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Discussion: RF power control for DTM

The requirements for measurement reporting and RF power control are set forth in the following
specifications:

[1] 3GPP TS 45.008, Release 6:

» clause 8.4.1 “Measurement reporting for the MS”,

 clause 10.1.1.2 “Packet transfer mode or MAC-Shared state”,
 clause 10.2 “RF Power Control”,

 clause 10.2.3.1.2 “Packet transfer mode or MAC-Shared state”

Consider these requirements in terms of of a Mobile Station (MS) operating in Dual Transfer Mode
(DTM):

1. Compliant against Circuit-Switched (CS) requirement as far as measurement reporting is
concerned, i.e. the MS shall be able to perform in the SACCH frame at least 3 samples per
carrier contained in the BA list [especially in the case of 32 BCCH carriers].

Number of BCCH carriers Number of samples per in BCCH Allocation carrier in
SACCH multiframe

32 34
16 67
10 1011
81213

2. Compliant against Packet Switched (PS) requirement as far as PS power control is
concerned in the case PC_MEAS CHAN indicates BCCH, i.e. the MS shall be able to
perform at least 6 measurement samples per 52-multiframe.

Issue: The two different requirements noted above appear to be in conflict, and therefore the MS is
unable to be compliant with both.

Summary

Question: what shall be the MS behaviour in DTM in terms of CS measurement reporting and RF
PS uplink power control? Is a clarification to specification necessary?
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