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1	Introduction
In this document we summarize the views provided by various companies during the email discussion [86b-02] on PUCCH format 4 and 5 related issues in eCA. 
The background for the proposal was given in R1-1610094 “Clarification on a few PUCCH format 4 and 5 related issues in eCA”. 
[bookmark: _GoBack]In particular, the following proposals require RAN1 decisions: 
· Proposal 1: RAN1 to clarify whether or not PUCCH format 4 or 5 always carries >22 bits of UCI including HARQ-ACK, SR (if any) and periodic CSI report(s) (if any).
· Proposal 3: RAN1 to discuss the initialization of pseudo-random sequence for PUCCH format 4 transmission with ≥6RBs. 

2	Discussion

Question 1:  (Issue #1 in R1-1610094) Is PUCCH format 4 or 5 limited to always carry >22 bits of UCI including HARQ-ACK, SR (if any) and periodic CSI report(s) (if any)?  What change (if any) is needed to capture the preferred behaviour in the specification?

	Company
	Comment

	NTT DOCOMO,
Samsung
	It’s reasonable to remove “more than 22 bits” from 10.1.1, as suggested in R1-1610094. Dynamic PUCCH format adaptation based on the number of bits when codebooksizeDetermination-r13 = dai is described in 10.1.2 and 10.1.3. When codebooksizeDetermination-r13 = cc, it can be up to eNB whether to configure PUCCH format 4 or 5 when the number of bits is not more than 22.

	Huawei, HiSilicon
	The eCA WID stated that “For the second objective, the specified solutions shall efficiently support any number of component carriers up to 32 and the target of the solutions is only for the configurations that are not supported in Rel-12 CA.” Hence, PUCCH format 4/5 cannot not support <23 bits of UCI including HARQ-ACK, SR (if any) and periodic CSI report(s) (if any), even when codebooksizeDetermination-r13 = cc. Therefore, we do not see any change needed for the specification.
It can be noted that there could be <23 UCI bits for the case of multiple CSI reports only (without HARQ-ACK) and this is also already supported by the specification text:
1. Format 4 for more than one CSI report and SR (if any).
1. Format 5 for more than one CSI report and SR (if any).

	Qualcomm
	Same as in R1-1610094. 

	LG
	We have similar view with other companies. It would be OK to remove “more than 22 bits” from Section 10.1.1, as in R1-1610094.

	CATT
	We shared the view with Huawei that the agreement of PUCCH format 4/5 in Rel-13 is for more than 22 bits.  We tried to push the support of PUCCH format 4/5 to support less than 23 bits in Rel-13.  However, most companies objected the idea.  I don’t think that we need to re-open the discussion again.  

	Nokia, Alcatel-Lucent Shanghai Bell
	We are ok with removing the restriction with respect to the number of bits.





Question 2: (Issue #3 in R1-1610094) For DM-RS sequence hopping, how is the initialization of the pseudo-random sequence performed for PUCCH format 4 transmission with ≥6RBs?  Is an identical initialization to PUSCH DM-RS, as described in R1-1610094 suitable?

	Company
	Comment

	NTT DOCOMO, 
Samsung
	Yes. Enabling sequence hopping as for PUSCH DMRS is beneficial while there is no motivation not to do that. Suggested wording in R1-1610094 would be fine. 

	Huawei, HiSilicon
	It may be an inconsistent change to allow sequence hopping for PUCCH format 4 for 6 and 8 PRBs. That would not apply to any other PUCCH format or PUCCH format 4 bandwidth. Since group hopping is not configured when sequence hopping is configured, it would imply that it is not possible to instead apply group hopping for the other bandwidths of PUCCH format 4 at the same time, so it is questionable whether this is beneficial overall for PUCCH format 4. The most straightforward way may perhaps be to keep a behavior where sequence hopping is not supported for PUCCH.  

	Qualcomm
	Yes. Same as in R1-1610094. 

	LG
	We have similar view with other companies. It would be OK to apply sequence hopping for DMRS of PUCCH format 4, as in R1-1610094.

	CATT
	We agreed with Huawei that Sequency hopping is not supported for PUCCH format 4.

	Nokia, Alcatel-Lucent Shanghai Bell
	We are ok with the proposal in R1-1610094




2	Summary of views
In the email discussion, six companies (NTT DOCOMO, Samsung, LG, Nokia, Alcatel-Lucent Shanghai Bell, Qualcomm) expressed their opinion that both proposals in R1-1610094 were acceptable, while three companies (Huawei, HiSilicon, CATT) disagreed with both. 
If the majority view is accepted at RAN1 #87, the following changes would become applicable:
[36.213]
· Format 4 for more than 22 bits of UCI including HARQ-ACK, SR (if any) and periodic CSI report(s) (if any).
· Format 5 for more than 22 bits of UCI including HARQ-ACK, SR (if any) and periodic CSI report(s) (if any). 

[36.211]


 For PUSCH or PUCCH format 4 transmission with ≥ 6 RBs, the pseudo-random sequence generator shall be initialized with  at the beginning of each radio frame where  is given by clause 5.5.1.5.

In addition, Samsung expressed their view that if less than 22 bits can be transmitted in PUCCH Format 4/5 then it needs to be also clarified when TBCC vs. RM encoding is used. 
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