 address shall be set from the MSB which is then followed by IPv6 address in the Transport Layer Address IE.
Proposed 2: it is proposed to add a semantic description in 36.413 Transport Layer Address IE to clarify the presence order of IPv4 and IPv6 addresses.

Proposal 3: It is proposed to clarify that if IPv4 address and IPv6 address shall be indicated then it shall be only present in the INITIAL CONTEXT SETUP REQUEST message, E-RAB SETUP REQUEST message and HANDOVER REQUEST message. The response messages which are INITIAL CONTEXT SETUP RESPONSE message, E-RAB SETUP RESPONSE message and HANDOVER REQUEST ACKNOWLEDGE message, shall only contain one IP version address which is either IPv4 address or IPv6 address.
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